Witam wszystkich. Mam problem, który polega na częstym traceniu połączenia z netem (nie z wifi). Zmieniłem adres zamieszkania i musiałem przenieść internet do nowego mieszkania. U mnie w mieście rządzi internet drogą radiową, więc mam od usługodawcy antenę na zewnątrz budynku. Człowiek przyszedł i przeniósł sprzęt i podłączył na nowym mieszkanku. W domu mam WiFi. Kiedy zakładałem neta (kilka lat temu) nie było innej opcji jak tylko posiadać w domu dwa routery wifi aby mieć neta w całym domu.Wygląda to tak: do routera AirLive WLA 5000AP mam podłączoną antenę która jest na zewnątrz budynku, od tego routera kablem RJ-45 (sieciowym) mam podłączenie do routera Belkin który to z kolei rozsyła po wifi neta.
Na starym mieszkanku nie miałem żadnych problemów a teraz jest. Pan który mi to podłączał coś tam zaczął mieszać w tych routerach tzn. w airlivie zaktualizował soft do nowszego a w belkinie jakieś adresy IP wpisywał. No i się zaczęło. Jak był mój lapek podłączony to net był ale jak podłączyłem drugi jednocześnie to neta nie było nigdzie. przywracałem belkina do ustawień fabrycznych i konfigurowałem od początku ale trochę pomogło ale nie do końca. Teraz net jest na obu lapkach ale na iPhonie już nie. Jak wyłącze lapki to na iPhonie jest. Do tego często zrywa połączenie z netem na kilka-kilkanaście sekund lub jak podłącze lapka to za nim net zaskoczy też mija kilkanaście sekund, ogólnie połączenie z WiFi jest.
Gdzie mam szukać problemu? Czy źle jest skonfigurowany Belkin, czy może aktualizacja softu na AirLivie coś pomieszała?
P.S teraz na belkinie mam wyłączoną opcję DHCP bo jak była włączona to było gorzej jak teraz.
Dwa routery i częste zerwane połączenie z netem
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Dwa routery i częste zerwane połączenie z netem
Jaki konkretnie Belkin?
Jak skonfigurowany?
Jak skonfigurowany Airlive?
Jak skonfigurowany?
Jak skonfigurowany Airlive?
-
Więc tak, AirLive się pozbyłem i przeszedłem na wyższy poziom tzn. zakupiłem takie coś
co teraz jest na zewnątrz NanoStation M5 5GHz i jest to podłączone kablem RJ45 do belkina, a model belkina to FD 8236-4v3 taki stojący z dwiema antenkami działający na 150N. Ten NanoStation jest skonfigurowany na PPPoE a belkin na auto chodzi bo jak kupiłem to tak mi śmigał gdy podłączyłem, no a teraz traci połączenie z netem.
co teraz jest na zewnątrz NanoStation M5 5GHz i jest to podłączone kablem RJ45 do belkina, a model belkina to FD 8236-4v3 taki stojący z dwiema antenkami działający na 150N. Ten NanoStation jest skonfigurowany na PPPoE a belkin na auto chodzi bo jak kupiłem to tak mi śmigał gdy podłączyłem, no a teraz traci połączenie z netem.
-
Znalazłem w końcu rozwiązanie. W routerze Belkin wyłączyłem DHCP i włączyłem (bo było wyłaczone) Access Point i tam przypisał się jakiś adres IP.
P.S jak mogę sprawdzić teraz jaki adres IP ma Belkin? Chcę wejść na niego po WiFi ale nie znam adersu. Domyślny adres nie działa a gdy w piszę adres bramy to łączy mi się z tym routerem co mam na zewnątrz.
P.S jak mogę sprawdzić teraz jaki adres IP ma Belkin? Chcę wejść na niego po WiFi ale nie znam adersu. Domyślny adres nie działa a gdy w piszę adres bramy to łączy mi się z tym routerem co mam na zewnątrz.