Pilnie potrzebne oprogramowanie do Huawei E17G od Play

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Pilnie potrzebne oprogramowanie do Huawei E17G od Play

Post autor: pogodabartek »

Witam.

Tak jak w temacie pilnie potrzebne jest oprogramowanie do modemu Huawei E17G czyli sterowniki do wgrania do modemu jak i mobile partner pod modem z play bez sim-locka.

Modem świeci-mruga ciągle na zielono i nic więcej.Router Zalip CDW463AM go wykrywa ale nie działa internet,oraz ie pokazuje siły zasięgu i serwerów DNS,to samo jak podłączymy sam modem pod komputer z Windows XP SP3,oraz modem nie ma w sobie sterowników ani oprogramowania Mobile Partner.

Router TP Link TL-MR3420 znajduje jednak modem i sieć na oprogramowaniu open WRT Gargoyle,ale nie ma różnicy w sieci Play,bez anteny i z anteną-złącze antenowe jest martwe-konektor od modemu Huawei E372.
Przy włożeniu karty Orange free zasięg wzrasta z 48%, -83dBm -siec play,na 64%, -73dBm sieć Orange Free na kartę,a złącze antenowe jest dalej martwe.

Proszę o wersję ostatnią,którą można wgrać do tego modemu-E17G ! z sieci Play bez sim-locka,albo innej kompatybilnej z Huawei E176G bez sim-locka,bo jest dużo wersji na waszej stronę forum,i nie wiadomo,które i co wgrać.

Modem po włożeniu karty sim Play Fresh i podłączeniu pod komputer z Windowsem 7 64bit działa,ale jest wgrany na komputer Mobile Partner wersja firmware:11.126.08.07.99 oraz wersja programu:21.003.28.00.159 z modemu Huawei E372,a po włożeniu pod komputer z Windows XP SP3(3ci komputer) modem nie znajduje sam z siebie sterowników oraz oprogramowania Mobile Partner.

Modem działa tylko z komputerami,które,maja zainstalowaną aplikację Mobile Partner,w której,są zainstalowane,zapewne sterowniki,razem z Programem mobile Partner-nie działa on z żadnym routerem z dwóch opisanych.

Na stronie Play,nie ma już żadnych sterowników i oprogramowania pod modem Huawei E176G.

Proszę o pomoc i wskazówki (linki) skąd to można wziąć i wgrać-zainstalować.

Z góry serdecznie pozdrawiam i dziękuję za pomoc i odpowiedzi co i które wybrać,oraz zapraszam do czytania,oceniania i zadawania pytań w dziale: Testy, recenzje, opisy:

1. test Antena PANEL MAX 15 dBi 1900-2100 MHz (UMTS)

2. test Huawei E372 HSPA+DC 42Mb/s w sieci Orange

Pozdrawiam i służę również pomocą pogodabartek

[ Dodano: 2011-07-26, 21:30 ]
Pomyłka w tekście-chodzi o Huawei E176G z sieci Play bez sim-locka.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Pilnie potrzebne oprogramowanie do Huawei E17G od Play

Oprogramowane znalezione tu

http://www.play.pl/pl/obsluga-klienta/p ... uaweie176g

tylko są dwa problemy:

1.Które pliki wybrać do E156 czy może do E160? By pasowały.

2. Podczas aktualizacji modemu jestem proszony o jakieś hasło,jakie to może być?

Modem nie posiada simlocka więc nie wiem o co chodzi.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

pogodabartek pisze:Modem nie posiada simlocka więc nie wiem o co chodzi.
Chodzi o flash code.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Jak go zdobyć i jaki jest tego koszt.

Mam w serwisie kolegę co zdejmuje sim-locki z modemów,to pewnie będzie to mieć.

[ Dodano: 2011-07-28, 22:22 ]
A które pliki wybrać do tego modemu?

Ponoć on ma download 7,2 i upload 5,76
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Pijo »

Ehhh chaotyczny ten wątęk.
pogodabartek pisze:1.Które pliki wybrać do E156 czy może do E160? By pasowały.

Tu masz http://www.play.pl/resources/Aktualizac ... _E176G.zip firmware do 3 modeli . Wgrywaj ten do E176G.
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

To to 1dno to jest firmware to już wiem,a tamte 2 to są Mobile Partner aplikacje-znaczy się te do te do e156 i e160 ??
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

pogodabartek pisze:a tamte 2 to są Mobile Partner aplikacje-znaczy się te do te do e156 i e160 ??
Nie. To są 3 firmware`y. Kazdy modem ma swój własny firmware - i pasuje tylko do konkretnego modemu. Do o co ci chodzi nazywa się dashboradem - czyli Mobile Partner wgrany w pamięci modemu. Dashboardy w zasadzie są uniwersalne i mozna jeden dashborad wgrywać do róznych modeli, a firmware już nie.

Na stronie Play nie znajdziesz nowego dashboardu z nowymi sterownikami.
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Firmware wgrane kod znam ale modem dalej nie ma w sobie nic jak podłączam do komputera to nic się nie instaluje i wykrywa go jako modem,ale strowniki się nie instalują.Wszystko to trwa do czasu,aż nie zainstaluję ręcznie mobile partnera,to wtedy działa modem i ma sterowniki itd itp

Co z tym modemem zrobić,by działał ja za czasów nowości,że wkładałem go do komputera i się samo wszystko wykrywało i instalowało?
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

pogodabartek, możesz wgrać np. ten dashboard http://chomikuj.pl/lesiolo/Modemy+GSM/M ... 679730.exe . Więcej info tu: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=25692&start=165 . To jest modyfikowany niebrandowany Mobile Partner, który zawiera najnowsze sterowniki, dzieki którym modem będzie poprawnie pracował w W7 64bit.

pogodabartek, a mógłbyś zrobić kopię dashboardu z E372, gdzies uploudować i dać linka. Możesz wykonać kopię za pomocą Huawei_Dashboard_Toolbox_v1.0.0 - http://dl.dropbox.com/u/9521484/Huawei_ ... v1.0.0.zip

Robi się to przez opcję Backup to ISO file.
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

aplikacja wgrana,modem Huawei e176g nie instaluje dalej nic,może coś w nim jest wyłączone i nie widzi aplikacji instalacyjnej w mój komputer.

Gdy damy np.Huawei e372 to pokazuje się dysk instalacyjny i mobile partner na nim,a gdy damy huawei e176g to nic sie nei pokazuje,więc może coś jest wyłączone w modemie?

fotka z huawei e372

Natomiast zgrać dashboard z huawei e372 się nie da bo nie ma widocznej funkcji wykryj modem,a na huawei e17g takie coś jest podświetlone.

Widocznie jest jakiś bubel w oprogramowaniu modemu.

Huawei e176g juz działa w TL-MR3420 z Gargoyle PL,teraz tylko kwestia czy jutro wystartuje z zalip CDW463AM,bo to modem kogoś z rodziny,a Ja użyczyłem tej osobie sierre 307USB,a jak tego zreanimuję to będę meić sierre w zapasie na wynos,bo e372 zostaje na stałe w domu w TL-MR3420
ODPOWIEDZ