Dzielenie Orange Freedom Pro
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Dzielenie Orange Freedom Pro
Witam wszystkich.
Przejrzałem wszystkie 24 strony wątków ale nie znalazłem podobnego tematu.
Otóż mam dom piętrowy a router Axesstel MV510 który posiadam od niedawna daje zasięg wifi tylko na parter. Chciałbym za pomocą portu LAN pociągnąć kabel na piętro i tam połączyć nim drugi zwykły router Edimax BR-6204Wg (wcześniej służył mi do dzielenia internetu kablowego od UPC).
Po pierwsze: czy jest to możliwe?
Po drugie: jakie ustawienia muszę wprowadzić do Edimaxa?
Przejrzałem wszystkie 24 strony wątków ale nie znalazłem podobnego tematu.
Otóż mam dom piętrowy a router Axesstel MV510 który posiadam od niedawna daje zasięg wifi tylko na parter. Chciałbym za pomocą portu LAN pociągnąć kabel na piętro i tam połączyć nim drugi zwykły router Edimax BR-6204Wg (wcześniej służył mi do dzielenia internetu kablowego od UPC).
Po pierwsze: czy jest to możliwe?
Po drugie: jakie ustawienia muszę wprowadzić do Edimaxa?
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: Dzielenie Orange Freedom Pro
Jest to możliwe. Ale jeżeli komputery mają być w tej samej podsieci, to musisz ten router połączyć nie do portu WAN tylko LAN. Czyli LAN-LAN i może tu będzie konieczny kabel krosowany (ale nie powinien w nowym sprzęcie).saper2 pisze:Po pierwsze: czy jest to możliwe?
Co masz dokładnie na myśli?saper2 pisze:Po drugie: jakie ustawienia muszę wprowadzić do Edimaxa?
Jeżeli podepniesz do LAN, to konfigurujesz tam sieć WiFi i to w zasadzie wszystko. No i musisz wyłączyć serwer DHCP na nim.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
Czyli mam rozumieć, że wystarczy podpiąć LAN-LAN, wyłączyć DHCP i wszystko powinno pójść na ustawieniach fabrycznych?BliSki pisze:Jeżeli podepniesz do LAN, to konfigurujesz tam sieć WiFi i to w zasadzie wszystko. No i musisz wyłączyć serwer DHCP na nim.
-
Tak jak napisałem musisz jeszcze WiFi skonfigurować. Czyli kanał, SSID, szyfrowanie itd.saper2 pisze:wszystko powinno pójść na ustawieniach fabrycznych?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
Dzięki za pomoc. Zresetowałem router do ustawień fabrycznych, podłączyłem LAN-LAN, wyłączyłem DHCP, w ustawieniach Wifi ustawiłem jedynie nazwę sieci i ustawienia szyfrowania. Wszystko działa.
-
A mam jeszcze jedno pytanko, trochę z innej beczki. Czy można się zalogować do routera z wyłączonym dhcp? W jaki sposób?
-
Można, trzeba tylko znać jego IP.saper2 pisze:Czy można się zalogować do routera z wyłączonym dhcp?

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
Adres standardowy, którego zawsze używałem (192.168.2.1) nie działa. Te z dhcp Liveboxa też nie (przynajmniej kilka pierwszych). Więc jaki to może być adres i gdzie go szukać?
-
saper2 czy przypadkiem oba routery nie mają takiego samego IP ?
-
Raczej nie. Livebox ma 192.168.1.1 a Edimax 192.168.2.1 natomiast dhcp w Liveboxie zaczyna się od 192.168.1.10jan1994 pisze:saper2 czy przypadkiem oba routery nie mają takiego samego IP ?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jaki IP ma twoj PC?saper2 pisze:Adres standardowy, którego zawsze używałem (192.168.2.1) nie działa.
Nie pomagam na PW.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Jaką masz maskę podsieci?Raczej nie. Livebox ma 192.168.1.1 a Edimax 192.168.2.1 natomiast dhcp w Liveboxie zaczyna się od 192.168.1.10
-
Jak wpisałem teraz ipconfig/all to w polu "karta bezprzewodowej sieci LAN połączenie sieci bezprzewodowej" pokazuje IPv4 192.168.1.14 a maska 255.255.255.0
Dodam jeszcze, że we właściwościach sieci, mam wszystko ustawione na automatyczne pobieranie.
Dodam jeszcze, że we właściwościach sieci, mam wszystko ustawione na automatyczne pobieranie.