Jak to wszystko podlaczyc?

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
reilord

Jak to wszystko podlaczyc?

Post autor: reilord »

Witam,
aktualnie mam dwa kompy intela i amd polaczone skretka. Przy amd jest iplus udostepniony wiec jak nie <font color="#FF00FF"><b>»»korzystam««</b></font> na jednym kompie to moge na drugim bez przelaczania sie z kablani, przy intelu mam drukarke udostepniona tak, ze moge drukowac z obu kompow, do tego chcialbym podlaczyc jeszcze jeden wspolny dysk zewnetrzny i tutaj zaczynaja sie problemy. Wydaje mi sie, ze powinno byc jak na obrazku:

http://rei.isx.pl/temp/forum.jpg

Ale nie wiem jaki sprzet wybrac, tzn. jaki router zeby obsluzyl iplusa i jaka obudowe do dysku z obsluga np. ethernet?
Czy sa jakies routery z wbudowanym modemem edge (umts i to Hsdccostam juz mnie nie interesuje)? Najbardziej martwi mnie to czy jest to wykonalne niskim nakladem pracy i pieniedzy? A moze wystarczy, ze iplus bedzie podlaczony nie do routera tylko do kompa z amd jak dotad? Ale czy warto kupowac router dla dysku zewnetrznego, moze wystarczy switch? Czy jest jakies rozwiazanie jakbym kupil router i mial BC w telefonie (bez modemu) zeby podzielic lacze przez router?
Awatar użytkownika
crow6
Stały użytkownik forum

Re: Jak to wszystko podlaczyc?

Post autor: crow6 »

Ja bym podlaczyl modem do kompa z drukarka. Komputer zostalby wtedy Twoim malym serwerem do ktorego moglbys podlaczyc nowy dysk. Dwa pozostale komputery laczysz z serwerem za pomoca routera lub (taniej i prosciej) switcha. Wtedy serwer bedzie udostepnial dyski, drukarke i lacze dwom pozostalym komputerom (powstanie taka mala siec lokalna LAN z bramka internetowa).
Mozesz takze pomyslec o zamianie lacza kablowego na bezprzewodowy. Zarowno karty WiFi jak i BlueTooth sa coraz tansze, w miare szybkie (poczytaj w Sieci o ich mozliwosciach) i ogranicza ilosc kabli :)
Ja mam siec LAN w domu na BlueTooth. Jeden - na komputerze-serwerze - dziala jako tzw AdHoc, a inne sie dolaczaja jako klienci. Szybkosc (jesli kupisz 2.0 + EDR) to max 3 Mb/s - moze troche wolno ale za to jak wygodnie (zwlaszcza na laptopie) :D

PS jesli zdecydowalbys sie na BT to _NIE_ kupuj tych tanich za 20-30zl (czesto sa niebieskie z dolaczonym BlueSoleil 1.6)!!! Najczesciej to sa piraty i prawdopodobnie trafisz na przynajmniej dwa BT o tym samym adresie MAC co uniemozliwi (albo bardzo utrudni) dzialanie sieci!

PS2 Twoj obrazek nie dziala :/
Gott ist ein Popstar ]:->
reilord

Post autor: reilord »

Wiec tak bym chcial podlaczyc (wariant1):

Obrazek

A tak mam teraz:

Obrazek

Polaczenie udostepnione standardowo w Wlasciwosci polaczenia => zaawansowane.
Drukarka udostepniona rowniez usluga systemowa.

Czy warto kupowac switcha do takiego polaczenia jakie opisales?
Najbardziej by mnie urzadzil router z modemem edge, bo kazdy z dwoch kompow mialby internet i nie trzeba by <font color="#FF00FF"><b>»»korzystać««</b></font> na zmiane np. na AMD bylby comander a na Intelu bylby BC ale z routera. np. (wariant 2):

Obrazek

Tylko, ze taki router musialby miec wyjscie antenowe.

------------------------------------------------------------------------------------

Wlasnie wczoraj bylem oddac Blue bo kupilem w sklepie i okazalo sie, ze MAC to same jedynki. Niby da sie z tego <font color="#FF00FF"><b>»»korzystać««</b></font> na BS 1.2 ale pier**le bo w koncu place to chce miec legalne Blue z wykupiona licencja od SIG.
W sumie wole kable bo komputery sa oddalone od siebie o 1.5 metra to nie ma potrzeby robienia bezprzewodowej sieci. Poza tym nie mam zaufania do "virtualnych" kart sieciowych jakie tworzy adapter Blue.

------------------------------------------------------------------------------------

Aha, router ma byc zastosowany po to by drugi komputer nie musial byc wlaczony aby ten pierwszy mogl <font color="#FF00FF"><b>»»korzystać««</b></font> z dodatkowego dysku (i internetu w wariancie 1.). Drukarka jest tylko czasem uzywana wiec moze byc podlaczona jak jest. Ale dysk ma byc wspolny niezaleznie.

Najfajniej bylo by kupic router z wyjsciem 4xLAN, wejsciem USB, wejsciem antenowym i modemem edge, bo moglbym do trzech portow podlaczyc dwa kompy i dysk, antene i (przy wariancie 2.) np. BT do wejscia USB jesli to mozliwe, a jesli nie to (przy wariancie 1.) comandera.
Ale żem nawymyslal :P
Awatar użytkownika
crow6
Stały użytkownik forum

Post autor: crow6 »

Teraz to mnie rozsmieszyles <hahaha>
Ty nie chcesz routera - Ty chcesz komputer! Nie znam routera ktory potrafilby sie komunikowac z kluczykiem BT albo modemem bezprzewodowym. Mozesz kupic router gsm (takie lepsze - pewniejsze - z obsluga EDGE 10 kosztuja okolo 1500 - 2000zl) i podlaczyc do tego siec lokalna. Jesli chodzi o kieszenie z laczem do sieci to tez sa raczej drogie, a jesli Twoja drukarka nie ma wbudowanych funkcji sieciowych to tez musialbys dokupic serwer drukarki (minimum 250 zl za wersje podlaczana do LPT).
Wiec masz wybor: albo wydasz kilka tysiecy na sprzet i zrobisz w Twoim stylu (prawdopodobnie da sie tak zrobic) - znaczy sie wszystko na routerach itd (dla Twojej wiadomosci router i reszta calej automatyki tez musi byc na stale wlaczona i podlaczona do pradu!), albo zrobisz _normalna_ siec z komputerem-serwerem (jesli nie chcesz poswiecac swoich komputerow na serwer to zloz za 300-400zl jakis muzealny komputerek)...
Co do sieci na BT to jest ona pewna i w miare szybka. Oczywiscie jak kupisz sensowny kluczyk (takie fajne sa juz od 50-60zl)...
Gott ist ein Popstar ]:->
ODPOWIEDZ