Orange czy Era czy Plus
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Orange czy Era czy Plus
Witam, czy ma ktos jakies doswiadczenia w uzywaniu mobilnego internetu podczas podrozy np. autem po Polsce? Zasieg kazda siec ma chyba troche inny, testowal ktos internet mobilny w roznych miejsca w Polsce, chodzi mi i o gory i o jeziora, nie jakies specjalne miejsca, tak ogolnie. Dzieki.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Orange czy Era czy Plus
Niektóre drogi jak A4 Wrocław-Katowice w znacznej części pokryte siecią 3G, na terenach mniej zurbanizowanych (głupia cenzura
)GPRS/EDGE, wolno i czasem rozłącza/jest połączenie i nie ma transmisji. Ogólnie to najlepiej w trasie sprawdzał mi się Plus.

-
To czemu masz teraz Orange Free? Wlasnie nad nia sie zastanawiam i tez nad sierra 307.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Chyba na mapce Play.Maciek764 pisze:Niektóre drogi jak A4 Wrocław-Katowice w znacznej części pokryte siecią 3G
-
- Mistrz bezprzewodowy
Bo korzystam tylko z 3G a Orange jest tańsze i działa lepiej na tym paśmie niż zacofany w tym zakresie Plus. Na 2G w lasach i na trasach lepiej działa Plus.

Akurat Playa najmniej miałem na myśliChyba na mapce Play.

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Nie mam doświadczenia w przeglądaniu stron WWW podczas jazdy, bo trudno się to robi prowadząc samochód, ale w konkurencji "radio internetowe 32 kbps" na długich trasach które pokonuję najczęściej (DK1 do Gdańska, 28 do Przemyśla) najlepiej spisuje się Orange, zasadniczo bezproblemowo.polak.krk pisze:czy ma ktos jakies doswiadczenia w uzywaniu mobilnego internetu podczas podrozy np. autem po Polsce?
Wyłączając oczywiście miejsca, gdzie zasięgu nie ma w ogóle...
Warunek jest jeden - antena na dachu i ustawienie trybu "2G only", bo z handoverami między systemami nadal potrafią być problemy

[ Dodano: 2011-07-21, 21:37 ]
Jeśli miałeś na myśli Plusa to chyba mylisz UMTS z GPRS, bo na A4 króluje właśnie takie dziadostwo gdy tylko wyjedzie się za Gliwice.Maciek764 pisze:Akurat Playa najmniej miałem na myśli
-
Dzieki to biore Orange i przetestuje jak to w aucie bedzie sie sprawowac na roznych trasach, oczywiscie testowal bedzie pasazer. 

-
- Mistrz bezprzewodowy
Nie z GPRS, z EDGEPatryk pisze:Jeśli miałeś na myśli Plusa to chyba mylisz UMTS z GPRS,

-
Zapytam jeszcze tu do Ipada 2 jaki polecacie net w aucie?? pre paid trasa katowice -zgorzelec najczesciej .
- pogodabartek
- Stary wyga bezprzewodowy
Iplus sama karta sim zasięg plusa jest bardzo stabilny i EDGE działa najlepiej ze wszystkich sieci.
Testowałem Orange Free na kartę na odcinku Wrocław- Kędzierzyn Koźle autostrada A4 oraz od Opola przez Brzeg i Oławę i Orange gubi zasięg,zanim się przełączy na kolejny nodeB to nie ma w ogóle internetu i często zasięg w Orange był i to nawet 3G a nie mógł się połączyć z siecią telefon.
telefon jaki posiadam to nokia e52,a moje uwagi co do jakości potwierdzi prawie każdy użytkownik.
Plus działa najlepiej na EDGE tam gdzie nie ma 3G oraz w miastach-(zależy od odległości od nodeB i strony w mieszkaniu gdzie sie znajdujemy)
Testowałem Orange Free na kartę na odcinku Wrocław- Kędzierzyn Koźle autostrada A4 oraz od Opola przez Brzeg i Oławę i Orange gubi zasięg,zanim się przełączy na kolejny nodeB to nie ma w ogóle internetu i często zasięg w Orange był i to nawet 3G a nie mógł się połączyć z siecią telefon.
telefon jaki posiadam to nokia e52,a moje uwagi co do jakości potwierdzi prawie każdy użytkownik.
Plus działa najlepiej na EDGE tam gdzie nie ma 3G oraz w miastach-(zależy od odległości od nodeB i strony w mieszkaniu gdzie sie znajdujemy)
-
- Stały użytkownik forum
Generalnie w górach najlepszy zasięg ma Plus.