ADU-510L vs WR3420 & Gargoyle (problem hub/kable)

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Silvan78
Początkujący użytkownik forum

ADU-510L vs WR3420 & Gargoyle (problem hub/kable)

Post autor: Silvan78 »

Witam

Podlaczylem model do routera kablem producenta: dziala jakis czas, potem wywala error: option: option_instat_callback: error -71 I siec sie konczy pomimo zapalonej na niebiesko diody. Podlaczenie modemu bezposrednio do routera (jak podpatrzone na zdjeciach u Lucasa przy jego konstrukcji anteny zewnetrznej) sprawia, ze blad znika.

Podlaczenie hubem pasywnym (made in china, usb2.0, unitek) sprawia, ze modem w ogole nie jest rozpoznawany, nawet jego ID nie jest lapane :szok:. To samo dzieje sie z podlaczaniem krotkich i dluzszych kabli (w tym wypadku 15m przedluzacza) USB (ale nie producenckiego).

Niestaty nie wiem czy problem jest na lini router-hub (czyli ruter jest wybredny i trzeba konkretny model); czy tez problemy wynikaja ze wspolpracy modemu z routerem... slaby poziom sygnalu, marne wzmocnienia, wybredny modem... bo tak.

Tymczasem hub do zastosowan tego modemu z routerem jest raczej niezbedny ze wzgledu na maly flash drive routera (ktory zapycha sie po pierwszej konfiguracji, a po pewnym czasie przestaje dzialac wiekszosc rzeczy, lacznie z DHCP czy instalowaniem w ram pakietow dodatkowych): celem podlaczenie i modemu i jakiegos pena na dodatkowy system plikow (exroot) i wszelkie dodatkowe funbkcjonalnosc jak samba czy drukarka sieciowa.

Czy ktos mial podobne problemy z hubami i jakis konkretny model huba (prawdopodobnie aktywnego) dziala mu w tym zestawie?
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Re: ADU-510L vs WR3420 & Gargoyle (problem hub/kable)

Post autor: jarek999 »

Czy ktos mial podobne problemy z hubami i jakis konkretny model huba (prawdopodobnie aktywnego) dziala mu w tym zestawie?
Używam aktywnego Belkina do Asusa WL-500gpv2 z Huawei E-1820 ze względu na nieefektywne zasilanie modemu przez router, podłączona jeszcze drukarka-działa super. Moje uwagi: 1-musi być aktywny i to z dobrym zasilaczem, 2-Plug and Play ;)
jareq
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Wez aktywny hub, twoj modem jest na pograniczu specyfikacji i zasilanie z routera nie wystarcza.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
witoj
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: witoj »

Na tym hubie działa mi modem bez najmniejszych problemów.
http://allegro.pl/asmax-hub-2-0-7-porto ... 76635.html
Link przykładowy mam identyczny kupiony gdzie indziej .
ODPOWIEDZ