Wyłączenie DHCP w AP - brak połączenia z internetem.

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
yaqp
Początkujący użytkownik forum

Wyłączenie DHCP w AP - brak połączenia z internetem.

Post autor: yaqp »

Witam wszystkich.

Mam pewien problem. Kupiłem AP TP-Link, model TL-WR543G oraz router ASUS RT-G32. Posiadam internet radiowy. Zarówno gość w sklepie, jak i mój administrator sieci powiedzieli mi, jak mam połączyć całą instalację, tj antene, ap, router, tak więc zacząłem konfigurację Access Pointa. Po chwili, gdy "byłem pewny", że wykonałem wszystkie wymagane czynności, komputer dalej nie mógł połączyć się z internetem. Poczytałem trochę fora i mimowolnie natknąłem się na temat, w którym ktoś polecił wyłączenie DHCP. A jako, że nie znam się wystarczająco na sieciach bezprzewodowych, wyłączyłem ów DHCP. I teram mam problem, gdyż system nie wykrywa połączenia z AP. Nie mogę się na niego zalogować, a poza tym wydaje mi się, że jestem szczęśliwcem, któremu nie działa funkcja reset w AP ( domyślnie DHCP był włączony). Mam teraz problem,. gdyż nie mogę dostać się do ustawień AP, a nie ogarniam na tyle tego tematu, żeby zrobić to ręcznie. Dodam, iż przed zmianą tego ustawienia łączyłem się bezproblemowo.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Wyłączenie DHCP w AP - brak połączenia z internetem.

Post autor: key »

Ustaw IP, bramke, dns w komputerze manualnie.

IP 192.168.1.2
Reszta 192.168.1.1.

Nie do konca kumam jak co podlaczyles - wstaw maly rysunek.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

yaqp pisze:Kupiłem AP TP-Link, model TL-WR543G
To router, nie AP.
yaqp pisze:a poza tym wydaje mi się, że jestem szczęśliwcem, któremu nie działa funkcja reset w AP
A poczytałeś w instrukcji jak się używa tego przycisku? 99% przypadków to właśnie nieumiejętność obsługi jest powodem problemów z resetem.
yaqp
Początkujący użytkownik forum

Post autor: yaqp »

jasne, wykonałem w 100% tak jak jest w instrukcji, nie pytałbym, gdybym miał wątpliwości. Może faktycznie router ale zfunkcją AP, 100% miałem po zalogowaniu opcje APC.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

TP-Link TL-WR543G (LAN1) -------skrętka------- (LAN1) ASUS RT-G32
Tak są połączone?
ODPOWIEDZ