Poniżej procedura została zrealizowana w oparciu o modem Huawei e230 (działający w iPlusie) pod kontrolą systemu Ubuntu 10.04. Oczywiście jest ona całkowicie uniwersalna i powinna (w 99%) zadziałać w innych distro.
Na początek warto zając się Wammu, który docelowo jest managerem telefonów komórkowych ale modemy GSM są do nich zbliżone funkcjonalnie i stąd też warto z niego korzystać. A następnie zaprezentuję okienkowy skrypt (nie mojego autorstwa) - Onlitor.
Wammu - instalacja,konfiguracja i użytkowanie
Wystarczy zainstalować Wammu (graficzna nakładka gammu)
Kod: Zaznacz cały
sudo apt-get install wammu
1. Należy wykryć na którym porcie działa danym modem:
sudo su
ls /dev/ttyUSB*
2. Następnie należy wyedytować plik gedit ~/.gammurc a następnie wkleić zawartość:
[gammu]
port=/dev/ttyUSB1
connection=at
name=Huawei E230
gammu identify
W przeciwnym razie należy wrócić do początku i przepisać inny port z puli, która została wyświetlona. Jeśli nadal się sytuacja powtarza, to na bank Network Manager nie wykrywa tego urządzenia - wówczas oznacza to, że Twój modem nie jest wspierany przez dany system.Manufacturer : huawei
Model : unknown (E230)
Firmware : 11.104.10.00.00
IMEI : XXXXXXXXXXXXXXX
SIM IMSI : XXXXXXXXXXXXXXX
3. Odpalamy Wammu i łączymy się z modemem Telefon → połącz a następnie poprzez Pobierz → Wiadomości odczytujemy zaległe smsy albo też wysyłamy wiadomość Utwórz → Wiadomość (ctrl+M), korzystając z dodatkowych funkcji wysyłania smsów.
Ponadto w bezbolesny sposób można dowiedzieć się o nr IMEI modemu (przyda się przy łamaniu simlocka), o nr IMSI karty ( International Mobile Subscriber Identity) czy też o firmware.
Można zmieniać ustawienia z poziomu samego programu: Wammu → Ustawienia.
Oczywiscie, Wammu można używać do pracy z każdym (prawie) telefonem komórkowy i podobnie z modemami, a z jakimi to można sprawdzić na stronach Gammu Phone Database . Niedawno aplikacja poprosiła mnie o to, abym dodał swój modem do listy działających urządzeń - bardzo ciekawa sprawa. Z tego co się orientuję, to Wammu wspiera większość modeli Huawei, co również przekłada się na spory udział w popularności wśród modemów GSM.
Onlitor - kilka linijek kodu całkiem przydatną mini aplikacją
Autorem Onlitora jest Empitt, który na łamach Czytelni Ubuntu przedstawił sposób konfiguracji Huawei E1750C oraz swój mini skrypt Onlitor → klik. Pierwotny skrypt umożliwia zarządzanie kontem w Play Online na Kartę. Wystaczy pobrać → http://dl.dropbox.com/u/6294587/Ubuntu/onlitor.tar.gz, rozpakować, ew.nadać uprawnienia uruchamiania jako programu i odpalić go z konsoli.
Z kolei ja zmodyfikowałem skrypt pod kątem iplusa

Wystarczy
wget http://dl.dropbox.com/u/10653441/iplus/onlitor.sh
./onlitor.sh
Kod może nie jest najwyższej jakości ale jak autor zaznaczył, zrobił skrypt na własny użytek i dzięki jego uprzejmości wrzucił do Neta.
Powyższy wpis pochodzi z mojego bloga