![:]](./images/smilies/splash.gif)
A teraz przejdę do rzeczy jak w temacie mam modem E173 chciałbym wystawić go na pole komin albo dach tylko nie wiem jak się do tego zabrać. Chciałbym żebyście mi wytłumaczyli krok po kroku co mam kupić, jak podłączyć żeby wszystko ładnie śmigało.

Moderator: Moderatorzy
Jakby tak zamieścić całość w hermetycznej puszcze. Coś jak rozwiązanie które jest stosowane w AP montowanych przez ISP przy antenie odbiorczej wi-fi, to czemu miałoby się coś stać? Można by dodatkowo umieścić jakiś radiator na modemie i powinno działać.adamos22 pisze:modem umieść w bezpiecznym, suchym i przewiewnym miejscu.
Wszystko można, ale trzeba mieć pewność, że to zadziała. Ja się sparzyłem do takiego rozwiązania, bo właśnie pomyślałem, że jak będzie szczelne, to może sobie działać. Zapomniałem tylko o tym, że modem się grzeje, i nie zdawałem sobie sprawy z tego jak bardzo, gdy owinie się go zwykła folią.YaHooo pisze:Jakby tak zamieścić całość w hermetycznej puszcze
Ja bym powiedział, że bardziej trzeba by było zadbać o to by powietrze w tej puszcze było bardzo mało wilgotne. Wtedy nic się nie stanie. A uzyskać to można najłatwiej wtedy gdy będzie ona zamykana jak będzie bardzo suche powietrze.adamos22 pisze:Żeby to działało musiała by to być jakaś większa obudowa, uszczelniona, wentylowana (w zimie dogrzewana ?) itd.
Czyli termostat. Jeśli wilgotność powietrza wewnątrz będzie mała, to niczego takiego nie będzie potrzeba. O ile nie będzie jakichś szczególnie siarczystych mrozów i modem może działać w niskich temperatorach.adamos22 pisze:Żeby to działało musiała by to być jakaś większa obudowa, uszczelniona, wentylowana (w zimie dogrzewana ?) itd.
Też tak sądzę, ale autora zapytał o to, więc dałem mu odpowiedźadamos22 pisze:Moim zdaniem, uwzględniając własne doświadczenia lepiej i prościej kupić antenę,
Zimą też działa?joujoujou pisze:Od spodu jest otwarty, więc wilgoci jest jedynie tyle co w otaczającym powietrzu.
Będzie fajnie, bo jestem ciekaw jaka to konstrukcjajoujoujou pisze:Jeśli chcecie - zrobię zdjęcia, ale najwcześniej jutro.
Niby czemu miałby nie działać?YaHooo pisze:Zimą też działa?
Nie byłbym pewny, czy mróz rzędu -20*C nie będzie szkodliwy dla pracującego modemu.wojteks pisze:Niby czemu miałby nie działać?
Huawei E630 wg specyfikacji ma temperaturę pracy w zakresie -10 - 55 *C.Maciek764 pisze:W specyfikacji na pewno jest jakaś dopuszczalna temperatura pracy.
Całkiem zgrabnie zrobionejoujoujou pisze:Obiecane zdjęcia:
A wiesz może jaki jest zakres dopuszczalnych zakres temperatur pracy modemu?joujoujou pisze:Zimą działał bez problemu przy minus 18 stopniach.
Jak działa i jest lekko obciążony jest cieplutki ;p 2lata telefon na dworze i rok modemYaHooo pisze:Nie byłbym pewny, czy mróz rzędu -20*C nie będzie szkodliwy dla pracującego modemu.
0-65°C consumerYaHooo pisze:A wiesz może jaki jest zakres dopuszczalnych zakres temperatur pracy modemu?
Dziękuję.YaHooo pisze:Całkiem zgrabnie zrobione
Dla E122, który w tej rurce siedzi zakres mieści się między -20 a +55 st. C.YaHooo pisze:jaki jest zakres dopuszczalnych zakres temperatur pracy modemu?
A to ja wiematento pisze:Jak działa i jest lekko obciążony jest cieplutki
Hmm to mój Huawei E630 ma -10 do +55, więc jakiś niestandardowy jest.key pisze:0-65°C consumer
-20 - 85°C industrial
-40 - 125°C automotive
-55 - 150°C military/space
A to racja, Ale jak widać nie przeszkadza mu tojoujoujou pisze:bowiem modem się jednak grzeje, a siłą rzeczy wentylację ma nienajlepszą.![]()
Ja pisalem o polprzewodnikach, ty piszesz o gotowych produktach. Najprawdopodobnije twoja zabawka jest na czesciach -20 - 85°C (industrial) i producent dodal sobie margines bezpieczenstwa.YaHooo pisze:Hmm to mój Huawei E630 ma -10 do +55, więc jakiś niestandardowy jest.
W gumie - nie wiem.januszek1990 pisze:czy nie traci się zasięg jak jest w gumie?
W sumie racja. Zawsze się daje jakiś zapas.key pisze:Ja pisalem o polprzewodnikach, ty piszesz o gotowych produktach.