Huawei E160G a starter Heyah

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
pg_ef
Początkujący użytkownik forum

Huawei E160G a starter Heyah

Post autor: pg_ef »

Z góry przepraszam za noobowskie pytanie, ale jak się zbłaźnić, to na całego. Otóż wyjeżdżam na wakacje i chcę ze sobą zabrać laptopa i modem Huawei E160G. Ów modem ze starterem posiadam już rok, ale karta sim została w nim zablokowana, bo przez dłuższy czas go nie używałem. Pytanie odnosi się kupna nowego startera: czy musi to być specjalny starter Heyah Internet za 20 zł ~ 100 MB, czy mogę kupić najzwyklejszy starter do sieci Heyah w kiosku za 5 zł i potem sobie go doładować?
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Re: Huawei E160G a starter Heyah

Post autor: Sundance_kid »

pg_ef musi być koniecznie Heyah? Może Orange z dużym bonusem dostępne na allegro?
Awatar użytkownika
compile
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: compile »

Sprawdź czy ten cały heyah nie założył simlocka.
pg_ef

W zasadzie kartę SIM potrzebuję na wczoraj, więc jutro chciałem szybko podskoczyć do kiosku, a oferty innych operatorów rozpatrzę po powrocie, bo wiem, że Heyah do najlepszych nie należy. Szkoda, że nikt ze znajomych nie ma telefonu w tej sieci bo po prostu przełożyłbym kartę z tel. do modemu i zobaczył czy ruszy.

@compile
Rozumiem, że odnosisz się do postu Sundance_kida i oferty Orange? Bo nie sądzę, że Heyah nakładała simlocki na własne karty i modemy (a zapomniałem dodać, że ten modem jest.. hmm tak jakby firmowy Heyah, jest na nim logo i inne <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font>, nawet kolorystyka odpowiednia dla tego operatora) ;)
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

pg_ef obklejenie modemu nie oznacza, że modem ma simlocka. A jak ma to można samemu zdjąć.
Zdradź gdzie jedziesz na te wakacje to się zobaczy czy np na Playa który ma dobrą ofertę się nie łapiesz. Bo ta oferta Heyah lichutka a skoro za tą cenę możesz dostać o wiele więcej to dlaczego by nie pokusić się.
pg_ef

Wybieram się w Bieszczady, dokładniej do Polańczyka. W jaki sposób można sprawdzić, czy modem ma simlocka? Tylko poprzez włożenie do niego karty SIM innego operatora?
ODPOWIEDZ