CDMA w mieście powyżej 100 tysięcy mieszkańców
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
CDMA w mieście powyżej 100 tysięcy mieszkańców
Witam. Niebawem przedłużam umowę na Orange Free - mieszkam w Koszalinie akurat w miejscu, w którym mieszkam zasięg HSDPA jest średni. Kusi mnie skorzystanie z CDMA - czy ta technologia działa bezproblemowo w miastach powyżej 100 tysięcy mieszkańców?
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: CDMA w mieście powyżej 100 tysięcy mieszkańców
Nie sprawdzisz to się nie dowiesz, jak każda technologia radiowa działa różnie w różnych lokalizacjach. Moim zdaniem będzie działać bardzo słabo.szuki pisze: czy ta technologia działa bezproblemowo w miastach powyżej 100 tysięcy mieszkańców?
Nie pomagam na PW!
-
- Mistrz bezprzewodowy
Są takie miasta, w których są stacje CDMA. Tylko jak źle musi działać to HSDPA skoro rozważasz CDMA które w Orange działa przeważnie w porównaniu do 3G tragicznie i jest raczej ostatecznością?
-
@Maciek764 HSDPA nie działa mi źle jakieś 200KB/s - tylko akurat w bloku, w którym mieszkam zasięg jest słaby - wcześniej w innej lokalizacji miałem nawet 600 KB/s - teraz korzystam z routera Edimaxa modem jest przy oknie i nawet śmiga. Problemem jest streaming np Iplex czy Youtube (przycina) często nie działa jak należy i krew mnie zalewa.
Czytałem trochę o CDMA i ciekawiła mnie ta technologia dlatego chciałem zakupić dualny modem i testować. Na forum widziałem, że jest stabilne 200KB/s więc całkiem nieźle. Stacje bazowe widziałem na mapie w odległości kilku kilometrów. Zastanawiało mnie tylko to co czytałem na stronie operatorów, że to działa na terenach mniej zurbanizowanych. Chodzi o małą ilość BTS oferujących tę technologię w pobliżu miast? czy po prostu jakieś blokady na terenie miast?
Jeszcze w sprawie zasięgu może to kwestia modemu? Mam Option Icon 225 wydaje mi się, że kiepsko łapie zasięg bo jak teraz byłem w domu rodzinnym to nie łapał zasięgu wcale - natomiast moje Blackberry 8520 Edga łapało bardzo stabilnie i działało jako modem. Może polecicie jakiś modem, który lepiej łapie zasięg? Tylko nie chcę kombinacji z antenami.
Czytałem trochę o CDMA i ciekawiła mnie ta technologia dlatego chciałem zakupić dualny modem i testować. Na forum widziałem, że jest stabilne 200KB/s więc całkiem nieźle. Stacje bazowe widziałem na mapie w odległości kilku kilometrów. Zastanawiało mnie tylko to co czytałem na stronie operatorów, że to działa na terenach mniej zurbanizowanych. Chodzi o małą ilość BTS oferujących tę technologię w pobliżu miast? czy po prostu jakieś blokady na terenie miast?
Jeszcze w sprawie zasięgu może to kwestia modemu? Mam Option Icon 225 wydaje mi się, że kiepsko łapie zasięg bo jak teraz byłem w domu rodzinnym to nie łapał zasięgu wcale - natomiast moje Blackberry 8520 Edga łapało bardzo stabilnie i działało jako modem. Może polecicie jakiś modem, który lepiej łapie zasięg? Tylko nie chcę kombinacji z antenami.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Ja mam teraz stabilne 0 KB/s. Brak zasięgu. Weź na próbę, to się przekonasz, my możemy tylko wróżyć.szuki pisze:Na forum widziałem, że jest stabilne 200KB/s więc całkiem nieźle.
-
@ryba825 a co się stało? Jakaś awaria?
- wojteks
- *** Administrator ***
To zapomnij o lepszym zasięgu.szuki pisze: Tylko nie chcę kombinacji z antenami.
Wystaw modem z okno i sprawdź jak będzie.szuki pisze: modem jest przy oknie i nawet śmiga
Pod warunkiem jeżeli jesteś sam na stacji bazowej a w okolicy miasta raczej tak nie będzie.szuki pisze:Na forum widziałem, że jest stabilne 200KB/s
Nie pomagam na PW!
-
- Mistrz bezprzewodowy
szuki, nie mam pojęcia. Nie dzwonię do nich, bo ich profesjonalizm mnie poraża.
-
Ja od 3 miesięcy nie mam billingowanych połączeń via VPN - zgłaszałem już 3 razy - dałem sobie spokój. Obecnie nie mam limitu transferu - internet no limit.