Zwiększenie zasięgu w domu - połączenie dwóch rouerów
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Zwiększenie zasięgu w domu - połączenie dwóch rouerów
Witam!
Chciałbym zapytać czy jest jakaś możliwość, aby połączyć dwa routery po przez WLAN. Generalnie sprawa wyglada tak:
Posiadam Router z modemem ADSL(podłączone do Neti) TP-LINK TD-W8901G, zasięg WLAN z niego jest ok, ale tylko w jednym poziomie domu, w pokoju nad routerem też jest dobry. Chciałbym sie dowiedzieć czy jest jakaś możliwość, aby kupić drugi router(chciałbym ze standardem n, bo podobno podaje mocniejszy sygnał), który by się łączył z pierwszym routerem/modemem po przez WLAN i sam rozsyłał dalej sygnał. Jeśli jest taka możliwość to jaki sprzęt mam kupić?
Chciałbym zapytać czy jest jakaś możliwość, aby połączyć dwa routery po przez WLAN. Generalnie sprawa wyglada tak:
Posiadam Router z modemem ADSL(podłączone do Neti) TP-LINK TD-W8901G, zasięg WLAN z niego jest ok, ale tylko w jednym poziomie domu, w pokoju nad routerem też jest dobry. Chciałbym sie dowiedzieć czy jest jakaś możliwość, aby kupić drugi router(chciałbym ze standardem n, bo podobno podaje mocniejszy sygnał), który by się łączył z pierwszym routerem/modemem po przez WLAN i sam rozsyłał dalej sygnał. Jeśli jest taka możliwość to jaki sprzęt mam kupić?
Ostatnio zmieniony 2011-07-02, 17:23 przez Rowan, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Zwiększenie zasięgu w domu - połączenie dwóch rouerów
Z n to nie wierz w cuda, 100mW to 100mW. Jak coś chcesz kupować to Ovislink G.Duo albo 2 urządzenia AP Client i AP. Najlepiej jednak byłoby kabel na górę puścić i tylko AP postawić.Rowan pisze:Jeśli jest taka możliwość to jaki sprzęt mam kupić?
Mozna zaryzykować jeszcze Ovislink WL5460APv2 w trybie "Uniwersal Repeater" ale mogą być problemy z konfiguracją czy wydajnością.
Nie pomagam na PW!
-
Jeśli chodzi o kabel, to nie ma takiej opcji. Tylko i wyłącznie po WLAN... Kurcze drogi ten router... A może lepiej po prostu zmienić na coś z lepszymi parametrami? Co byś polecał?
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie ma takiego sprzętu. Żadne WiFi dobrego stropu nie przebije.Rowan pisze:A może lepiej po prostu zmienić na coś z lepszymi parametrami?
DLAN?Rowan pisze:Jeśli chodzi o kabel, to nie ma takiej opcji
Nie pomagam na PW!
-
Nigdy wcześniej o tym nie słyszałem, ale opcja wydaje się naprawde fajna. Czy to działa w 100%? Bo wtedy bym mogł przenieść gdzie indziej modem, tam gdzie częściej korzystam z WiFi, a do PC tylko wtyczkę z kontaktu. No i cena naprawde niska, z zestaw dwóch tylko 140zł, to jest naprawde ciekawa opcja. Wtedy z tego też mógłbym rozdzielic sygnał osobnym routerem bez kombinowania?wojteks pisze:DLAN?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jesli jestes na jednej fazie to tak. Jesli na roznych, czasami moze byc potrzebny kondensator sprzegajacy, wydatek jakichs dodatkowych 30..60 PLN.Rowan pisze: Czy to działa w 100%?
U mnie dziala bez problemu na dwoch roznych fazach bez kondensatora, ale mam dosc dlugi odcinek miedzy licznikiem a piecem (trzy fazy) - kabel zasilajacy piec dziala jak kondensator.
Nie pomagam na PW.
-
Ja też mam rózne fazy, góra jest zasilana z innej, a dół z innej... 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ja tez, ale akurat mam szczescie i smiga jakby bylo na jednej. Kup sprzet wysylkowo, mozesz oddac w ciagu 10 dni. Jesli nie da rady, mozesz zalozyc kondensatory (n.p. http://www.conrad.pl/websale7/?shopid=c ... dex=975279 , sa tansze alternatywy).
Nie pomagam na PW.
-
- Stały użytkownik forum
Dopisze się do tematu bo walcze u siebie z WiFi, Mam garaz poza domem i czesto potrzebuje tam netu no i nie ma. Aktualnie mam Router na dole w domu + AP na 1 pietrze ale z inna nazwa sieci i bywa tak ze laptop łaczy sie raz z jedna, raz z drugą w zaleznosci od tego jak wiatr powieje
Jak np Airlive Duo moze to rozwiązac skoro ma 2 radia w sobie i to obok siebie ? To jak bym postawił 2 routery na dole w domu, zasięg bedzie marny na 1 pietrze tak jak był. ktos moze cos doradzic co tu zrobic ? czy lepiej kupic 2 sprzety takie same z DD-WRT i ustawic WDS ?

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Dodatkowy AP w garazu, podlaczony po kablu. Kanaly mozliwie oddalone, n.p. pietro 1, parter 11, garaz 6. WDS sobie daruj.
Nie pomagam na PW.
-
- Stały użytkownik forum
Ok, to w kwesti kanałow. Ale jak z kwesti tego samego SSID ? Mam panasonic Touchbook a on skubany ma bardzo mocna karte, gdzie Dell ma 1 kreske to on ma 3 . Robiąc diagnostykę w aucie czasem tu, czasem tam lubi sie przełaczac pomiędzy sieciami, a zalezmy mi na tym by była to ta sama siec.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
major, chcesz roaming WiFi?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Rozny SSID nie oznacza ze masz rozne sieci. Nawet jesli bedziesz mial roaming (co na tanim sprzecie nei jest wcale proste do osiagniecia) to moment przelaczania jest widoczny.major pisze:a zalezmy mi na tym by była to ta sama siec.
To co ty potrzebujesz to jeden DHCP serwer i AP laczone poprzez port LAN z routerem.
Nie pomagam na PW.