Uwaga! Przestrzegam przed tym sprzętem

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kogutov
Użytkownik forum

Uwaga! Przestrzegam przed tym sprzętem

Post autor: kogutov »

Chciałbym przestrzec wszystkich przed zakupem tej anteny.

http://allegro.pl/show_item.php?item=1678362759

Totalna chińszczyzna, a nawet w Chinach lepiej by to zrobili. Pierwszy raz szlag mnie trafił jak chciałem odkręcić nakrętki śrubek by zamocować uchwyt. Nie dało się odkręcić żadnej bo producentowi nie chciało się zamocować śrubek na stałe, przez to można było kręcić i kręcić w nieskończoność, a gdy po 20 minutach wreszcie jedną odkręciłem, wpadła do środka..

Obrazek

No ok - myślę odkręcę tą śrubkę i dostanę się do środka

Obrazek

Ha, nic z tego, żaden śrubokręt krzyżykowy nie dał rady, główka się zniekształciła, no to próbuję kombinerkami, śrubka się kręciła ale oczywiście cała bo producentowi, jak napisałem wyżej, nie chciało się jej zamocować na stałe.
Pozostało tylko ją zeszlifować. obciąłem tą śrubkę ii. :szok:
Nadal nie można otworzyć anteny, bo całość jest zgrzewana i klejona.

Więc próbuje dalej, podważam z różnych stron, przedni plastik pęka, ale w żaden sposób nie chce się odkleić od metalowego tyłu..

Po 30 minutach walki otworzyłem antenę i wydobyłem śrubki, które wpadły do środka na początku, zamocowałem uchwyt i i dopiero wtedy skleiłem przód anteny z tyłem.

Zawiesiłem na wysokości ok 8 metrów nad ziemią, podłączam modem i ... drugi :szok:

Zasięg jest słabszy niż na modemie w telefonie, który znajduje się w domu pół metra nad ziemią.

SZAJS SZAJS I JESZCZE RAZ SZAJS.

SPROSTOWANIE 12.06.2011.

Chciałem dokonać małego sprostowania.
Mianowicie po miesiącu testów z tą anteną, chciałbym wycofać się z zarzutu, że antena nie działa. Po wymianie modemu (z E160 na E173U-2) antena działa, myślę, że na miarę swoich możliwości.

Także przepraszam producenta, jeśli poczuł się tym urażony.
Ale co do wykonania, jednak pewne rzeczy bym poprawił, chodzi o to mocowanie śrubek. Bo w przypadku, gdy śrubka wpadnie do środka, to zaleta anteny (dobra hermetyczność) staje się udręką, żeby cokolwiek ze środka wydostać.

[ Komentarz dodany przez: krystianb: 2011-08-12, 16:15 ]
Sprostowanie.
Ostatnio zmieniony 2011-08-12, 15:17 przez kogutov, łącznie zmieniany 3 razy.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Uwaga! Przestrzegam przed tym sprzętem

Post autor: key »

kogutov pisze:Po 30 minutach walki otworzyłem antenę
Wstaw zdjecia srodka.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

kogutov pisze:Zawiesiłem na wysokości ok 8 metrów nad ziemią, podłączam modem i ... drugi

Zasięg jest słabszy niż na modemie w telefonie, który znajduje się w domu pół metra nad ziemią.
No nie dziwię się jak zapomniałeś antenę ustawić.

A co do śrub to czasem skontrowane nie były? 2 nakrętki na każdej odkręca się tylko pierwszą?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
kogutov
Użytkownik forum

key pisze: Wstaw zdjecia srodka.
Jak już skleiłem? A co w w środku jest ciekawego? Mała płytka drukowana ok 4x4 cm, z przodu cała powierzchnia jednolita metalizowana. To tej płytki podłączona jest żyłka środkowa kabla (splot z kilku drucików), a oplot kabla podłączony do gwintu, a ten za pomocą nakrętek, przymocowany do tylnej obudowy również z metalu. Cała filozofia. Kabel nie był uszkodzony.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

kogutov pisze: A co w w środku jest ciekawego?
Wszystko co jest opdowiedzialne za jakosc anteny. Ty oceniasz smak czekolady po opakowaniu ;)
Nie pomagam na PW.
kogutov
Użytkownik forum

krystianb pisze:No nie dziwię się jak zapomniałeś antenę ustawić.
No aż taki ograniczony nie jestem, antena była wprost na BTS-a
krystianb pisze:A co do śrub to czasem skontrowane nie były? 2 nakrętki na każdej odkręca się tylko pierwszą?
Nie, na każdej śrubce była jedna nakrętka a pod spotem sprężynówka. Więc jak ktoś zakupi ten "sprzęt" niech się zaopatrzy w pęsetę. żeby przytrzymać śrubkę nim ta wpadnie do dziury. Trzymając całość do dołu, za cholere nie dało się nawet ich odkręcić (całość się kręciła).

Moim skromnym zdaniem, producent powinien te śruby umocować na stałe żeby wyeliminować jakiekolwiek ryzyko, że śrubki mogę wpaść do środka, a jeśli już nie miał na tyle wyobraźni, to powinien tak wykonać antenę, żeby w każdej chwili można było łatwo ją rozmontować i złożyć.

Już nie wspomnę o jakości odbioru tej anteny, bo mimo 9dB i 8 km od BTSa na równym terenie, to ta antena nie prawa zwać się anteną panelową.
Charper
Stały użytkownik forum

Post autor: Charper »

Posiadam taką antenę. Od NodeB dzieli ja w linii prostej około 25 kilometrów, równy teren. Router tp-link mr3220 pokazuje około 29% mocy sygnału. Nie było żadnych problemów z montażem...
Ostatnio zmieniony 2011-07-08, 20:30 przez Charper, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

kogutov pisze:Nie, na każdej śrubce była jedna nakrętka a pod spotem sprężynówka.
To może zapomnieli zapakować dodatkowych nakrętek do przykręcenia uchwytu.
kogutov pisze:No aż taki ograniczony nie jestem, antena była wprost na BTS-a
Tak to można sobie nastawiać żagiel, o nastawianiu nic nie pisałeś. Antenę trzeba ustawiać na pomiar sygnału, i to zarówno kąt poziomy jak i pionowy! Co do polaryzacji to teraz już prawie cały sprzęt nadawczy pracuje w cross polar, więc trochę to traci na znaczeniu.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
kogutov
Użytkownik forum

Chciałem dokonać małego sprostowania.
Mianowicie po miesiącu testów z tą anteną, chciałbym wycofać się z zarzutu, że antena nie działa. Po wymianie modemu (z E160 na E173U-2) antena działa, myślę, że na miarę swoich możliwości.

Także przepraszam producenta, jeśli poczuł się tym urażony.
Ale co do wykonania, jednak pewne rzeczy bym poprawił, chodzi o to mocowanie śrubek. Bo w przypadku, gdy śrubka wpadnie do środka, to zaleta anteny (dobra hermetyczność) staje się udręką, żeby cokolwiek ze środka wydostać.
ODPOWIEDZ