Modem-Router NetGear DGN1000 - wireless działa, wejścia LAN

Wszystko na temat pozostałych metod dostępu do internetu, czyli łącza przewodowe (TPSA, Dialog, Netia).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
netbloger
Początkujący użytkownik forum

Modem-Router NetGear DGN1000 - wireless działa, wejścia LAN

Post autor: netbloger »

Od wczoraj pojawił się u mnie dość nietypowy problem. Wyjechałem na weekend wyłączając mój modem z prądu.
Zostawiłem jednak kabel DSL podpięty(ten, który podłączamy do gniazdka tel.)

Właśnie wtedy była burza. Po powrocie uruchomiłem modem-router, lecz internetu W OGÓLE nie było. (Natomiast diody z internetem oraz ADSL świeciły na zielono)

Nic nie kombinowałem, nie zmieniałem, więc podejrzewam, że przyczyną może być właśnie burza.

Lecz modem był wyłączony z prądu. Jedyny dostęp prądu mógł być poprzez kabel telefoniczny( kabel DSL), którego niestety nie odłączyłem.

Mój modem-router to Netgear DGN1000 [ Wireless-N 150 ADSL2+ ]

Internet posiadam w Netii 6MB na linii TPSA.

Wcześniej miałem podłączone 2,3 komputery przez LAN ( Win XP oraz Win7) Oraz
jeszcze inne 2 komputery podłączone przez Wi-Fi.

Po powrocie uruchomiłem modem i zauważyłem dziwne zjawisko...

Miałem podpięte 2 komputery TYLKO pod wejścia LAN 1 oraz LAN 2.
Diody zaświeciły się na tych 2 wejściach prawidłowo - na zielono.

Jednak przy wejściu LAN 3 dioda świeciła się na pomarańczowo (i dalej świeci).

Dioda świeci się, pomimo tego, że pod gniazdo LAN 3 nie jest podpięty żaden kabel.

Diody ADSL, Internet oraz Wi-Fi świeciły się poprawnie - lecz internet nie działał na żadnym komputerze.

Zresetowałem modem i uruchomiłem z płyty CD NETGEAR Smart Wizard. Wszystkie kable na pewno DOBRZE podłączyłem,
lecz Smart Wizard nie mógł wykryć Routera. W połączeniu lokalnym pojawiała się ikonka ograniczony dostęp łączności.

Próbowałem zainstalować z 3 komputerów, podłączając za każdym razem INNE gniazdo LAN na modemie. Niestety nie pomogło.

Wpisanie w przeglądarce routerlogin.com, bądź adres do modemu 192.168.0.1 również nie pomogło.

Nie mam możliwości dostać się do routera poprzez LAN.

Co ciekawego zauważyłem, kiedy podłączam kabel do gniazda LAN 3 na modemie (to z diodą pomarańczową), to prędkośc
połączenia lokalnego pokazuje 10 Mb/s natomiast na LAN 1,2,4 100Mb/s jak zawsze.

Zdesperowany połączyłem się do routera poprzez Wi-Fi. Po dokonaniu konfiguracji uzyskałem połączenie z internetem.
Lecz niestety Internet działa tylko na jednym komputerze i tylko poprzez Wi-Fi. Na innych komputerach wykrywa Wi-Fi,
lecz dokładnie jak w przypadku LAN, pokazuje się ikona ograniczenie, bądź brak łączności.

Konfiguracja modemu:

Encapsulation: PPPoA (PPP over ATM)

Login i password poprawnie wpisane.

w ADSL Settings:

Multiplexing Method VC-BASED ( Próbowałem również LLC Based - bez zmian)
VPI oczywiście 0, oraz VCI 35

Na prawdę już nie wiem, czy burza mogła załatwić mi router? Przecież był wyłączony z prądu...
Czy mogło się tak stać, że coś się w środku popaliło poprzez kabel ADSL?
To dlaczego kable działają? Internet niby jest, ale nie działa prawidłowo?

Czekam na propozycje i z góry dziękuję za pomoc ;)
NETbloger.eu - Od zera do blogMASTERA
ODPOWIEDZ