Znowu GC79 - straszne problemy. Pomocy!

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kot

Znowu GC79 - straszne problemy. Pomocy!

Post autor: kot »

Jestem użytkownikiem modemu SonyEricsson GC79. Krzystam z usługi iPlus. Od niedawna (jakiś tydzień), zacząłem mieć problemy z transferem i łapaniem sygnału. Wcześniej komputer z modemem mógł stać w dowolnym miejscu i zawsze miałem transfer ok. 5kB/s, nie było problemów z sygnałem. Teraz modem działa mi dobrze właściwie tylko w jednym położeniu. Z tym, że transfer na poziomie 0-2,2kB/s i problemy z połączeniem się. Dodam jeszcze, że np. dzisiaj w nocy, tj. godz 0 - 1 transfer był średni 5,5kB/s a koło godz. 2 znowu spadł i były problemy z ponownym połączeniem. Korzystam z WirelessManager, a modem jest na przejściówce w komputerze stacjonarnym. W czym tkwi problem? Czyżby uszkodzony modem? Wcześniej wszystko było w porządku...
pi0tr3q
Użytkownik forum

Re: Znowu GC79 - straszne problemy. Pomocy!

Post autor: pi0tr3q »

Mam teeazr ten sam problem. Wczcesniej mi dzialalo na poziomie 5.5kB/s a teraz czasami mi nie chce zlapac zasiegu!!!! Teraz cudem udalo mi sie połaczyć ale pewnie nie na długo :( . Zaczelo mi nawalac w srode. Wczoraj, tj w piatek zadzwonilem do obslugi technicznej, pan mi tlumaczyl co robi, cos mi tam przinstalowal zdalnie ( :!: ) ale jak to nie pomoglo, stwierdzil ze to pewnie nadajnik jest uszkodzony. Spisal mnie i powiedzial ze jak cos napraiwa to zadzwoni. Jeszcze nie zadzwonil :). A i jeszcze jedno - mimo zapewnien pana z BOKu ze z telefonu simplus polaczenie jest platne, nie pobralo mi pieniedzy :), a rozmawialem jakas godzine.
kot

A masz katrę w laptopie czy w przejściówce?? Identyczne objawy mamy jak widzę... Chyba zadzwonię tam jeszcze raz - wcześniej gość upatrywał winy w modemie i przejściówce albo niestabilnych napięciach (na głowę upadł, mam na 100% stabilne).
pi0tr3q
Użytkownik forum

mam przejsciowke firmy RICOH. I procek AMD :) Durona. To juz nie powinno teoretycznie <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> dzialac. :) A do BTSa mam 2-3 km
Gość

Post autor: Gość »

Kurczę to tak samo jak ja... A mówiłeś kolesiowi, że masz na przejściówce??
pi0tr3q
Użytkownik forum

Nie, ale mi dzialalo wczesniej na tranferze ok 5kB/s.
Awatar użytkownika
Tomekłódź
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Tomekłódź »

Mam gc79 na przejściówce i czasami też są takie problemy. U mnie jak mają zły dzień w Plusie to np zasięg z 4 kresek spada do jednej i się rozłancza. I to jest wina plusa na pewno bo to się dzieje tylko czasami i jak się dzieje to pare razy pod rząd. A jeśli chodzi o transfer to czsami spada jak jest duzy ruch w sieci czasami nawet do zera.
kot

Zadzwoniłem, cośtam mi "nagrali na nowo" i już działa o niebo lepiej.
mirut
Początkujący użytkownik forum

Post autor: mirut »

Ja miałem tak samo na przejściówce. Koleś z pomocy powiedział że najlepiej usuwać modem z kompa przed wyłączeniem. I należy to zrobic "bezpiecznie" czyli taka zielona strzałka obok godz.

Mam 2-3 kreski i w sumie łącze jest w miare stabilne
Tylko czasami krzaczy kiedy ludzie dużo gadaja przez komy, bo wtedy rozmowy maja pierwszeństwo do BTS'a :evil:
iPlus - gor?co nie polecam
ODPOWIEDZ