Vodafone K3565-Z i windows 7

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
dar3k
Użytkownik forum

Vodafone K3565-Z i windows 7

Post autor: dar3k »

Witam
Sprawiłem sobie modem Vodafone K3565-Z (firmy ZTE). Nie chciałem instalować oprogramowania od Vodafone więc poszukałem w necie sterowników ( http://3g-modem.wetpaint.com/page/ZTE+K ... (Vodafone) a drivery te http://sharebee.com/3e3da7f8 ). Zainstalowałem sterowniki, modem został wykryty, utworzyłem połączenie i modem się łączy itp na modemie zapaliła się niebieska dioda (co chyba świadczy o zasięgu 3G). Łączę się za pomocą karty Play Fresh z pakietem taniego internetu, niestety transfer mam bardzo kiepski ~16kB/s. Ściągnąłem z forum program TNI, programik super znalazłem w opcjach możliwość wymuszenia przez modem aby używał tylko HSDPA/UMTS i też tak zrobiłem, niestety wyświetlił się komunikat "Nie udało się odczytać odpowiedzi na wysłane zapytanie". Połączyłem się z internetem ale nadal prędkość bardzo niska :( w TNI pokazał max down 18kB/s co by się pokrywało z tym co było nie używając TNI.

Pytanie jak zmusić modem do pracy w HSDPA (dodam, że na telefonie prędkość jest znacznie większa) AT+CSQ zwraca 18,99 także zasięg mam OK.
Po instalacji sterowników wyskoczył dymek z info, że nie wszystkie urządzenia działają poprawnie. Okazało się, że "ZTE cdma technologies msm" jest ze statusem błędu niestety nie mogę tego zlokalizować nigdzie aby móc jakiś sterownik poszukać do tego. :(

Poratuje ktoś działającymi sterownikami ?

Kolejne pytanko (tak trochę OT) w podanym wyżej linku jest informacja o możliwości wgrania innego obrazu iso do pamięci modemu. Orientuje się ktoś czy można tam wgrać co się chce np sterowniki do modemu i program TNI? Jeśli tak to jak to zrobić?
dar3k
Użytkownik forum

Re: Vodafone K3565-Z i windows 7

Z racji, że nikt mi nie odpowiedział, to napiszę dla potomnych. Sprawę już rozwiązałem znalazłem stery pod Win7, zgodnie z opisem zmieniłem zawartość płyty wirtualnej, za pomocą WinISO. Na płycie umieściłem sterowniki pod XP i pod Win7, program Play'a oraz TNI. ( http://rapidshare.com/files/392819457/ZTEMODEM.zip - plik z obrazem, który wgrałem ) Po włożeniu modemu odpala się instalator.
kontrolm
Początkujący użytkownik forum

Post autor: kontrolm »

mam podobny problem z tą różnica że u mnei nie widać żadnych urządzeń i nie mam też portu COM,w związku z czym nie mogę podmienić obrazu systemu w urządzeniu...ma ktoś jakiś pomysł ?
dar3k
Użytkownik forum

Zainstaluj sterowniki, włóż modem do portu USB i jeśli sam nie znajdzie to wybierz mu je ręcznie SystemDrive:\Program Files\ZTE\ZTE Vodafone K3565-Z Driver i poinstaluj wszystkie wtedy powinno być OK.
kontrolm

ja akurat mam modem MF190 i niestety po tej operacji on zaczął mnie prosić nie o te drivery co były do tej pory i które mam. A tamtego drivera nie znalazłem na sieci a szukałem baardzo długo.
A jak nie ma driverów to nie ma portu COM i nie ma nic...
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

kontrolm pisze:ma ktoś jakiś pomysł ?
Masz wirtualny CD-ROM? Klikasz na niego prawym przyciskiem myszy i wybierasz "eject".
Nie pomagam na PW.
kontrolm

niestety właśnie nie mam, po tej operacji znikł, pokazuje się tylko ikona od wbudowanego czytnika karty SDMicro.
kontrolm

udało mi sie rozwiązać problem , szczegóły tutaj :
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=353573#353573
ODPOWIEDZ