Przekazywanie Broadcast Między Ethernet I Wifi
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Przekazywanie Broadcast Między Ethernet I Wifi
Witam wszystkich. Mam router z WiFi D-Link DIR-300 i postawiłem sobie w sieci NAS'a, który m.in. ma serwer iTunes. NAS jest podpięty kablem, laptop + smartphone używają WiFi. Wszystkie urządzenia oczywiście znajdują się w tej samej sieci 192.168.0.0/24. Ze zdumieniem odkryłem, że powodem dla którego nie działa wspomniany iTunes (i kilka innych podobnych usług) jest to, że pakiety broadcast (i pewnie też multicast) nie są przekazywane z Ethernetu (NAS jest podpięty kablem) do urządzeń WiFi. Jak podepnę komputer kablem to wszystko śmiga i usługa iTunes jest momentalnie odkrywana w sieci i można jej użyć. Niestety, nie znalazłem w necie wyjaśnienia czy takie zachowanie to bug czy może wynika to jasno ze specyfikacji odpowiednich protokołów (na chłopski rozum, wg mnie to powinno działać ze względu na wspólną podsieć). Faktem jest, że przez switch broadcast przelatuje, a przez router (dostęp WiFi) już nie. Teraz moje pytanie: co z tym fantem zrobić? Przeryłem wszystkie ustawienia w D-Linku i nic tam nie widzę. Może alternatywny firmware (DD-WRT?) jest w stanie rozwiązać problem? Jak nie da rady to jestem gotowy kupić nowy router WiFi (przy okazji upgradnę sobie sieć do 802.11n i NAS na porcie gigabitowym), ale jak znaleźć taki, który umożliwi mi przepuszczanie broadcastu? Z góry dzięki za pomoc.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Przekazywanie Broadcast Między Ethernet I Wifi
WiFi powinno być traktowane tak jak AP podłączony do switcha, więc broadcasty L3 powinny przechodzić bez problemu. To o czym mówisz wydaje się albo bugiem w firmware albo włączoną opcją "AP Isolation".kontomen pisze: Faktem jest, że przez switch broadcast przelatuje, a przez router (dostęp WiFi)
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
W DIR-300 i podobnych architekturach nie jest.Jo_gurt pisze:WiFi powinno byc traktowane tak jak AP podlaczony do switcha
ETH0 jest podlaczone do switcha (6 portow, 4xLAN, 1x WAN, ETHO), ETH1 jest podlaczony do WiFi. W oryginalnym sofcie ETH1 i ETH0 nie sa polaczone przez bridge ale przez route w sofcie - podejrzewam ze broatcasty sa filtrowane. Rozwiazaniem moze byc DD-WRT i bridge miedzy ETH0 i ETH1 lub VLAN.
Nie pomagam na PW.
-
OK. Dzięki za wyjaśnienia i pomoc. W wolnej chwili wrzucę więc DD-WRT, zobaczę co tam mi się uda osiągnąć i dam znać jak poszło.
-
Chłopaki, wielkie dzięki za pomoc. Postawiłem właśnie DD-WRT i śmiga jak trzeba już na defaultowych ustawieniach.