Połączenie kabla ethernetowego w puszce ethernetowej

Wszystko na temat pozostałych metod dostępu do internetu, czyli łącza przewodowe (TPSA, Dialog, Netia).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
piotrino
Użytkownik forum

Połączenie kabla ethernetowego w puszce ethernetowej

Post autor: piotrino »

Witam. Może mi ktoś wytłumaczyć jak połączyć kabel ethernetowy w puszce ethernetowej zgodnie z kolorami które są w tej puszce zaznaczone... Ogólnie jak się tworzy kable proste czy skrosowane to wiem :

kabel prosty: dwa koncówki kabli takie same:
biały pomarańczowy
pomarańczowy
biały zielony
niebieski
biały niebieski
zielony
biały brązowy
brązowy
a przy kablu skrosowanym to druga koncówka ma:
biały / zielony
zielony
biały / pomarańczowy
niebieski
biały / niebieski
pomarańczowy
biały / brązowy
brązowy
To wszystko wiem. Ale patrzac na ustawienia kolorow w puszce ethernetowej trochę gubię się przy ustawieniach ....

W jaki sposób patrząc na kolory powinno się mocować kabel ????Obrazek
gwajer
Użytkownik forum

Re: Połączenie kabla ethernetowego w puszce ethernetowej

Post autor: gwajer »

Przewody wpina się dokładnie tak, jak to jest opisane kolorami.
Na załączonym zdjęciu widać oznaczenie sekwencji (A lub B) u dołu, każdego ze złącz, przy odpowiednim rzędzie oznaczeń kolorowych.

Polecam nie sugerować się normą, tylko oznaczeniem na złączu. Na tym złączu białym kolory mogą być w innej kolejności, niż we wtyczce, bo wynika to z technologii produkcji płytki drukowanej. Mimo innej kolejności wpinania w szczeliny, we wtyczce na pewno będzie wszystko prawidłowo podłączone.
piotrino
Użytkownik forum

gwajer pisze:Przewody wpina się dokładnie tak, jak to jest opisane kolorami.
Na załączonym zdjęciu widać oznaczenie sekwencji (A lub B) u dołu, każdego ze złącz, przy odpowiednim rzędzie oznaczeń kolorowych.

Polecam nie sugerować się normą, tylko oznaczeniem na złączu. Na tym złączu białym kolory mogą być w innej kolejności, niż we wtyczce, bo wynika to z technologii produkcji płytki drukowanej. Mimo innej kolejności wpinania w szczeliny, we wtyczce na pewno będzie wszystko prawidłowo podłączone.
Ok, to jak na rysunku po prawej stronie masz oznaczenia według których tak to łączę ???:

1-biało-pomarańczowy
2-pomarańczowy
4-niebieski
5-biały-niebieski
3-biały-zielony
6-zielony
7-biały-brązowy
8-brązowy

Tak to ma wyglądać ???
gwajer
Użytkownik forum

Zdjęcie jest trochę niewyraźne, ale o ile dobrze widzę, to kolorki w prawym rzędzie przy lewym gnieździe oznaczone są literą "B". Wobec tego obecnie masz zaplecioną sekwencję B, którą opisałeś powyżej.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

piotrino, zasada jest prosta - wtyczki robisz według standardu, gniazda/patchpanele itp robisz według oznaczenia na nich samych. Najczęściej się robi według B (chyba, że cross, ale kto teraz crossa używa).
piotrino
Użytkownik forum

Jo_gurt pisze:piotrino, zasada jest prosta - wtyczki robisz według standardu, gniazda/patchpanele itp robisz według oznaczenia na nich samych. Najczęściej się robi według B (chyba, że cross, ale kto teraz crossa używa).
To jak rozumiem mogę używać B lub A. Jeśli użyję na puszce B to na krosownicy też muszę użyć oznaczenie B żeby połączyć kablem prostym puszkę i krosownicę. Jeśli użyję z puszku oznaczenie B a na krosownicy oznaczenie A to mam kabel crosowany jak rozumiem. Ogólnie jaki typ kabla potrzeba do łączenia puszki z krosownicą ....?
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

piotrino pisze:Ogólnie jak się tworzy kable proste czy skrosowane to wiem
Gniazdo - gniazdo to kabel prosty. Tak samo Gniazdo - panel krosowy w szafie.

Tak jak tu padło u nas używamy standardu B.
Przy okazji. Wszystkie (a może 95%) kable dostępne na rynku - mam na myśli gotowe kable krosowe to kable w standardzie B.
piotrino pisze:To jak rozumiem mogę używać B lub A.
Możesz teoretycznie używać A lub B, czyli po obydwu stronach kabla tak samo. Ja jednak doradzam B. Bo jak tu już padło zazwyczaj robi się to w kategorii B i potem ktoś, kto będzie naprawiał instalację może mieć problem jak zrobisz w A.

[ Dodano: 2011-07-19, 11:26 ]
piotrino pisze:Jeśli użyję na puszce B to na krosownicy też muszę użyć oznaczenie B żeby połączyć kablem prostym puszkę i krosownicę.
Dokładnie tak jak piszesz.
piotrino pisze:Jeśli użyję z puszku oznaczenie B a na krosownicy oznaczenie A to mam kabel crosowany jak rozumiem.
Tak jest.
piotrino pisze:Ogólnie jaki typ kabla potrzeba do łączenia puszki z krosownicą ....?
Zależy jaki standard chcesz mieć.
UTP, STP?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Skr%C4%99tka_nieekranowana
http://pl.wikipedia.org/wiki/Skr%C4%99tka_ekranowana
Kat. 5e (zwana obecnie 5)? Kat 6?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
piotrino
Użytkownik forum

BliSki pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Mam puszkę kat: 5e . To mogę dla przykładu jak mam kabel kat 5e połączyć puszkę i krosownice B -> B czy B->A ???

P.S Wielkie dzięki za tak obszerne wyjaśnienie. Teraz już wiem 100% owo, co i jak. O to mi chodziło. Czy da radę jak podłaczę kable do sekwencji B a na drugim koncu zamontuję wtyczkę prostą sprawdzic czy kable dobrze chodzą. Mam tester ale nie wiem jak go użyc zeby sprawdzić połaczenie z puszki do drugiej koncówki. Bo jak sam kabel prosty mam zrobiony to bez problemu testerem sprawdzam. A nie mam na razie panelu krosowniczego teraz zeby to sprawdzić.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2011-07-19, 20:02 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-07-19, 19:00 przez piotrino, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

piotrino pisze: To mogę dla przykładu jak mam kabel kat 5e połączyć puszkę i krosownice B -> B czy B->A ???
Jak połączysz B -> A to wyjdzie ci cross.
piotrino pisze:Czy da radę jak podłaczę kable do sekwencji B a na drugim koncu zamontuję wtyczkę prostą sprawdzic czy kable dobrze chodzą
Oczywiście.
piotrino pisze:Mam tester ale nie wiem jak go użyc zeby sprawdzić połaczenie z puszki do drugiej koncówki. Bo jak sam kabel prosty mam zrobiony to bez problemu testerem sprawdzam. A nie mam na razie panelu krosowniczego teraz zeby to sprawdzić.
Coś musisz do tego testera wsadzić, więc albo tymczasowo zaciśnij wtyczkę (zgodnie ze standardem) albo poczekaj na patchpanel.
piotrino
Użytkownik forum

Jo_gurt pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Ostatnie pytanie już :) Jak mam w sekwencji B od dołu do góry ponumerowane(po prawej stronie) i obok korytka na wciśniecię kabli :
8 brązowy (ósme korytko)
7 brązowy-bialy (siódme korytko)
6 zielony (szóste korytko)
3 zielony-bialy (piąte korytko)
5 niebieski-bialy (czwarte korytko
4 niebieski (trzecie korytko)
2 pomaranczowy (drugie korytko)
1 pom-biały (pierwsze korytko)
Korytka liczę od dołu w górę po prawej stronie sekwencja B...Czy dobrze myśle?

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2011-07-19, 20:05 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-07-19, 19:05 przez piotrino, łącznie zmieniany 1 raz.
zDaleKi

piotrino pisze: Czy da radę jak podłaczę kable do sekwencji B a na drugim koncu zamontuję wtyczkę prostą sprawdzic czy kable dobrze chodzą.
Jak już napisał Jo_gurt, możesz tak zrobić ale szkoda trochę końcówek RJ45 - skoro potem w ich miejsce będziesz miał panel krosowy.
Lepiej użyj jednego gniazda i zamontuj na drugim końcu i sprawdź połączenie. Potem zdemontuj gniazdo. Albo poczekaj na panel. ;)
piotrino pisze:Korytka liczę od dołu w górę po prawej stronie sekwencja B...Czy dobrze myśle?
Nie do końca rozumiem pytanie. Możesz fotkę zrobić?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
piotrino
Użytkownik forum

Nie do końca rozumiem pytanie. Możesz fotkę zrobić?
Chodzi mi o to jak na rysunku to rozrysowałęm co i jak....Obrazek korytka to są wejścia tam gdzie kable wciskam od dołu licząc od 1 do 8 a kable układasz według oznaczeń po lewej stronie (na rysunku jest to oznaczone)
licząc od dołu
8
7
6
3
5
4
2
1
Chodzi mi o to czy dobrze kolorami wciskam kable w te korytka.....
8 brązowy (ósme korytko)
7 brązowy-bialy (siódme korytko)
6 zielony (szóste korytko)
3 zielony-bialy (piąte korytko)
5 niebieski-bialy (czwarte korytko
4 niebieski (trzecie korytko)
2 pomaranczowy (drugie korytko)
1 pom-biały (pierwsze korytko)
Mam nadzieję ze dobrze to wyjaśniłem...:)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez piotrino, łącznie zmieniany 1 raz.
gwajer
Użytkownik forum

Przecież masz kolory obok szczelin, a na dole opis A lub B do poszczególnych zestawów kolorów. Po co operujesz numerami?

Zdjęcie mało wyraźne, więc nie widzę dokładnie opisu sekwencji, ale chyba jest tak, jak piszesz, sekwencja B.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Masz na naklejce rząd A i B robisz wg wybranego rzędu i kolorów. PCB jest zrobiona umyślnie inaczej niż kolejność pinów we wtyczce z takiego powodu żeby pary mogły być do samego końca skręcone.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
piotrino
Użytkownik forum

krystianb pisze:Masz na naklejce rząd A i B robisz wg wybranego rzędu i kolorów. PCB jest zrobiona umyślnie inaczej niż kolejność pinów we wtyczce z takiego powodu żeby pary mogły być do samego końca skręcone.
Dzięki za wyjaśnienia. Bo porównywałem piny z tym co na wtyczce się wpina przewody. Tzn. ze dobrze wpiąłem te przewody według numeracji w te "korytka"...
zDaleKi

piotrino pisze:Bo porównywałem piny z tym co na wtyczce się wpina przewody.
Wtyczkę zostaw w spokoju i jej numery pinów. Jak tu już padło, sugeruj się kolorami na naklejkach. Gdyż numeracja i kolejność mogą być zupełnie inne niż we wtyczce.
piotrino pisze:Tzn. ze dobrze wpiąłem te przewody według numeracji w te "korytka"...
Jeżeli pytasz czy to po lewej jest dobrze rozszyte, to powiem, że z tego co widać jest OK. Chociaż fotka nie jest do końca wyraźna.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
piotrino
Użytkownik forum

BliSki pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Jeżeli pytasz czy to po lewej jest dobrze rozszyte, to powiem, że z tego co widać jest OK. Chociaż fotka nie jest do końca wyraźna.
O to mi chodziło. Co do zdjęcia mozna je powiększyc klikając w nie :) zeby lepiej było widać. Wielkie dzięki za wyjaśnienia wszystkim.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2011-07-20, 19:33 ]
Ostatnio zmieniony 2011-07-20, 18:32 przez piotrino, łącznie zmieniany 1 raz.
zDaleKi

piotrino pisze:Co do zdjęcia mozna je powiększyc klikając w nie
To właśnie o tej powiększonej wersji napisałem, że nie jest wyraźne ;)

piotrino, tak przy okazji tnij troszkę cytaty :)
Jak to robić masz opisane tu: <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
piotrino
Użytkownik forum

BliSki pisze: piotrino, tak przy okazji tnij troszkę cytaty :)
Jak to robić masz opisane tu: Panie i Panowie tniemy cytaty!
Wiem jak tnie się "cytaty" :D , na drugi raz będę ciął te cytaty ;) . Ogólnie dzięki za wyjaśnienia dotyczące tego wątku. :zdrowko: Pozdrawiam
ODPOWIEDZ