Witam
Posiadam Internet radiowy 8mb/s 5ghz, od tego urządzenia mam podciągnięty przewód do VLAN 11g mini router.
Do tego urządzenia mam podpięte 2 komputery oraz dysk sieciowy air live WMU 6500 fs razem 3 urządzenia. Do tego dokupiłem kamerę ip vivo tek 2mpx. Ze względu, że brakło mi wejść w mini routerze to pod ostatnie wejście podłączyłem drugi identyczny 11g mini router, ale 2.4 Ghz. Ustawiłem to, jako Bridge i ustawiłem adres bramy 192.168.1.1 Oraz maskę podsieci 255.255.255.0 Jest to jakby ta sama sieć.Obraz z tej kamery nagrywam na dysk sieciowy chciałem to podzielić tak na dwie sieci by kamera ip przesyłała dane na dysk zewnętrzny i nie zamulała mi sieci.Dla tego pytanie do was czy muszę kupić Switch czy może pozostać to na dwóch routerach. Jak zrobić by sieci były dwie chodzi mi oto czy adres ip bramy pozostaje taki sam czy należy go zmienić do drugiej sieci. To samo dotyczy maski podsieci, aby mieć dwie sieci to czy powinienem zmienić adres podsieci.W Sieci u siebie mam adresy poprzypasywane na sztywno.Dziękuje za podpowiedzi
Dwa routery czy Switch jeden 5ghz drugi 2.4 ghz
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Dwa routery czy Switch jeden 5ghz drugi 2.4 ghz
Drugi router moze pracowac jako switch: port WAN musi pozostac pusty, deaktywujesz DHCP, laczysz go z pierwszym przy pomocy portu LAN, dajesz IP z podsieci pierwszego routera, identyczna maske. Dla wszystkich urzadzen w sieci bramka i serwerem DHCP jest pierwszy router.
Nie pomagam na PW.