[OFP] Problem z RUIM

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Sinnej
Początkujący użytkownik forum

[OFP] Problem z RUIM

Post autor: Sinnej »

Witam. Jakoś dwa i pół roku temu kupiłem sobie OFP z limitem 3GB. Dziś dostałem na próbę od orange ten sam internet praktycznie, z limitem 10GB. Dostałem nowy modem i nową kartą RUIM. I tu się zaczyna..
Nie działa jak się łatwo domyślić.
Testowałem na obydwu modemach i zawsze jest tak:
-Connect mruga
- w AxessManager w zakładce stan sygnały z obydwu anten znikają co jakiś czas. (jedna to antena zew.)
- W menu początkowym Axessa trzeba podać PIN, odczekać i wyświetla się "gotowy", zasięg na full i można kliknąć "połącz". Jednak gdy się to kliknie po chwili pojawia się "brak sieci" i za chwile znów full zasięg, napis "gotowy" i tak wciąż.

Objawy na obydwu modemach znikają gdy wkładam starą karte RUIM, wszystko działa jak należy.
- w starej karcie jest wyłączona konieczność podawania PINu, w nowej się nie da pomimo poprawnej zmiany piszę: "brak dostępu" czy jakoś tak.
- sprawdzałem na obydwu wersjach Axessa, z nowej płytki i starej. Bodajże v1 i v4.

Mógłby ktoś wyjaśnić w czym problem? Co pominąłem? Dlaczego nie działa? Z góry wielkie dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: [OFP] Problem z RUIM

Post autor: wojteks »

Sinnej pisze:Mógłby ktoś wyjaśnić w czym problem?
Nie aktywna nowa karta, dzwoń do BOK.
Nie pomagam na PW!
Sinnej
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Sinnej »

Dzwonie od poniedziałku i nic.. Uznali że karta jest aktywna i wszystko powinno działać jak należy. Robiłem to wielokrotnie od nowa. Wciąż te same objawy. Ktoś ma jakiś pomysł?
kobrasek
Stały użytkownik forum

Post autor: kobrasek »

Radziłbym Tobie żebyś zaszedł do salonu i przetestował u nich kartę czy jest wszytko ok z nią .
kobrasek
EmTeeDee

Post autor: EmTeeDee »

Sinnej pisze:Dostałem nowy modem i nową kartą RUIM
Na jakiej zasadzie to ''dostałeś''?? chodzi mi o to czy podpisałeś kolejną umowę? czy jakoś inaczej?Ja OFpro mam 3rok tzn.jak skończyła mi się 2letnia umowa to za przedłużenie jej o kolejny rok dano mi w tej samej cenie dodatkowo 3GB, chociaż myślałem o zamianie na OFree(szczęśliwe godziny) lecz w sumie tego zaniechałem gdyż nie pobieram dużych plików i zazwyczaj w nocy śpię ;) Chociaż na dzień dzisiejszy tego żałuję - mogłem jednak wziąć OFree miałbym modem dualny i mógłbym korzystać dziś normalnie z neta-nie wiem co się dzieje,ale nie działa u mnie CDMA i muszę korzystać z telefonu podłączonego do PC.
Jak da radę to wezmę CDMA Plusa,może mają mniej przeciążoną sieć! Lecz jeśli mi się to nie uda to zostanę przy Orange :dobani: tylko nie wiem czy pozostać przy tym co mam? dokupić modem dualny i wymienić starą kartę SIM na RUIM ? tylko czy działa tam GSM czy trzeba mieć OFree?? Ciekawi mnie też to czy przy końcu umowy będą coś proponować(dodatkowe GB) Zajrzałem też na stronkę Orange i widzę że w taryfie 39 trzeba płacić za szczęśliwe godziny 20zł. :szok:
Powiedz więc proszę jak to jest że masz 2modemy i 2karty?! Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ