WRT54GL- zrywa połączenie

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
wilq_lpu
Użytkownik forum

WRT54GL- zrywa połączenie

Post autor: wilq_lpu »

Witam.
Kupiłem linksysa WRT54GL (drugiego identycznego, kiedy pierwszy padł)
Tak samo, jak w przypadku poprzedniego routera wgrałem tomato (tutaj wersja 1.28PL)
Połączenie zrywa się po godzinie, kilku godzinach- zarówno używając WiFi, jak i kabla.
Po odłączeniu routera z prądu i ponownym podłączeniu, sieć jest, działa... a po dłuższej chwili znów "brak dostępu do internetu"

Co jeszcze zauważyłem. Na stronie konfiguracyjnej:
Status Połączony
Czas połączenia 0 dni, 00:43:39
Czas do utraty adresu 0 dni, 7:16:21

Ustawiając szyfrowanie WiFi na TKIP połączenie od razu zrywa- wyskakuje jakaś niezgodność, jakby żaden z dostępnych mi komputerów nie wiedział co to jest TKIP.

Przed kilkoma godzinami router dziwnie się wysypał. Nie dało się w żaden sposób wejść na stronę konfiguracyjną. Podpinając kabel internetowy normalnie "brak dostępu do internetu", połączając internet do jednego z 4 portów wyjściowych internet działał normalnie. Jedyna rada- reset.

Jak to naprawić?
Jaki najlepiej wgrać soft, w przypadku prostej domowej sieci (miałem ambicje pobawić się QoS'em, tablicą MAC, ograniczyć zasięg- jednak na chwilę obecną, chcę, aby router po prostu działał, miał WPA2 i nie rozgłaszał SSID'a)

W jaki sposób wgrać oryginalny soft? Nie znalazłem nic ciekawego na stronie producenta.
Na ile możliwe, że jest to wina routera i trzeba go oddać do naprawy?
jarek7714
Stary wyga bezprzewodowy

Re: WRT54GL- zrywa połączenie

Post autor: jarek7714 »

Stare przyzwyczajenia potrafią wyprowadzić w pole, dziś nie warto kupować tego sprzętu nawet pod Tomato, za nie wiele więcej kasy jest Netgear 3500L, router nowej generacji i z giabitem, a z tymi Linksysami to został już obalony mit jakie to super i cool, było to dawno i nieprawda, jak dziś czytam różne fora internetowe to nie ma równie wadliwego sprzętu :dobani:
jareq
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Sprobuj ostatnia wersje TomatoVPN. I ustaw reboot co 24h.
Nie pomagam na PW.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

jarek7714 pisze:a z tymi Linksysami to został już obalony mit jakie to super i cool, było to dawno i nieprawda, jak dziś czytam różne fora internetowe to nie ma równie wadliwego sprzętu :dobani:
To całe szczęście, że mój Linksys o tym nie wie, jak jest wadliwy, bo też pewnie by się zbuntował.
Zainstalowałem na nim Tomato jakieś 4 lata temu, wstawiłem go do spiżarki i nawet do niego nie zaglądam!
Krzysztof
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Na szczescie zaden z czterech ktore u mnie mieszkaja tez nie przeczytal nigdzie, ze nie wolno mu dzialac poprawnie :cwaniak:
Nie pomagam na PW.
wilq_lpu
Użytkownik forum

I znów to samo... sieć jest tylko, gdy podepnę internet pod jeden z 4'rech wychodzących gniazdek. Podłączając normalnie nie ma- router się wysypał.

Jak wgrać oryginalny soft? Jeżeli będzie tak dalej linksys ląduje w serwisie gwarancyjnym, a jak zakładam temat jaki router kupić.
(chyba, że reklamacja będzie uznana razem z tomato na pokładzie)
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

wilq_lpu pisze:Jak wgrać oryginalny soft? Jeżeli będzie tak dalej linksys ląduje w serwisie gwarancyjnym, a jak zakładam temat jaki router kupić.
(chyba, że reklamacja będzie uznana razem z tomato na pokładzie)
Na początek, to radziłbym Ci wgrać oryginalne Tomato, a nie jego polską wersję, bo autor spolszczenia mógł coś skopać i tutaj może być przyczyna problemów,a nie w Linksysie.
Krzysztof
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Oryginalny soft wgrywasz albo z tomato, albo przy pomocy tftp. Robiles reset po wgraniu pomidora?
Nie pomagam na PW.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

wilq_lpu pisze:I znów to samo... sieć jest tylko, gdy podepnę internet pod jeden z 4'rech wychodzących gniazdek. Podłączając normalnie nie ma- router się wysypał.
Ale to mi wygląda na jakiś błąd w konfiguracji routera, zwłaszcza w połączeniu z wcześniej podaną informacją o czasie pozostałym do utraty adresu.
Skąd masz internet?
Masz stałe IP, czy dynamicznie przydzielane przez dostawcę?
Krzysztof
wilq_lpu
Użytkownik forum

Nie znalazłem oryginalnego softu na stronie producenta, stąd pytanie. Skąd wziąć ten plik?
lub jakie tomato możecie polecić? Najnowsze angielskie?

Czy robiłem reset po wgraniu tomato- kilka razy. Raz też zmieniłem wersję i problem pozostał.
Internet- jakiś lokalny holenderski usługodawca (tak, mieszkam obecnie w NL). Kupiłem kabel i zostałem podłączony do routera sąsiada, który jest właścicielem internetu.
IP- nie wiem, czy statyczne, czy dynamiczne. Jak to sprawdzić nie mają dostępu do głównej wtyczki?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

wilq_lpu pisze:Skąd wziąć ten plik?
Ze strony producenta:
http://downloads.linksysbycisco.com/dow ... 091026.bin
lub jakie tomato możecie polecić?
U mnie stabilnie pracuje:
http://tomatovpn.keithmoyer.com/
Jak to sprawdzić nie mają dostępu do głównej wtyczki?
Podlaczyc komputer, jesli sie laczy bez problemu zapodac ipconfig /all
Nie pomagam na PW.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

wilq_lpu pisze:IP- nie wiem, czy statyczne, czy dynamiczne. Jak to sprawdzić nie mają dostępu do głównej wtyczki?
Jeśli nie wiesz, czy masz statyczne czy dynamiczne IP, to jak mogłeś poprawnie skonfigurować router?
Krzysztof
wilq_lpu
Użytkownik forum

Nie wiem, czy mam statyczne, czy dynamiczne IP. Ze wszystkich typów połączeń tylko DHCP działa. W ten sposób skonfigurowałem router- metodą prób i błędów.

Jutro gram oryginalny soft i zobaczymy, jak będzie działać.

Jeszcze pytania:
Jaka wersja tomato będzie dla mnie najlepsza? Wolę tomato od standardowego softu.
ipconfig/all- jak sprawdzić, czy mam statyczne, czy dynamiczne ip?

Moja wiedza na temat sieci... widzicie. Umiem postawić sieć, zmienić soft... zawsze miałem swojego neta, znałem jego konfigurację. Czyli taki początkujący, ale nie raczkujący użytkownik.
Ostatnio zmieniony 2011-06-16, 18:04 przez wilq_lpu, łącznie zmieniany 1 raz.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Nie wiem, czy mam statyczne, czy dynamiczne IP.
Podlacz kabel do kompa i daj wynik <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a> Byc moze masz konflikt IP.
wilq_lpu pisze:Ze wszystkich typów połączeń tylko DHCP działa.
DHCP client? Znaczy dynamicznie przydzielanie IP.
Nie pomagam na PW.
wilq_lpu
Użytkownik forum

Ok, w załącznikach dane z ipconfig/all
Możecie zdiagnozować, czy wszystko gra?

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2011-06-16, 22:47 ]
Wyniki IPCONFIG podajemy jak w tym linku => <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a> czyli w formie tekstowej.
Ostatnio zmieniony 2011-06-16, 21:47 przez wilq_lpu, łącznie zmieniany 1 raz.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Wyglada dziwnie, bramka nie zgadza sie z DNS.

Ustaw router po stronie WAN jako DHCP Client. Po stronie LAN zmien IP na 192.168.100.1 i uruchom DHCP server.

Sprobuj ustawic tez DNS na 8.8.8.8
Nie pomagam na PW.
wilq_lpu
Użytkownik forum

Pytanie jeszcze jedno, w zasadzie 2.

1. Czym się różni zwykły TomatoVPN 1.27 od TomatoVPN-ND?

2. Chciałbym zrobić następującą rzecz. Ustawić w routerze kilka haseł. Jedno, za pomocą którego normalnie można się podłączyć i korzystać z internetu.
Drugie, które połączy laptopa z siecią, ale nie pozwoli na dostęp do internetu
Dodatkowo chciałbym chciałbym móc udostępnić komuś internet jednorazowo na pewien czas- hasło jednorazowe.

Są możliwe takie manewry? Można się bawić tablicą mac, maską podsieci itp (pamiętam trochę z liceum)... chodzi mi jednak o prostą rzecz. Ja mam internet na stałe, jednemu znajomemu udostępniam go jednorazowo, drugiemu pokazuję, że neta nie ma. Z pewnych względów przyda mi się takie rozwiązanie.

Najważniejsze jest oczywiście, aby ta sieć w ogóle działała. Wymienię tomato, ustawię wg zaleceń.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

ND - New driver.
wilq_lpu pisze:Są możliwe takie manewry?
Mozliwosc jeden i dwa bez problemu - zakladka "Access Restriction" blokujesz po MAC. Ja mam defaultowo zablokowane dojscie do netu dla wszystkich nieznanych MACow.

Mozliwosc trzy najprosciej zrealizowac przy pomocy softu do hot-spotow. Ewentualnie jak wyzej i z udostepnieniem na jakis czas a potem zmazaniem filtra.
Nie pomagam na PW.
wilq_lpu
Użytkownik forum

Witam ponownie.
Wróciłem do softu od linksaysa ściągniętego z linka, który podał mi urzytkownik key i ... nie ma neta w ogóle.
Mieniając typ połączenia (DHCP, PPPoE...) wyskakuje "połączenie zostało zerwane. Próbując zapisać zmiany na głównym panelu- to samo.
Zawsze wiesza się na podstronie http://192.168.1.1/apply.cgi

WiFi dało się ustawić, zabezpieczyć, zapisać. Ustawień podstawowych- przewodowych już nie.

Czy ktoś ma na to jakąś radę.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Reset do ustawien fabrycznych. Kazdy soft pozostawia slady w NVRAM, ktore moga powodowac ze inny soft zle pracuje.
Nie pomagam na PW.
wilq_lpu
Użytkownik forum

Przywrócony. Działa dobrze, nie wiesza się, ale neta nie ma, w ogóle, nieważne jaki rodzaj połączenia ustawię,

Jeżeli nie da się tego naprawić, chciałbym wgrać stabilne angielskie tomato 1,27 podane w tym temacie, ale format obrazu nieobsługiwany.

Pytanie kolejne do was, jak wgrać stabilne tomato teraz. Jakie rozszerzenie pliku jest obsługiwane i skąd taki plik ściągnąć.
(wybaczcie, że tak pytam o banalne sprawy- potrafię znaleźć tomato, jednak chcę, zainstalować coś, polecanego, dobrego, coś, co będzie działało.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

wilq_lpu pisze:akie rozszerzenie pliku jest obsługiwane
Takie samo jak w oryginalnym sofcie.
wilq_lpu pisze: i skąd taki plik ściągnąć.
http://tomatovpn.keithmoyer.com/
Nie pomagam na PW.
wilq_lpu
Użytkownik forum

Oryginalny soft to plik *.bin tomato ma roszerzenie trx. Mam je normalnie zmienić na bin i wgrać?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

wilq_lpu pisze:Mam je normalnie zmienić na bin i wgrać?
Mozesz.
Nie pomagam na PW.
wilq_lpu
Użytkownik forum

Panowie, jest tak. Tomato w wersji 1.28 (pl i en) działa i zrywa połączenie, tak, jak w pierwszym poście. Na oryginalnym sofcie, tomato 1.27 i 1.27ND net nie działa w ogóle.
Więc wracam do punktu wyjścia.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

wilq_lpu pisze:Więc wracam do punktu wyjścia.
W ktorym miejscu zrywa polaczeni:
-computer router
czy
- router siec?
Nie pomagam na PW.
wilq_lpu
Użytkownik forum

komputer- dostęp do internetu. To połączeni się zrywa. Sieć jest, brak dostępu do internetu. Wtedy odłączam router z prądu na sekundę, połączam i na następne kilka godzin znów mam neta.
Łącząc się kablem bez pośrednictwa routera net jest, normalnie, cały czas.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

wilq_lpu pisze:komputer- dostęp do internetu.
Znaczy router - siec?

Zaloguj sie na router przez ssh i wklej wyniki ifconfig oraz route w obu przypadkach (znaczy dziala/nie dziala).
Nie pomagam na PW.
wilq_lpu
Użytkownik forum

a trochę jaśniej... nie wiem, jak zalogować się przez ssh i co to jest wynik route
key
*Mistrz bezprzewodowy*

No jeszcze jasniej nie moge:

Sciagasz putty, laczysz sie z IP routera, jestes na konsoli routera tam wpisujesz ifconfig i route i dajesz wynik tu.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ