[OFP] Nie można połączyć się z routerem przy sieci WiFi
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
[OFP] Nie można połączyć się z routerem przy sieci WiFi
Zainstalowałem router i komputery łączą się przez sieć WiFi. Internet na wszystkich działa, jednak gdy komputer jest podłączony do sieci wifi, nie mogę połączyć się z routerem. Wpisuje w przeglądarce adres routera i łączy łączy i nic. Jak przełączę się na kabel problemu nie ma.
Przeszukałem wszystkie opcje i nie znalazłem, żadnej odpowiadającej za dostęp do menu. To jakaś wbudowana blokada?
Przeszukałem wszystkie opcje i nie znalazłem, żadnej odpowiadającej za dostęp do menu. To jakaś wbudowana blokada?
-
- Użytkownik forum
Re: [OFP] Nie można połączyć się z routerem przy sieci WiFi
Dostęp do menu jest tylko i wyłącznie przez port lan, innej opcji nie ma
-
Przecież to bzdura. Nie ma jakiegoś moda? Albo modyfikowanego firmware?
- wojteks
- *** Administrator ***
Większością routerów w domyślnej konfiguracji nie można zarządzać po WiFi.Bajek pisze:Przecież to bzdura. Nie ma jakiegoś moda? Albo modyfikowanego firmware?
Np. Linksysy maja opcje w menu "Administration" którą można włączyć zarządzanie po WiFi.
Nie mam Axesstela i nie mogę sprawdzić ale może też ma taka opcję.
Nie pomagam na PW!
-
Właśnie przeczytałem całą instrukcję (co mi się rzadko zdarza) oraz przewertowałem wszystkie opcje i nic.
Może komuś się udało?
Może komuś się udało?
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Niestety Axesstel MV410 nie obsługuje otwartego oprogramowania.Bajek pisze:Przecież to bzdura. Nie ma jakiegoś moda? Albo modyfikowanego firmware?
Przez WiFi można zarządzać także wszystkimi routerami z zainstalowanym Tomato. Np. WL-1600GL na sofcie producenta nie ma opcji zarządzania przez WiFi, ale po instalacji Tomato ma już tę możliwość. Wystarczy włączyć opcję "Allow Wireless Access".wojteks pisze:Większością routerów w domyślnej konfiguracji nie można zarządzać po WiFi.
Np. Linksysy maja opcje w menu "Administration" którą można włączyć zarządzanie po WiFi.
-
- Stały użytkownik forum
Jeśli chodzi o Axesstela, to nie ma on opcji włączania / wyłączania zarządzania przez wi-fi. Jeśli wi-fi jest włączone, to tym routerem można bez najmniejszych problemów zarządzać przez sieć bezprzewodową. Mam 2 komputery w sieci, w tym jeden połączony jest przez ethernet i z obydwu mam dostęp do routera.
-
Wydawało mi się, że na starszym (takim co wkoło się rozłączał) dało się. Dostałem nowy i nie da się już połączyć przez WiFi. Może zmienili to razem z nową wersja firmware.
Mam chyba z 21 Lipca FW.
Mam chyba z 21 Lipca FW.
-
- Stały użytkownik forum
Ja mam firmware z 23 lutego, więc rzeczywiście może być to związane z nowym softem. To rozłączanie to był podobno bug w oprogramowaniu bts-ów, mi na starszym sofcie internet działa stabilnie. Być może gdybyś zrobił downgrade do starszej wersji, problem z wi-fi by ustąpił, ale można tylko gdybać.
-
Witam wszystkich!Przez WiFi można zarządzać także wszystkimi routerami z zainstalowanym Tomato. Np. WL-1600GL na sofcie producenta nie ma opcji zarządzania przez WiFi, ale po instalacji Tomato ma już tę możliwość. Wystarczy włączyć opcję "Allow Wireless Access".
Zakupiłem właśnie WL-1600GL, wgrałem Tomato 1.28 ND. Internet UPC działa na WiFi, praktycznie na ustawieniach default, DHCP, nic nie zmieniałem. Router podłączony do modemu. Wszystko gra. W ustawieniach Administration jest aktywna "Allow Wireless Access". Jednak po WiFi nie mogę wejść przez przeglądarkę do zarządzania routera. Na kablu podłączenie na 192.168.1.1 działa bez problemu.
Także co robię źle?? Proszę o pomoc. Niestety nie znalazłem odpowiedzi ani na tym forum ani przez google. Nie po to mam dwa kompy na WiFi aby potem za każdym ustawieniem latać z kablem.

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
W ustawieniach dostepu do panelu administracyjnego masz wylaczony dostep po WiFi.
Nie pomagam na PW.
-
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Zrobiles reset po wgraniu firmware?
Nie pomagam na PW.
-
Wszystko robiłem, bez rezultatu. Najwidoczniej firmware nie odpowiadał mu
Poszukałem i znalazłem na forum openlinksys firmware dostępny TU
Jest to wersja tomato-ND-1.28.805xRAF-EN-062-Std.trx Teraz wszystko działa jak należy:)
Dzięki za odpowiedzi
Pozdrawiam!

Jest to wersja tomato-ND-1.28.805xRAF-EN-062-Std.trx Teraz wszystko działa jak należy:)
Dzięki za odpowiedzi

Pozdrawiam!