Orange BE + MV410 - nieszczęsny PIN...

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
tadziak
Użytkownik forum

Orange BE + MV410 - nieszczęsny PIN...

Post autor: tadziak »

Witam,
Od dziś jestem nieszczęśliwym posiadaczem usługi Nowy Business Everywhere Standard, zakupionej głównie pod kątem działania z dotychczas użytkowanym (Freedom Pro) przeze mnie modemem Axesstel MV410r. Ku mojemu zdziwieniu w nowej karcie SIM nie da się wyłączyć kodu PIN. Jest to dla mnie prawdziwa katastrofa bo oznacza koniec z wygodnym łączeniem się z Internetem (włączałem router i już wszystkie komputery podłączone do WIFI miały internet) i konieczność każdorazowego podawania PIN'u przez program Axessmanager.
Ale to jeszcze nie najgorsza sprawa. Co więcej, moim głównym komputerem, z którego zazwyczaj korzystałem z internetu jest Macbook, na którego Axessmanagera nie ma, więc nie mogę wpisać PIN'u a więc i korzystać z Internetu.

Sytuacja jest naprawdę beznadziejna, Orange nie zdejmie z karty blokady PIN, a z tego co czytam w tym modemie nie ma szans na jakieś zapisanie PIN'u na stałe...

Czy ktoś jest w stanie pomóc coś w tej sytuacji? Może jest jakiś sposób na zapisanie tego PIN w pamięci urządzenia? Przecież to jest chore...Z góry bardzo dziękuję za pomoc...
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Orange BE + MV410 - nieszczęsny PIN...

Post autor: key »

Dzwon do BOK i upieraj sie przy swoim. Pin da sie zdjac - poszukaj na forum.
Nie pomagam na PW.
tadziak
Użytkownik forum

Dziś wisialem już na telefonie 3-krotnie i wszyscy stwierdzili, że nie ma szans na zdjęcie tego PIN...Podobno technicznie jest to niewykonalne.
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

Musisz napisać do nich maila o zdjęcie PIN-u na [email protected]
tadziak
Użytkownik forum

ryba825 pisze:Musisz napisać do nich maila o zdjęcie PIN-u na [email protected]
Napiszę, aczkolwiek rozmawiałem przed chwilą z dosyć kompetentną osobą, która poinformowała mnie, że dla tego rodzaju kart dualnych nie ma żadnej możliwości odblokowania pinu i kropka.
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

tadziak, no to widocznie trafiłeś na serię, która nie ma możliwości zdejmowania PIN-u. Możesz wymienić kartę z powodów technicznych i dopiero spróbować wysłać maila. Mi do czwartku (14.07) muszą zdjąć PIN, bo wtedy mija 30 dni od czasu wysłania maila. Dostałem zapewnienie, że PIN zostanie zdjęty.
Ostatnio zmieniony 2011-07-13, 13:29 przez ryba825, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

tadziak, Mam pomysł na automatyczne wprowadzanie PINu, tyle że jeszcze nie przetestowany. Teoretycznie oceniam szanse na 25% że zadziała.
Chodzi o to żeby zamiast numeru #777 wpisać taki zlepek
;+CPIN="1111";D#777
Znak średnika ; na początku jest konieczny.
Zamiast 1111 trzeba podstawić swój kod PIN1.
bdkacz
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: bdkacz »

Nie przechodzi - krzyczy,że jako numer mogą być tylko cyfry,* i #
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

bdkacz pisze:Nie przechodzi - krzyczy,że jako numer mogą być tylko cyfry,* i #
No właśnie, to jest pierwsza pułapka - że interfejs nie przepuści wszystkich znaków. Co prawda mogą być różnice w tym - jakie znaki dopuszcza AxessManager a jakie formularz w routerze - w zakładce Basic Settings. Dlatego warto sprawdzić obydwie metody wprowadzenia.

Jeszcze druga pułapka może być taka że router sprawdza gotowość PINu poleceniem AT+CPIN? przed wybieraniem numeru poleceniem ATD.

[ Dodano: 2011-07-12, 00:00 ]
Możliwe że sprawdzanie znaków w formularzu routera jest wykonywane javascriptem. W takim przypadku udałoby się wyłączyć sprawdzanie poprawności znaków przez tymczasowe wyłączenie javascriptu w przeglądarce.
tadziak
Użytkownik forum

Niestety, nic z tego, formularz po reboocie wyczyścił się i zostały tylko znaki pomiędzy danymi....
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

tadziak pisze:Niestety, nic z tego, formularz po reboocie wyczyścił się i zostały tylko znaki pomiędzy danymi....
To co pokazuje formularz po reboocie nie musi odpowiadać rzeczywistości. Chodzi o to że wpisane znaki mogły zostać poprawnie zapisane w pamięci routera ale wyświetlenie ich wszystkich w formularzu jest niemożliwe bo znaki cudzysłowu są traktowane w HTMLu jako znaki specjalne. Za to w podglądzie źródła strony będzie widać wszystkie znaki które rzeczywiście zapamiętał router.
Chyba że sprawdzałeś (po zapisaniu i reboocie) połączenie z internetem i nic z tego?
tadziak
Użytkownik forum

KrissTofferr pisze: Chyba że sprawdzałeś (po zapisaniu i reboocie) połączenie z internetem i nic z tego?
Tak, po prostu spróbowałem czy router łączy się z internetem bez konieczności odpalania axessmanagera oraz wpisywania PIN. Ale nic z tego. Świeciły się tylko diody power i WIFI. Chyba sprawa jest przegrana. Orange zawsze musi coś wymyśleć, żeby były problemy...
ODPOWIEDZ