Schemat w 3D - zmiana anteny dookólnej na lepszą

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Verona
Początkujący użytkownik forum

Schemat w 3D - zmiana anteny dookólnej na lepszą

Post autor: Verona »

Witam. Przygotowałem na szybko proste obrazki poglądowe tego co chcę osiągnąć, bo wiem że tu wróżek nie ma i nie zgadną mi gdy powiem "jest dom i jest drzewo" a to może chociaż trochę pomoże.

A więc rozdzielam internet neostrada 6mb na 4-6 komputerów.
Używam routera Pentagram Cerberus p6331-42 oraz antenę dookólną TP-Link, nie mam jak teraz sprawdzić ale na 90% TL-ANT2405C, jak nie to bardzo podobna.

Głównie problem mam z drugim, drewnianym budynkiem w którym ma odbierać laptop. Jednak laptop jest firmowy, co chwila przenoszony zamiast leżeć na biurku, więc nie mogę od niego ciągnąć jakiś anten itp. Ma podpiętą karte wifi na usb by zwiększyć zasię tp-linka jakiś tańszy model, biały kolor z antenką i diodą sygnalizacyjną, też nie mam jak sprawdzić ale to raczej nie tak istotne.

W domu nie było problemu z netem, lecz na dworze już gubiło zasięg a tam w ogóle, z racji tego że antena stała w domu a więc musiała pokonać ścianę (pustak) i potem wprost na drzewa...
Przeniosłem ostatnio router z anteną na strych (na zdjęciach będzie to prawy róg patrząc od strony drewnianego budynku. Raczej omija lekko drzewa, są 1-2 kreski i nic więcej, a to z racji raczej tego że dach jest z blachy :/

No i przechodzimy do sedna. Mam 200zł i ani grosza więcej na zwiększenie zasięgu, nie tylko do tego drewnianego budynku ale jeżeli to możliwe to i dalej, najlepiej do jego wnętrza (2-4 ściany drewniane) i za niego.

Jednak jednocześnie chcę odbierać jak wcześniej w całym budynku (ten z kominem) pod strychem czyli na parterze oraz w widocznym malutkim budyneczku po lewej stronie. Dlatego boję się że jak zakupię antenę kierunkową do routera, to jak ją skieruje na drewniany budynek to nie będę odbierał pod nim :/

To te zdjęcia poglądowe:

http://imageshack.us/g/4/90907457.png/

Odbierać chcę w tym oknie obok basenu. Jak widać przeszkadzają 3 drzewa :/
Antenę mogę zamontować tylko na widocznym kominie, gdyż tam jest okienko na strychu. Jak już mówiłem nie mogę ciągnąć żadnych kabli w drewnianym budynku, jedynie na strychu kombinować z anteną.

Czy mój router starczy? Może jakoś rozdzielić jedno wyjście antenowe na 2 i jakiś wzmacniacz? By jedna kierunkowa a druga normalnie dookólna w domu.
ODPOWIEDZ