Co lepsze dla mnie ? Orange czy Play ?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
M0dzi0
Początkujący użytkownik forum

Co lepsze dla mnie ? Orange czy Play ?

Post autor: M0dzi0 »

Witam.

Mam zamiar do swojego laptopa zorganizować internet mobilny. Kupiłem już modem Huawei E173 i teraz pozostaje mi kwestia wyboru operatora. Zastanawiam się między Play a Orange. Z internetu będę korzystał przeważnie w 3 miejscowościach:

Tczew (woj. pomorskie) - PLAY: 4 nadajniki UMTS2100 i jeden GSM900 ORANGE: 6 nadajników UMTS2100, GSM1800 i GSM900

Lichnowy (woj. pomorskie) ( około 10km od Tczewa) - PLAY: 1 nadajnik UMTS2100, E-GSM900 oddalony o około 7km ORANGE: 1 nadajnik GSM900 i GSM1800 oddalony o około 7km

Ludwichowo (woj. kujawsko-pomorskie) - PLAY: 1 nadajnik E-GSM900 oddalony o 30km ORANGE: 1 nadajnik GSM900 oddalony o około 3,5km

Mam zamiar kupić starter na allegro i doładowywać bez bawienia się w umowy. Z internetu będę korzystał głównie w Lichnowach, rzadziej w Ludwichowie a najrzadziej, właściwie w ogóle w Tczewie bo tu mieszkam i mam internet kablowy. Nie wiem gdzie się kierować, słyszałem sporo złych opinii o Orange. Mam dodatkowo pytanie. Gdybym brał Orange to bym kupował nowe starter np. 6gb gdyby mi się kończył transfer a w Play jest starter 1 gb i trzeba ładować, więc jak to jest. Załaduję np. za 50 zł to wtedy muszę jakoś SMS wykupić transfer czy tak kasa sama się na transfer przekształca. Będę wdzięczny za odpowiedź i radę co do operatora.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Co lepsze dla mnie ? Orange czy Play ?

Post autor: ja.michal »

Na GSM Playa nie patrz bo internet mobilny na tym nie działa. Tylko w sieci 3G (4G ichniejszym) czyli UMTS 2100 MHz i UMTS 900 MHz.

Tak więc o internecie z Playa możesz zapomnieć w Ludwichowie. W Lichnowach widzę tylko szczątki zasięgu więc też może nie działać.
Jak chodzi Orange na GSM w Twoich lokalizacjach to musisz sam sprawdzić. Ja mam fatalne doświadczenia z internetem w Orange. Z tego co użytkownicy donoszą to w GSM w ogóle fatalnie (u mnie też - połączenie jest, ale internetu brak).

Proponuję popatrzeć jeszcze na Plusa. Może drożej, ale powinno działać.

Najlepiej samemu sprawdzić. Wybór zostawiam Tobie.

Jeśli chodzi o ofertę to nie musisz nic zmieniać czy wykupować. Bonus sam jest przyznawany i wszystko samo jest rozliczane. Jedynie jak chcesz mieć nocne pobieranie bez limitu lub/i większą prędkość to musisz co 30 dni dokupić te usługi.
M0dzi0

Post autor: M0dzi0 »

Plus odpada bo w Lichnowach najbliższy nadajnik oddalony jest o 12 km.
JarekMk
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: JarekMk »

Orange dobrze działa w dużych miastach, jeśli na prawdę mało transferu 'zjesz' weź fresha i wykup pakiet kiedy będziesz tego potrzebować, dostaniesz dostęp do przekaźników Play, Plus - a jak się postarasz to i Orange.

Sam mam pomarańczę z allegro i przez te 5 miesięcy z 7,2GB 'zjadłem' 2GB.

Play mi się podoba tylko szkoda, że wartość doładowania nie jest trochę dłuższa.
milak

Post autor: milak »

Mam Playa i latam po różnych miejscach. Jestem zaskoczony bo kupowałem go tylko z myślą, że poużywam w mieście, tymczasem zatrzymuję się w przeróżnych dziurach i całkiem często łapię zasięg. Chwilowo mieszkam Pod Krakowem i podróżuję na trasie Kraków, Wieliczka, Dobczyce - cała trasa wzdłuż wiosek jest obstawiona. W pobocznych dziurach zdarza się zanik sygnału ale tam często komórki mają problem (mam dwie- w orange i erze). To co mnie wkurza, to właśnie ważność doładowania. Nie zużywam transferu, doładowuję poniżej 50 zł, wartość doładowania na koncie rośnie a ja i tak po 28 dniach muszę doładowywać. To akurat w moim przypadku fajne nie jest.
ODPOWIEDZ