Antena Huawei E122 - czy dobry wybór?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Antena Huawei E122 - czy dobry wybór?
Potrzebuję anteny pozwalającej mi cieszyć się wysokim zasięgiem i dostępem do 3G, wypoczywając w łóżku. Przeszukałem Allegro i trafiłem na taki egzemplarz:
http://allegro.pl/antena-11-dbi-gsm-umt ... ml#gallery
Czy to jest dobry wybór? A może są lepsze anteny w podobnej cenie?
PS Nie chcę na antenę wydać więcej niż 50 zł.
http://allegro.pl/antena-11-dbi-gsm-umt ... ml#gallery
Czy to jest dobry wybór? A może są lepsze anteny w podobnej cenie?
PS Nie chcę na antenę wydać więcej niż 50 zł.
Re: Antena Huawei E122 - czy dobry wybór?
Do 50 złotych możesz kupić antenę do drapanie się po plecach. Kup coś z Bestpartner albo Cybertech.
- wojteks
- *** Administrator ***
To musisz kupić antenę i router do modemu żeby w łóżku z WiFi korzystać.Matteo pisze:wypoczywając w łóżku
Nie pomagam na PW!
-
Pięciometrowy kabel wystarczy.wojteks pisze:To musisz kupić antenę i router do modemu żeby w łóżku z WiFi korzystać.Matteo pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-06-30, 19:12 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-06-30, 18:11 przez Matteo, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
A modem wyłamiesz po pierwszym położeniu na pościeli/czymś miękkim.Pięciometrowy kabel wystarczy.
Nie pomagam na PW!
-
Z jednej, nietrafionej przenośni wyszła rozmowa na inny temat. Łóżko miało być tylko przykładem, ogółem chodzi mi o to, żebym nie musiał siedzieć przy oknie, ale bym mógł wygodnie zasiąść... no, powiedzmy że w fotelu - tutaj chyba nie ma przeciwwskazań.
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie ma ale modem uwiązany do sztywnego kabla antenowego to pomyłka.Matteo pisze:no, powiedzmy że w fotelu - tutaj chyba nie ma przeciwwskazań.
Nie pomagam na PW!
Jeśli już chcesz leżeć to kup router i po sprawie. W-fi będziesz miał w całym domu.
-
- Stały użytkownik forum
Pozwolicie że się podłączę, mam podobny dylemat
Również kusi mnie zakup anteny z tego przedziału cenowego - czy takie anteny w ogóle mają sens? W miejscu gdzie zamierzam jej używać HSDPA łapie, ale raczej na krótko (i "jedną kreskę") i najwięcej czasu traci się na przełączenie 3g/2g, więc póki nie potrzebuję niczego ściągać forsuję 2g.
Używam wbudowanego Optiona GTM380 (antena powinna zatem być gdzieś w klapie netbooka) - potencjalnie jest większa niż ta wbudowana w Huwei E122 którego używałbym z dodatkową anteną.
Nie chcę się bawić w anteny wymagające stałego mocowania - taką dookólną postawiłbym sobie na stoliku w pokoju/parapecie - warto czy przy takim podejściu lepiej używać wbudowanych?

Również kusi mnie zakup anteny z tego przedziału cenowego - czy takie anteny w ogóle mają sens? W miejscu gdzie zamierzam jej używać HSDPA łapie, ale raczej na krótko (i "jedną kreskę") i najwięcej czasu traci się na przełączenie 3g/2g, więc póki nie potrzebuję niczego ściągać forsuję 2g.
Używam wbudowanego Optiona GTM380 (antena powinna zatem być gdzieś w klapie netbooka) - potencjalnie jest większa niż ta wbudowana w Huwei E122 którego używałbym z dodatkową anteną.
Nie chcę się bawić w anteny wymagające stałego mocowania - taką dookólną postawiłbym sobie na stoliku w pokoju/parapecie - warto czy przy takim podejściu lepiej używać wbudowanych?
- wojteks
- *** Administrator ***
Tu nic nie da.boskar pisze: taką dookólną postawiłbym sobie na stoliku w pokoju
Pod warunkiem że na zewnątrz, zrób teraz test z laptopem za oknem (w otwartym oknie).boskar pisze:parapecie
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Robiłem, jest "lepiej" - ale nadal nie uzyskuję stabilnego hsdpa, ot, przez 50% czasu trzymania za oknem mam 3g. Powinienem jeszcze dodać że to góry, i z okna o którym mówię widzę (optycznie) BTSa.zrób teraz test z laptopem za oknem (w otwartym oknie).
- wojteks
- *** Administrator ***
No to właśnie tyle pomoże antenka na magnesie. W zmyślone zyski nie wierz, dla 2100MHz zysk takiej antenki to zero (albo i dodatkowe tłumienie), ona ma tylko przenieść punkt odbioru z pojazdu (pomieszczenia) na dach czy za okno.boskar pisze:jest "lepiej"
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Tego się właśnie obawiałem. Ale chyba jednak spróbuję
Jak się zdecyduję to dam znać jak efekty.

-
- Stały użytkownik forum
To tak jeszcze spytam - poza tym że w ogóle nie polecacie "pałąków", to coś konkretnego jednak polecicie?
Fajnie by było z magnetyczną podstawą na dach samochodu, tak gdyby mi się zachciało na wczasy zabrać. 
Dodam że chodzi raczej o UMTS - z GSM nie mam problemów.
BTW, nie wiecie może jak tam z UMTS900 w innych sieciach niż play? Planuje się w ogóle?

Dodam że chodzi raczej o UMTS - z GSM nie mam problemów.
BTW, nie wiecie może jak tam z UMTS900 w innych sieciach niż play? Planuje się w ogóle?
-
- Stary wyga bezprzewodowy
wybierz sobie najładniejszą niech chociaż wygląda
[ Dodano: 2011-07-27, 20:56 ]

[ Dodano: 2011-07-27, 20:56 ]
Polsat cyfrowyboskar pisze:BTW, nie wiecie może jak tam z UMTS900 w innych sieciach niż play
-
- Stały użytkownik forum
Kupiłem i testuję - antena pałąkowa z allegro za 34,99, z "dwoma cewkami" i kablem 5m, wtyk huawei.
Dziwna to technologia, z przeciwnej strony domu niż BTS widziany optycznie uzyskuje takie rezultaty:

- tam gdzie planowałem połączenie niestety jest zrywane, ale niespodzianka z inną lokacją (balkon) jest całkiem miła. Jak mnie najdzie, to zrobię porównanie w stosunku do anteny wbudowanej w netbooka (GTM380) i Huawei E122.
Zatem w sumie jestem zadowolony - mogę sobie spokojnie leżeć na kanapie z lapkiem, kabel od anteny starcza i mam stabilne hsdpa. Póki mi się złącze w E122 nie wyłamie.
Dziwna to technologia, z przeciwnej strony domu niż BTS widziany optycznie uzyskuje takie rezultaty:

- tam gdzie planowałem połączenie niestety jest zrywane, ale niespodzianka z inną lokacją (balkon) jest całkiem miła. Jak mnie najdzie, to zrobię porównanie w stosunku do anteny wbudowanej w netbooka (GTM380) i Huawei E122.
Zatem w sumie jestem zadowolony - mogę sobie spokojnie leżeć na kanapie z lapkiem, kabel od anteny starcza i mam stabilne hsdpa. Póki mi się złącze w E122 nie wyłamie.