Połączenie dwóch routerów bezprzewodowo

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mmkst
Początkujący użytkownik forum

Połączenie dwóch routerów bezprzewodowo

Post autor: mmkst »

Witam. Mam taki oto problem. Chcę stworzyć sieć z sąsiadem w taki jednak sposób, żeby u mnie w mieszkaniu dało się sygnał podzielić przez kabel, a sąsiad byłby źródłem sygnału internetowego. Jak to zrobić? Aha między nami jest trzecie mieszkanie które nie życzy sobie kabli, więc zostaje chyba tylko opcja łącza bezprzewo. Jakiś AccesPoint + router? Jak to zrobić?
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Re: Połączenie dwóch routerów bezprzewodowo

Post autor: KrissTofferr »

Generalnie to u sąsiada Router (z wbudowanym AP) a u Ciebie tylko AP (i najlepiej jak ma kilka gniazd LAN).
Jaki model Routera to już zależy - od sposobu dostarczania internetu u sąsiada.
Warto najpierw sprawdzić czy sygnał bezprzewodowy przejdzie pomiędzy wami. Tak bez zbędnych inwestycji, czyli wykorzystując dwa urzadzenia wi-fi jakie wam wpadną w ręce (karta wi-fi / telefon z wi-fi / AP-ek / ...).
Awatar użytkownika
mmkst

Mam do dyspozycji dwa routery z wbudowanym AP-kiem i switchem, dało by się je połączyć bezprzewodowo ze sobą tworząc coś w rodzaju mostu? Są to DLink DL-524. Zasięg sprawdziłem - uda się.

Aha internet jest z kablówki, więc z modemu wychodzi kabel RJ-45.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

Jeden DLink DL-524 na pewno przyda się (po stronie sąsiada).
Można do jego portu WAN podłączyć modem z kablówki. - ale najpierw trzeba odczytać ustawienia sieci z systemu Windows u sąsiada, poleceniem:
ipconfig /all
- wtedy gdy modem kablówki jest jeszcze podłączony bezpośrednio do komputera (i ma internet).
Część z tych odczytanych ustawień trzeba będzie skopiować do ustawień "WAN" w DL-524.
Poza tym na DL-524 uda się uruchomić sieć bezprzewodową.

Do podłączenia DL-524 (port LAN) do karty sieciowej komputera (u sąsiada) możesz użyć kabla utp nieskrosowanego (lub skrosowanego, to obojętne). Karta sieciowa w Windows musi być skonfigurowana zgodnie z domyślnymi ustawieniami DL-524 czyli:
adres IP: 192.168.0.2
maska: 255.255.255.0
adres bramy: 192.168.0.1
adresy serwerów DNS: 8.8.8.8
8.8.4.4
W przeglądarce wchodzisz w ustawienia DL-524 pod adresem: http://192.168.0.1/
Uzytkownik: admin, hasło: admin

Tylko że dwóch DLink DL-524 nie uda się podłączyć bezprzewodowo razem - dlatego że AP w DL-524 pracuje bezprzewodowo wyłącznie w trybie AP a u Ciebie w mieszkaniu jest potrzebny AP potrafiący pracować w trybie AP Client. Czy masz jeszcze do dyspozycji jakiś inny sprzęt (router/AP)? Jeśli nie, to moge poszukać coś taniego na allegro z odbiorem osobistym w Poznaniu.

[ Dodano: 2011-07-18, 16:02 ]
KrissTofferr pisze:Broadcom 4313 n
Widzę żę tą kartę masz w podpisie to możesz na razie ją używać zamiast AP Client.
Awatar użytkownika
mmkst

No właśnie miałem nadzieję połączyć te dwa routery, bo je akurat mam. Co do karty sieciowej w lapim, to wiem, że może służyć jako ap client, ale chciałem przez korytarz przejść po WiFi, a w mieszkaniach mieć możliwość pociągnięcia kabla - np. drukarki sieciowej.

Sprawę rozwiązałem inna metodą.

Jednak to mnie interesuje na przyszłość. Jaki AP polecacie, żeby był z wbudowanym switchem co najmniej 4 portowym, tak żeby obsługiwał AP client? No i oczywiście możliwie tani:) Proszę o modele, a nie linki allegro
Żyj tak, aby znajomym zrobiło się nudno, gdy umrzesz. <J.Tuwim>
ODPOWIEDZ