Zasięg anteny kierunkowej UMTS

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
elnino25
Początkujący użytkownik forum

Zasięg anteny kierunkowej UMTS

Post autor: elnino25 »

Witam!!! Na samym wstępie zaznaczam, że jestem kompletnym laikiem, mam pytanie odnośnie usługi BLUECONNECT, mianowicie mam zamiar zakupić antenę kierunkową do HDSPA modem OPION ICON i moje pytanie brzmi, w jakiej maksymalnej odległości może znajdować sie BST (obsługujący UMTS) aby zakup takiej anteny był sensowny (teren raczej płaski, chociaż jest dużo lasów itd...)
bio5
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Zasięg anteny kierunkowej UMTS

Post autor: bio5 »

W przypadku UMTS to teoretycznie maxymalny zasięg to ok. 20 km, w praktyce 15 to max na antenie kierunkowej.
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

Ta kwestia wciąż nie jest doprecyzowana. Jedni mają problemy przy 1-2km, a inni chwalili się nawiązanym połączeniem 3G z 20 km i to samym telefonem. Prawdopodobnie wszystko zależy od tego, czy sygnał napotyka po drodze jakieś przeszkody, gdyż częstotliwości UMTS są dużo bardziej wrażliwe na tłumienie niż zwykłe GSM.
bio5
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: bio5 »

Podałem zasięg laboratoryjny i przy założeniu że antena kierunkowa "widzi się" w terenie w miarę płaskim z NodeB
maku73

Post autor: maku73 »

Witam.
Jakiego mam szukać konektora do podłączenia anteny do Icon-a?
ODPOWIEDZ