jak podzielić internet
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
jak podzielić internet
witam serdecznie
chciałbym podzielić internet(neostrade) wewnątrz budynku na 1 piętrze od punktu A do punktu B jest około 150-200m ( 4 pokoje z punktu A do B) oraz ten sam internet chciałbym podzielić piętro wyżej tak samo od punktu A do B jest około 150-200m (4 pokoje). Ten podział chciałbym zrobić używająć wifi . Jaki sprzęt polecacie konkretnie , rozumiem ,że na pewno będzie potrzebny router ale co jeszcze?ile to mniej więcej będzie kosztować?co ile m2 montować urządzenia aby był dobry zasięg? czy są jakieś zabezpieczenia aby zabezpieczyć te uderzenia przed piorunem?
chciałbym podzielić internet(neostrade) wewnątrz budynku na 1 piętrze od punktu A do punktu B jest około 150-200m ( 4 pokoje z punktu A do B) oraz ten sam internet chciałbym podzielić piętro wyżej tak samo od punktu A do B jest około 150-200m (4 pokoje). Ten podział chciałbym zrobić używająć wifi . Jaki sprzęt polecacie konkretnie , rozumiem ,że na pewno będzie potrzebny router ale co jeszcze?ile to mniej więcej będzie kosztować?co ile m2 montować urządzenia aby był dobry zasięg? czy są jakieś zabezpieczenia aby zabezpieczyć te uderzenia przed piorunem?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: jak podzielić internet
szulczyk, chcesz się bawić w repeatery/WDS w budynku?

Chodzi ci o przepięcie jak przyrżnie niedaleko? Poza odłączeniem fizycznie od zasilania to niewiele zrobisz. A porządna instalacja odgromowa będzie kosztować tyle co wielokrotna wymiana urządzeńszulczyk pisze: czy są jakieś zabezpieczenia aby zabezpieczyć te uderzenia przed piorunem?

- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Czyli umieszczając AP pośrodku obszaru (na każdym piętrze) potrzebujesz pokrycia o promieniu 100m? Z czego są ściany wykonane i ile ich jest licząc od środka obszaru? Jakieś duże te "pokoje":)szulczyk pisze:od punktu A do punktu B jest około 150-200m
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Kiepski pomysl. Pomysl o kablu lub DLAN.szulczyk pisze:Ten podział chciałbym zrobić używająć wifi .
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
ile jest metrów dokładnie między punktami , to będe wiedział dokładnie za kilka dni , jakie urządzenia do tego będą potrzebne oraz ich orientacyjny koszt(aby to chodziło dobrze)
??

-
- Użytkownik forum
A więc tak:
1. Potrzebny będzie na pewno router, z modemem ADSL.
2. Potrzebne będą dwa switche sieciowe. Polecam ośmioportowe, bo przy ewentualnej rozbudowie nie będzie kłopotu z wolnymi portami. Po jednym na każde piętro.
3. Potrzebne będą punkty dostępowe (access pointy), które "zrobią" WiFi. Moim zdaniem 6szt powinno wystarczyć. Po trzy na każde piętro.
4. Skrętka C5e. W kartonie mieści się 305m, więc na pewno dwa kartony.
Punkty dostępowe (czerwone kropki) najlepiej rozmieścić pod sufitem, aby nie przeszkadzały lub zbytnio nie szpeciły. Jeden na środku korytarza (nr 2 i nr 5 na rysunku), pozostałe po obu bokach, w lewo (nr 1 i nr 4) i w prawo (nr 3 i nr 6), w odległości 50m od środkowego.
Od każdego AP prowadzimy kabel do switcha piętrowego(niebieska kropka) (kabel na zielono). Oba piętra tak samo.
Łączymy switch z piętra wyższego ze switchem z piętra poniżej, czyli "niebieskie kropki" ze sobą
Łączymy switch z pierwszego piętra z routerem (czarny prostokąt).
Łączymy router z gniazdkiem telefonicznym (tego nie rysowałem).
A teraz konfiguracja.
W menu wszystkich AP ustawiamy ESSID i hasła szyfrowania WPA takie same.
W AP nr 1 WiFi ustawiamy na kanale 1.
W AP nr 2 WiFi ustawiamy na kanale 12 lub 13.
W AP nr 3 WiFi ustawiamy na kanale 6.
W AP nr 4 WiFi ustawiamy na kanale 6.
W AP nr 5 WiFi ustawiamy na kanale 1.
W AP nr 6 WiFi ustawiamy na kanale 12 lub 13.
W ten sposób można osiągnąć optymalne pokrycie bez zakłóceń, z możliwością swobodnego poruszania się po obiekcie bez zauważalnego przełączania się pomiędzy AP, a jednocześnie pozostając w tej samej sieci.
Poniżej rysunek. Mam nadzieję, że w miarę jasno, pomimo że w Paincie

1. Potrzebny będzie na pewno router, z modemem ADSL.
2. Potrzebne będą dwa switche sieciowe. Polecam ośmioportowe, bo przy ewentualnej rozbudowie nie będzie kłopotu z wolnymi portami. Po jednym na każde piętro.
3. Potrzebne będą punkty dostępowe (access pointy), które "zrobią" WiFi. Moim zdaniem 6szt powinno wystarczyć. Po trzy na każde piętro.
4. Skrętka C5e. W kartonie mieści się 305m, więc na pewno dwa kartony.
Punkty dostępowe (czerwone kropki) najlepiej rozmieścić pod sufitem, aby nie przeszkadzały lub zbytnio nie szpeciły. Jeden na środku korytarza (nr 2 i nr 5 na rysunku), pozostałe po obu bokach, w lewo (nr 1 i nr 4) i w prawo (nr 3 i nr 6), w odległości 50m od środkowego.
Od każdego AP prowadzimy kabel do switcha piętrowego(niebieska kropka) (kabel na zielono). Oba piętra tak samo.
Łączymy switch z piętra wyższego ze switchem z piętra poniżej, czyli "niebieskie kropki" ze sobą

Łączymy switch z pierwszego piętra z routerem (czarny prostokąt).
Łączymy router z gniazdkiem telefonicznym (tego nie rysowałem).
A teraz konfiguracja.
W ten sposób można osiągnąć optymalne pokrycie bez zakłóceń, z możliwością swobodnego poruszania się po obiekcie bez zauważalnego przełączania się pomiędzy AP, a jednocześnie pozostając w tej samej sieci.
Poniżej rysunek. Mam nadzieję, że w miarę jasno, pomimo że w Paincie

-
- Stary bywalec bezprzewodowy
gwajer, bardzo dobry opis
dziękujemy.

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- Użytkownik forum
wielki dzięki za opis
na pewno się przyda również innym użytkownikom , router to już mam , a teraz jaki AP polecacie ? , jest ich bardzo dużo na rynku , a co z kwestią zasilania każdego AP(każdy będzie musiał byś podpięty do gniazdka)??

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Musisz zasilic zarowno switche jak i AP, dlatego ja zdecydowal bym sie na zasilaniem z PoE (n.p. TP-Link TL-WA500G). Dal bym tez wiecej kabla i tylko jeden switch z injektorem (n.p. OVISLINK AirLive POE-FSH1608), w centralce.szulczyk pisze:a co z kwestią zasilania każdego AP
Prosciej i bez ciagniecia kabli jest rozwiazanie z DLAN + AP (odpadaja switche) trzeba by tylko sprawdzic wydajnosc na instalacji sieciowej w konkretnym budynku.
Masz jakies wymagania dotyczace bezpieczenstwa (kodowanie, autoryzacja klientow)?
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
masz jakiś pomysł jak to skonfigurować?key pisze:
Prosciej i bez ciagniecia kabli jest rozwiazanie z DLAN + AP (odpadaja switche) trzeba by tylko sprawdzic wydajnosc na instalacji sieciowej w konkretnym budynku.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
DLAN sam sie konfiguruje - wkladasz wszystkie koncowki w jeden przedluzasz, naciskasz guzik i gotowe. AP konfigurujesz jak wyzej.
Podkresle jeszcze raz: przy tej konfiguracji warto sprawdzic "wydajnosc" sieci energetycznej.
Podkresle jeszcze raz: przy tej konfiguracji warto sprawdzic "wydajnosc" sieci energetycznej.
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Na początek słowo do Moderatorów:
Wyłączcie nadgorliwość w stosunku do poniższej wypowiedzi. Zawarte linki nie są reklamą, spamem, czy jeszcze czymś innym, umieszczone są wyłącznie w celach informacyjnych.
Już raz dostałem bana za umieszczenie linka, stąd ta zapowiedź.
Ale do rzeczy.
Ten drugi, tańszy model ma dość sporo opcji w menu (przydatne przy zmianie konfiguracji), a jednocześnie jest prosty w konfiguracji. I w dobrej cenie! Wiem, bo używam i montowałem w kilku miejscach.
Dzięki temu można użyć oryginalnych zasilaczy do AP-ków.
I taniutko! Wiem, bo używam
Wolałbym raczej użyć zasilacza buforowego , zwykłego switcha 8-portowego (np. TAKI lub TAKI) lub 16-portowego i wspomnianych ADAPTERÓW , niż switcha, który kosztuje, bagatela, ponad 700zł, ponad dwa razy więcej od zwykłego, bez PoE.
Przy tak małej instalacji, polecam zainstalowanie skrzynek piętrowych, w których umieszczony będzie switch np. TAKI, i listwa zasilająca, do której wepniemy zasilacze: jeden od switcha i trzy od AP-ków na danym piętrze, z adapterami PoE. To jest tanie i skuteczne rozwiązanie, bez zbędnych komplikacji.
Ewentualnie, jak było wspomniane już wyżej, kable od AP-ków pociągnąć wszystkie w okolicę routera i tam wszystko połączyć w całość z zasilaczem buforowym i adapterami PoE.
W mieszkaniu w bloku owszem, ale w innych przypadkach odradzam.
Wyłączcie nadgorliwość w stosunku do poniższej wypowiedzi. Zawarte linki nie są reklamą, spamem, czy jeszcze czymś innym, umieszczone są wyłącznie w celach informacyjnych.
Już raz dostałem bana za umieszczenie linka, stąd ta zapowiedź.
Ale do rzeczy.
Polecam Edimax, np. TAKI, lub o połowę tańszy i myślę, że wystarczający w tej sieci TAKIszulczyk pisze: jaki AP polecacie ?
Ten drugi, tańszy model ma dość sporo opcji w menu (przydatne przy zmianie konfiguracji), a jednocześnie jest prosty w konfiguracji. I w dobrej cenie! Wiem, bo używam i montowałem w kilku miejscach.
Każdy potrzebuje zasilania, ale nie musi być gniazdko umieszczone obok AP. Można je zasilać kablem sieciowym (PoE) przy pomocy np. TAKICH ADAPTERÓWszulczyk pisze:a co z kwestią zasilania każdego AP(każdy będzie musiał byś podpięty do gniazdka)??
Dzięki temu można użyć oryginalnych zasilaczy do AP-ków.
I taniutko! Wiem, bo używam

To jest, niestety, bardzo drogie rozwiązanie.key pisze:Dal bym tez wiecej kabla i tylko jeden switch z injektorem (n.p. OVISLINK AirLive POE-FSH1608), w centralce.
Wolałbym raczej użyć zasilacza buforowego , zwykłego switcha 8-portowego (np. TAKI lub TAKI) lub 16-portowego i wspomnianych ADAPTERÓW , niż switcha, który kosztuje, bagatela, ponad 700zł, ponad dwa razy więcej od zwykłego, bez PoE.
Przy tak małej instalacji, polecam zainstalowanie skrzynek piętrowych, w których umieszczony będzie switch np. TAKI, i listwa zasilająca, do której wepniemy zasilacze: jeden od switcha i trzy od AP-ków na danym piętrze, z adapterami PoE. To jest tanie i skuteczne rozwiązanie, bez zbędnych komplikacji.
Ewentualnie, jak było wspomniane już wyżej, kable od AP-ków pociągnąć wszystkie w okolicę routera i tam wszystko połączyć w całość z zasilaczem buforowym i adapterami PoE.
Tego nie polecam: urządzenia nie są tanie, a i tak trzeba dostępu do gniazdek elektrycznych. Do tego w budynku tej wielkości z pewnością zasilanie jest trójfazowe, a sygnał sieci nie przejdzie między fazami. Pozostaje również kwestia urządzeń zakłócających sieć elektryczną i długości przewodów elektrycznych, po których sygnał miałby płynąć.key pisze:Prosciej i bez ciagniecia kabli jest rozwiazanie z DLAN + AP (odpadaja switche) trzeba by tylko sprawdzic wydajnosc na instalacji sieciowej w konkretnym budynku.
W mieszkaniu w bloku owszem, ale w innych przypadkach odradzam.
-
- Użytkownik forum
w jakim trybie ustawiamy te wszystkie AP?gwajer pisze: A teraz konfiguracja.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Tanie mieso psy jedza. Nie rozmawiamy tu o urynie miedzyblokowej, a o rozwiazaniu majacemu sluzyc podniesieniu standaru w hotelu. Samorobki i prowizorki odpadaja, a koszty konserwacji w pierwszym podejsciu "zezra" zysk z taniego sprzetu.gwajer pisze:To jest, niestety, bardzo drogie rozwiązanie.
Ja nie - to sa nastepne punkty ktore trzeba zabezpieczyc przed manipulacja. Im mniej i prosciej tym lepiej.gwajer pisze:polecam zainstalowanie skrzynek piętrowych
Ktore nie sa przystosowane do transmisji po dlugich liniach i pracy na indukcyjnych obciazeniach. IMHO to co proponujesz to tania instalacja z potencjalem drogich kosztow utrzymania.gwajer pisze:Dzięki temu można użyć oryginalnych zasilaczy do AP-ków.
Z praktyki - przejdzie: w domu mam trzy fazy, w tej chwili postawiony link miedzy dwoma i nie widze roznicy miedzy tym polaczeniem a polaczeniem na jednej fazie. A zawsze jeszcze mozna za stosunkowo mala kase dolozyc sprzezenie miedzyfazowe (od ok. 60 pln).gwajer pisze: Do tego w budynku tej wielkości z pewnością zasilanie jest trójfazowe, a sygnał sieci nie przejdzie między fazami.
Ale jak pisalem: to rozwiazanie minimalizuje koszty instalacji (adapter kosztuje mniej niz godzina pracy fachowca), ale jest do sprawdzenia na topologi danego objektu.
Dopiero teraz zobaczylem:
Na tanich AP z ustawionym tym samym haslem i SSID bedziesz mial problem z kolizjami w sieci. W rozwiazaniu hotelowym nie ustawil bym zadnego szyfrowania, rozne SSID i udostepnienie dojscia do netu przy pomocy transparetnego serwera proxy z logowaniem.szulczyk pisze:W menu wszystkich AP ustawiamy ESSID i hasła szyfrowania WPA takie same.
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Ręcznie skonfigurowane adresy IP, dla każdego AP inny.szulczyk pisze:w jakim trybie ustawiamy te wszystkie AP?
Tryb "AP" i "Infrastructure".
Jakich kosztów?key pisze:Ktore nie sa przystosowane do transmisji po dlugich liniach i pracy na indukcyjnych obciazeniach. IMHO to co proponujesz to tania instalacja z potencjalem drogich kosztow utrzymania.

Nie będzie kolizji, bo AP są na innych kanałachkey pisze:Na tanich AP z ustawionym tym samym haslem i SSID bedziesz mial problem z kolizjami w sieci.

U mnie działa

Dopiero teraz się zorientowałem, że popełniłem duży błąd:
Muszą być. Ich obecność wymuszona jest maksymalną długością przewodu ethernet (100m w jednym odcinku).key pisze:Ja nie - to sa nastepne punkty ktore trzeba zabezpieczyc przed manipulacja. Im mniej i prosciej tym lepiej.
Wobec tego rozwiązanie typu:
nie powinno działać.key pisze:Dal bym tez wiecej kabla i tylko jeden switch z injektorem
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Instalacji: Proponujesz zbieranine przypadkowego sprzetu pracujacego poza specyfikacja - zycze powodzenia w szukaniu bledow. Inrastruktura tez jest do niczego - to samo mozna zrobic oszczedzajac 2 AP i 2/3 kabla.gwajer pisze:Jakich kosztów?
Utrzymania/serwisowania: Walnicie jednej czesci konfiguracji powoduje rozsypanie sie calosci i latanie po dostawcach w celu znalezienia winnego. Tego typu zabawy mozesz robic z kolegami na podworku, nie w obiektach ktore na infrastrukturze zarabiaja kase.
BTW: PoE to wiecej niz przeniesienie pradu z oryginalnego zasilacza przy pomocy chinskiego badziewia. Jest tam m.i. trik polegajacy na dzwignieciu napiecia w celu obnizenia strat na cieniutkich przewodach oraz separacji AC/DC aktywnych zyl. Poczytaj specyfikacje.
I laptop widzacy dwie identyczne sieci o podobnej mocy nadawania bedzie smialo smigal miedzy nimi co chwile inicjujac polaczenie. Smacznego.gwajer pisze:Nie będzie kolizji, bo AP są na innych kanałach
OP walnal sie masywnie co do dlugosci lini. W wypadku klasycznego hotelu szerokosc pokoju to okolo 3..3,5m, odleglosc miedzy 4 pokojami (liczac z zapasem) to 15..20m a nie 150..200. Maksymalna dlugosc polaczenia powinna zmiescic sie w granicy 50m, nawet jesli OP wybierze tak niekorzystny sposob prowadzenia kabla jak ty go sugerowales na twoim rysunku.gwajer pisze:Muszą być. Ich obecność wymuszona jest maksymalną długością przewodu ethernet (100m w jednym odcinku).
Bedzie.gwajer pisze:nie powinno działać.
Ostatnio zmieniony 2011-07-21, 15:48 przez key, łącznie zmieniany 2 razy.
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
które konkretnie AP ustawiamy w trybie "AP" a które w trybie "Infrastructure" chodzi mi o te numerki co naniosłeś na rysunkugwajer pisze:Ręcznie skonfigurowane adresy IP, dla każdego AP inny.szulczyk pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Tryb "AP" i "Infrastructure".

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-07-21, 10:41 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-07-21, 09:41 przez szulczyk, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
-
- Użytkownik forum
Ale my nie wiemy, co to za budynekkey pisze:W wypadku klasycznego hotelu szerokosc pokoju to okolo 3..3,5m,

Nie będzie. Karty WiFi przełączają się na sieć silniejszą dopiero, jeśli poziom aktualnie używanego sygnału spadnie poniżej 30%. Takie ustawienie domyślne kart WiFi mam w dwóch laptopach. Można to zmienić, ale nie widzę powodu, aby to robić.key pisze:I laptop widzacy dwie identyczne sieci o podobnej mocy nadawania bedzie smialo smigal miedzy nimi co chwile inicjujac polaczenie
Przełączanie pomiędzy punktami dostępowymi tej samej sieci jest niezauważalne, bo jest to ta sama sieć, ale o wielu punktach dostępu.
Dziwię się, że nie wiesz takich podstaw, bo nawet telefon pokazuje mi liczbę punktów dostępowych danej sieci i przełącza się pomiędzy nimi płynnie.
Owszem, można. Co jednak zrobić z zasięgiem WiFi, który producenci sprzętu określają na "do 30m wewnątrz budynku"? Zauważ, że pomiędzy korytarzem a pokojami są ściany. W budynku o wielkości z opisu trzy AP-ki to minimum.key pisze:Inrastruktura tez jest do niczego - to samo mozna zrobic oszczedzajac 2 AP i 2/3 kabla.
I używają do tego zarabiania łącze typu Neostrada?key pisze:[....]nie w obiektach ktore na infrastrukturze zarabiaja kase.

Według mnie, ta sieć ma pełnić zadanie niejako "grzecznościowe", nie zawodowe.
Spadek napięcia na typowym kablu 5e (rezystancja pętli mniejsza niż 0,18 Ohm/m), przy przesyłaniu zasilania dwiema parami, to przy takim prądzie spadek napięcia wyniesie teoretycznie 3V/100m. Zasilacze również podają nieco wyższe napięcie.key pisze:Jest tam m.i. trik polegajacy na dzwignieciu napiecia w celu obnizenia strat na cieniutkich przewodach oraz separacji AC/DC aktywnych zyl.
Trzeba też zauważyć, że długość 100m to max, a więc w większości przypadków rezystancja pętli będzie mniejsza niż 9 Ohm. Mówimy oczywiście o kablu spełniającym założenia standardu Cat5e, a nie chińszczyzny, w której użyto żył stalowych miedziowanych.
Mam takie zasilanie zrobione na kablu o długości 74 metrów i napięcie zasilania na AP-ku to 11V. Działa od czterech lat bezawaryjnie.
Kurczę, nie mieszczę się w specyfikacji PoE...

Wiemkey pisze:Bedzie.

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
No nie do końca. WiFi nie ma protokołów roamingowych (poza dość specyficznymi rozwiązaniami) i działa na zasadzie Break-before-make, więc zawsze najpierw nastąpi rozłączenie, potem przełączenie na inny punkt.gwajer pisze:Przełączanie pomiędzy punktami dostępowymi tej samej sieci jest niezauważalne, bo jest to ta sama sieć, ale o wielu punktach dostępu.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie jest. To sa rozne hosty, zmienia sie routing, zmienia sie polaczenie. Nie ma szans na plynny hand-over - poczytaj specyfikacje.gwajer pisze:Przełączanie pomiędzy punktami dostępowymi tej samej sieci jest niezauważalne,
Tak jak je rozrysowales sa bez sensu. Mozna je zastapic dwoma, majac identyczny zasieg.gwajer pisze:W budynku o wielkości z opisu trzy AP-ki to minimum.
Cala reszta twojego postu to udowadnianie, ze lepiej zrobic fuszerke niz trzymac sie definicji - sorry, ale nie chce mi sie przepychac z argumenacja typu "ja wiem lepiej bo razem z szwagrem...."
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Oki. To Ty kontynuuj czytanie specyfikacji, a ja idę zmontować małą sieć WiFi. Sam, bez szwagrakey pisze:Cala reszta twojego postu to udowadnianie, ze lepiej zrobic fuszerke niz trzymac sie definicji - sorry, ale nie chce mi sie przepychac z argumenacja typu "ja wiem lepiej bo razem z szwagrem...."

Zgadza się wszystko, co napisałeś. W normalnym użytkowaniu jest to jednak prawie niezauważalne, a tym bardziej nie następują przeskoki pomiędzy punktami "co chwila inicjując połączenie".Jo_gurt pisze:WiFi nie ma protokołów roamingowych (poza dość specyficznymi rozwiązaniami) i działa na zasadzie Break-before-make, więc zawsze najpierw nastąpi rozłączenie, potem przełączenie na inny punkt.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Prawie robi roznice. Niezauwazalne jest przy WDS, gdy wszystko dobrze wpolpracuje z soba, co w praktyce jest rzadkoscia. Przy architekturze zlozonej z paru AP podlaczonych do switcha, client zmienia port switcha, co powoduje przerwe w transmisji do momentu przekonfigurowania tabel w switchu.gwajer pisze:W normalnym użytkowaniu jest to jednak prawie niezauważalne
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
sorki ,że dopiero teraz to napisałem ale to nie jest żaden hotel , to jest plebania w parafii. Po prostu na jednym piętrze ma być Neostrada WIFI i na 2 piętrze wyżej też , czy ten schemat narysowany przez gwajera nadaję się do tego typu potrzeb? czy lepiej po prostu jakiś lepszy "AP" na górę jeden i na dół jeden i wtedy zamiast połączenia poprzez 6 "AP" byśmy wszystko połączyli poprzez 2 "AP"? jak ktoś mógłby mi to prosto rozrysować i poleccić ewentualne ilości oraz konkretne modele urządzeń do tej instalacji byłbym wdzięczny . Kiedyś robiłem prostą sieć bezprzewodową na odległość 1000m i działa do dziś:)) , ale to było kiedyś wiadomo chce się rozwijać . Z góry wam dziękuję za pomoc
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Wiem ze kosciol ma duze wplywy, ale sprawdz prosze ile tych metrow jest naprawde. Jak nie masz mozliwosci to po prostu przejdz sie duzymi krokami wzdluz budynku i policz.szulczyk pisze:to jest plebania w parafii
Tak, ale sa inteligentniejsze sposoby aby uzyskac to samo mniejszym kosztem.szulczyk pisze:czy ten schemat narysowany przez gwajera nadaję się do tego typu potrzeb?
Gdybys mogl rozrysowac uklad pokoi i miejsc gdzie mozesz pociagnac kable, polecil bym ci cos sensownego.
W tym kierunku ide - rozrysuj schemat pierwszego i drugiego pietra, zaznacz gdzie jest dojscie z neo.szulczyk pisze:wszystko połączyli poprzez 2 "AP"?
Nie pomagam na PW.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Zerwanie połączeń jest niezauważalne?gwajer pisze:W normalnym użytkowaniu jest to jednak prawie niezauważalne,

-
- Użytkownik forum
okazało się ,że tak naprawdę odległość między tymi punktami to jest zaledwie 20-30m na dole , a na górze mają być tylko podłączone 2 pokoje które są tak naprawdę wyżej od tych pokoi na dole , jakie urządzenia proponujecie?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
szulczyk pisze:to jest zaledwie 20-30m na dole

A co masz w tej chwili?
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
no dobrze można sie ze mnie pośmiać
, w tej chwili na górze switch 5 portowy , idzie od niego pięc kabelków do różnych pokoi właśnie do tych pokoi gdzie ma być te WiFi i jeden kabel idzie do routera wifi który jest na dole.

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie z Ciebie 
Na dole masz wystarczajacy zasieg?
W takim wypadku jeden AP i z paczki.
Ja bym dal jakis router z tej listy: http://tomatousb.org/doc:build-types i skonfigurowal go jako AP.

Na dole masz wystarczajacy zasieg?
W takim wypadku jeden AP i z paczki.
Ja bym dal jakis router z tej listy: http://tomatousb.org/doc:build-types i skonfigurowal go jako AP.
Nie pomagam na PW.