Powolne wifi na samsungu i900

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Charper
Stały użytkownik forum

Powolne wifi na samsungu i900

Post autor: Charper »

Witam,
Mam pewnien problem, mianowicie korzystając przez wifi na samsungu i900 omnia (pierwsza wersja) internet jest bardzo wolny. Łączę się przez router TP LINK TL-MR3220. Strony ładują się dość krótko tylko w Operze Mini z włączona kompresją obrazków, co innego gdy chcę pobrać jakiś plik. 1MB pobiera się kilka minut. Sprawdziłem prędkość łącza na komputerze i na telefonie. Podczas, gdy na komputerze prędkość łącza osiąga ponad 2,5Mb/s na telefonie przez:
wifi:

Kod: Zaznacz cały

173kbit/s, 0.851s latency
USB (przez Windows Mobile Device Center):

Kod: Zaznacz cały

791 kbit/s, 0.557 latency
Powyższe wartości zostały zmierzone dzięki dslreports.com/mspeed
Pamiętam, że kiedyś na laptopie w drugim pokoju po wifi miałem 2Mb/s łącząc się przez ten sam router.
Czy to wina konfiguracji routera czy po prostu omnia ma słaby moduł wifi?
KRQ
Użytkownik forum

Re: Powolne wifi na samsungu i900

Post autor: KRQ »

Jakiego masz roma w omni?
Może warto zrobić hard reseta.
Charper
Stały użytkownik forum

Re: Powolne wifi na samsungu i900

Post autor: Charper »

Miałem oryginalny SAID1, hardresetów było kilka a prędkości te same. Nawet za pomocą SK Tools na tamtym ROM'ie odblokowałem wsparcie dla trybu G i nadal to samo. Na routerze próbowałem różnych trybów, różnych kanałów i bez zmian. Zasięg wifi pełny. Teraz mam jeden z najnowszych bulidów Windows 6.5 by Ryrzy a Internet jak działał tak działa, czyli słabo. To nie wina ROM'u. Mieszkam na wsi w domu jednorodzinnym i tutaj nie sięga żadna inna sieć wifi.

Przypomniało mi się, że na nokii 5530 chciałem sprawdzić jak działa u mnie wifi, strony także otwierały się bardzo wolno.
ODPOWIEDZ