Jaki zestaw do obsługi małego ośrodka domków letniskowych.

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
madkon
Początkujący użytkownik forum

Jaki zestaw do obsługi małego ośrodka domków letniskowych.

Post autor: madkon »

Witam

Posiadam mały ośrodek domków letniskowych. 10 domków na działce 40x 50 metrów.

Działa mi orange, ale kiepsko, więc antena mi się przyda. Chciałbym gościom zapewnić internet WiFi, więc podejrzewam, że najlepszym rozwiązaniem byłoby.
Antena, modem GSM/router (2w1) + gniazdko na prąd :-)
Z tego zestawu każdy mógłby sobie odpalić swobodnie internet i miałbym święty spokój.

Proszę o podpowiedź:
1. Jaki zestaw najlepiej poskładać, jaki sprzęt i jaka antena?
2. Czy mogę jakoś ograniczyć pobieranie np. albo prędkościowo, albo ilościowo?
Chodzi mi o to, ze jak kupię kartę orange free i spokojnie starczy na miesiąc 2 GB, jeśli ktoś nie będzie np. ściągać filmów. Jak to zrobić najlepiej.

Pozdrawiam i dziękuję za przesłanie podpowiedzi.

MADKON
Awatar użytkownika
compile
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Jaki zestaw do obsługi małego ośrodka domków letniskowych.

Post autor: compile »

Z limitem 2gb na miesiąc to daj sobie spokój.Ewentualnie na noc play na kartę, a na dzień kupić z 5-6 orange free 6gb.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

madkon pisze:jeśli ktoś nie będzie np. ściągać filmów.
Jak sie przed tym zabezpieczysz?
Nie pomagam na PW.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

key pisze: Jak sie przed tym zabezpieczysz?
Router i wyciąć P2P i wszystkie serwisy warezowe. Albo inaczej. Blokada dla plików, które są większe niż XX MB czy sesja połączenia np. max 60min.

Ale nawet to nie pomoże w przypadku dzielenia łącza komórkowego na tyle osób. Sam FB, NK czy portale informacyjne generują sporo ruchu. Nie mówię o YT nawet.

Oferty na kartę odpadają. Jedyne wyjście to najwyższe abonamenty, a i tak nie da to gwarancji czy limit się nie skończy.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

ja.michal pisze:Router i wyciąć P2P i wszystkie serwisy warezowe.
Musisz miec dobra liste, czesto aktualizowana.
ja.michal pisze:Blokada dla plików, które są większe niż XX MB czy sesja połączenia np. max 60min.
Obchodzisz przez https i dowlady przy pomocy menadzerow :( Pozatym transfer i tak sie liczy.

BTW: jak wyglada odpowiedzialnosc prawna, n.p. gdyby ktos z gosci rozpowszechnial nielegalne filmy z dzieciami?
Nie pomagam na PW.
adamos22
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: adamos22 »

Moim skromnym zdaniem żaden tradycyjny router nie da sobie z tym rady.
Są dwie opcje:
1- Podzielić to zwykłym routerem i wykupić najwyższy abonament z nadzieją, że wystarczy do końca miesiąca
2- Kupić odpowiedni router software'owy i zainstalować na jakimś blaszaku. Rozwiązanie droższe i skomplikowane, ale można wtedy stworzyć np. unikalnego użytkownika z loginem i hasłem dla każdego domku, z odpowiednim limitem dziennym i nocnym. kiedyś były takie gotowe zestawy na Allegro z na prawdę niezłą funkcjonalnością.

Jakby co, to w Play po wykorzystaniu podstawowego limitu można wykupić dodatkowy transfer, np. 10 GB za 40 zł, tyle razy w miesiącu ile potrzeba :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

key pisze:Musisz miec dobra liste, czesto aktualizowana.
No tak.
key pisze:BTW: jak wyglada odpowiedzialnosc prawna, n.p. gdyby ktos z gosci rozpowszechnial nielegalne filmy z dzieciami?
Odpowiada ten co łącze udostępnia. To nie jest oferta do stawiania HotSpotów.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Czyli w sumie warto sie zastanowic, zanim udostepnimy lacez niewiadomo komu.
Nie pomagam na PW.
adamos22

ja.michal pisze: Odpowiada ten co łącze udostępnia. To nie jest oferta do stawiania HotSpotów.
Dla mnie bzdura - z jakiej racji miałbym odpowiadać za udostępnianie Internetu dla gości ? Skoro to nie ja bym rozpowszechniał, to nie mógłbym się do tego przyznać i za to odpowiadać. Co najwyżej mogą zarekwirować sprzęt i go przeszukać, ale w praktyce powinno wystarczyć przekazanie listy gości i logów z routera.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

adamos22 pisze:Co najwyżej mogą zarekwirować sprzęt i go przeszukać, ale w praktyce powinno wystarczyć przekazanie listy gości i logów z routera.
Ale to Ty musiałbyś pójśc na pierwszy ogień syfu jaki zrobili użytkownicy. Trochę czasu/nerwów bys stracił zanim resztą bym sie zajeli.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

adamos22, sprawdź jak będzie w praktyce i się podziel wrażeniami. ;)
adamos22

ja.michal pisze:sprawdź jak będzie w praktyce i się podziel wrażeniami. ;)
Ja mówię teoretycznie, zgodnie z prawem udostępniając łącze nie mogę odpowiadać za to co zrobią użytkownicy. W praktyce oczywiście bywa różnie, jak wszędzie. Ale do tego żeby mieć problemy to nie trzeba udostępniać łącza, wystarczy trochę złej woli i same się znajdą.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

adamos22 pisze: Ja mówię teoretycznie, zgodnie z prawem udostępniając łącze nie mogę odpowiadać za to co zrobią użytkownicy.
Jesli chodzi o znane mi prawo (znaczy niemcy/EU) to sie mylisz. Teoretycznie i praktycznie. Dlatego tez pytanie jak to wyglada w PL - chetnie przeczytam artykuly prawne na podstawie ktorych oparles swoja wypowiedz. No chyba ze twoje "teoretycznie" oznacza: "nie mam pojecia ale powiem to co mi sie wydaje".
Nie pomagam na PW.
drozda
Użytkownik forum

Post autor: drozda »

Hehe - proponuję darmowy internet Aero2 - nie ma limitów - po godzinie rozłączy i ssaczy szlag trafi na 256 kbit UP/DL :)
cain
Stały użytkownik forum

Post autor: cain »

Tylko najlepiej żebyś mógł udowodnić kto wtedy korzystał jeśli nie ty... Na pewno powinieneś logować wszystkie połączenia klientów i przechowywać to przez kilka lat. Do tego trzeba zorganizować sieć tak żeby było wiadomo o kogo w tych logach chodzi, wiec np. logowanie przez ppoe, każdy klient dostaje swój login i hasło i jakiś stały adres IP, dokumentujesz kto i kiedy miał dostęp do takiego konta. To tak ogólnie jeśli chcesz się jakoś zabezpieczyć i panować nad tym.
JarekMk
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: JarekMk »

Leciwy komputer, na nim Debian + LMS, do tego dobra karta sieciowa z anteną dookolną i działa. Wiem bo sam już budowałem takie cudo, lecz łącze z TKT.

Licz się z transferem rzędu 3-4GB dziennie (gromnica na parapecie i modlisz się żeby było tylko tyle).

Deszczowy dzień, nie ma co robić - ok posiedzę w necie. To y2b, fb, nk wp - wrzuta itp. i lejek nie wyrabia.

Ja bym zainwestował w radiolinię i zestawił na sztywno 'kablówkę' - innej opcji nie widzę.
ODPOWIEDZ