Play czy Nordisk

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
adrian3059
Użytkownik forum

Play czy Nordisk

Post autor: adrian3059 »

Witam . Mam problem z wyborem dostawcy internetowego. Mieszkam w miejscowości Szumiłowo,typowa wieś w kujawsko-pomorskim. Jak się domyślacie wyboru w dostawcach internetu do w miarę możliwego korzystania z internetu jest niewielu. O kablowym necie nie ma mowy, gdyż panowie z TP powiedzieli,ze do centralki jest 5 km, pomijając to ,że ona jest naprzeciwko mnie, po drugiej stronie ulicy.
I teraz mam pytanie do Was, co wybrać . Nordisk, czy Play? Tu macie mapke bts mojej okolicy. mapa Interesują mnie nadajniki tuż koło miejscowości Radzyń Chełmiński, gdyż mam do nich najbliżej i "czubek" stacji nadawczej widzę z okna, w zimę prawie całą. Zależy mi na jak najszybszym i stabilnym dostępie do internetu . Doradźcie mi , którego z operatorów wybrać . Ile mogę wyciągnąć z CDMA Nordisk'a ? i czy wyciągnę min. 2Mb/s z Play. Ostatnio kupiłem starter Play online na kartę i spokojnie wyciągałem 1Mb/s.
Z góry dziękuję za pomoc w wyborze :)
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Re: Play czy Nordisk

Post autor: Maciek764 »

Jeżeli POnK działa 1Mb/s to jest bardzo prawdopodobne że abonamentowy będzie działał szybciej. Doładuj sobie POnK w nowej taryfie, kup opcje wyższa prędkość i zobacz jak będzie chodził. CDMA w sytuacji gdy jest dostępne UMTS jest pozbawione sensu.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Play, do tego modem z wyjściem na antenę zewnętrzną i antena oczywiście :)
jareq
dexter18

Post autor: dexter18 »

Play, do tego modem Huawei E173U-2.
adrian3059
Użytkownik forum

Dzięki wszystkim za odpowiedź :)
Nie chciałbym brać nowego modemu, gdyż posiadam Huawei E160 i myślę,że gdy dokupię antenę to on starczy . I nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie, czy w Play jest dostępna oferta bez modemu dla nowych klientów ?
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: pogodabartek »

adrian3059 pisze:Dzięki wszystkim za odpowiedź :)
Nie chciałbym brać nowego modemu, gdyż posiadam Huawei E160 i myślę,że gdy dokupię antenę to on starczy . I nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie, czy w Play jest dostępna oferta bez modemu dla nowych klientów ?
A znasz www.google.pl albo www.play.pl wchodzisz na np.taki www.play.pl klikasz promocje później internet,później promocje,później inne promocje i dochodzisz do strony :

http://www.play.pl/pl/promocja/play-int ... index.html

chyba,że bozia nie dała rączek i nie potrafisz czytać ??

Czy to takie trudne?

dla chcącego nic trudnego,a Ja sam staram się najpierw przelecieć google zanim zapytam o coś na forum,bo to świadczy tylko o Tobie i o braku czytania/szukania ze zrozumieniem.

Pozdrawiam i polecam się na przyszłość.

[ Dodano: 2011-07-26, 22:30 ]
Błąd z mojej strony literówka,a miało być wchodzisz np. na taki www.play.pl
Ostatnio zmieniony 2011-07-26, 22:08 przez pogodabartek, łącznie zmieniany 1 raz.
adrian3059
Użytkownik forum

Dzięki .
Tak nawiasem mówiąc, gdyby Bozia rączek nie dała i nie potrafiłbym czytać to by mnie na tym forum nie było :)
To mam kolejne pytanie . Gdy wystawie modem za okno, na parapet to mam ok.20% zasięgu,lecz nie chciałbym tego robić , więc jaka antena byłaby najlepsza? Wielozakresowa czy jednozakresowa? Przypominam,że są tam dwa nadajniki ,jeden na 900MHZ a drugi na 2100MHZ .
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Wielozakresowa czy jednozakresowa?
Tu filozofia jest taka jak ze wszystkim, co jak jest do wszystkiego, to jest właściwie do bani. Antenę dobieraj pod jedną częstoliwość.
adrian3059
Użytkownik forum

Więc która częstotliwość jest lepsza i ma lepszy zasięg ?
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jakubd »

To też pytanie troszkę zbyt ogólne. Im niższa częstotliwość, tym większy zasięg.
A najlepsza jest ta częstotliwość, na której operator zapewnia najlepsze pokrycie :)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

jakubd pisze:A najlepsza jest ta częstotliwość,
Nie zgodzę się z tym, każdy może mieć własną definicję najlepszej. Najlepsza to taka na której najlepiej działa.
Nie pomagam na PW!
adrian3059
Użytkownik forum

A może mi ktoś powiedzieć, na jakiej częstotliwości działa stacja z której odbieram? Jej CID to 45132 , bo jakos na Bts Search nie mogę znaleźć.
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jakubd »

BTSsearch nie bardzo nadaje się do ustalania zasięgu. Wskazałeś link do bazy pozwoleń radiowych, które często nie mają związku z rzeczywostością (np. ostatnio sprawdzone przeze mnie: Aero2 ma pozwolenie radiowe na UMTS 900MHz w Garwolinie, a nadajnika nie ma jeszcze, może kiedyś). Do tego wykaz pozwoleń nie zawiera oznaczeń identyfikacyjnych.
Znowu baza własna BTSsearch opiera się na tym, co ludzie zgłaszają do bazy, czyli z natury rzeczy nie jest kompletna, bo operatorzy cały czas modyfikują konfiguracje sieci.

Twoje pasmo robocze ustalasz raczej za pomoca modemu/telefonu, o ile soft ma taką opcję.

Co do Play Onlne na Kartę to takie skojarzenie: tam jest limit 1Mbit/s. Dopiero po przejściu na nowszy POnK All Inclusive można dokupić pakiet rozszerzający pasmo do 4Mbit na miesiąc.
adrian3059
Użytkownik forum

Czyli gdy łączę się z UMTS z Play za pomocą Huawei E160 to w jaki sposób mogę sprawdzić jaką częstotliwość łapię ?
yaro11
Stały użytkownik forum

Post autor: yaro11 »

adrian3059 pisze:Czyli gdy łączę się z UMTS z Play za pomocą Huawei E160 to w jaki sposób mogę sprawdzić jaką częstotliwość łapię ?
E160 działa tylko na UMTS 2100 Mhz,na 900 Mhz musiałbyś zakupić modem,który obsługuje tą częstotliwość np.Huawei E173U-2.
Pozdrawiam.
adrian3059
Użytkownik forum

Dzięki yaro11 :)
Więc antena o jakim wzmocnieniu załatwiłaby sprawę ? max 10 m kabla.
ODPOWIEDZ