Problem z prędkością łącza Orange Freedom Pro
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Problem z prędkością łącza Orange Freedom Pro
Witam ! Mam bardzo dziwny problem z moim internetem w Orange . Wziąłem na próbę Freedom Pro ( CDMA ) i od samego początku nie mogę z nim dojść do ładu . Przez pierwsze kilka dni internet ledwo chodził , prędkość nie przekraczała 200 Kb .... aż tu nagle pewnego dnia prędkość skoczyła do 1 Mb . I wszystko by było dobrze gdyby nie to ze od dwóch dni prędkość spadła do 125 Kb !! Nie mam pojęcia co się może dziać , skoro działał 1 Mb to czemu teraz nagle nie działa ? Co może być tego przyczyną ? Czy przyczyna może być przekroczenie limitu , wirusy , ustawienia routera , czy jeszcze coś innego ? Proszę o pomoc
Pozdrawiam !
Pozdrawiam !
Re: Problem z prędkością łącza Orange Freedom Pro
Może problemy z siecią CDMA ?? ja już od 3dni praktycznie nie mam internetu-obecnie przekroczony mam limit,ale mam już ten net 2,5roku i nawet po limicie grałem w gry online - a od 3 dni aby mieć neta muszę korzystać z Orange Free na kartę.Po limicie działało to średnio 10KB/s a teraz nie ma nic.! Pełen zasięg,diody zielone -sam nie wiem o co tu chodzi 

- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Yorhn ile masz przekaźników CDMA w zasięgu? Możesz sprawdzić na mapa.btsearch.pl
-
@Sundance_kid : Sprawdzałem już wcześniej gdzie mam przekażniki ( mam ich 3 w odległosci do 2 km ) no ale to raczej nie to , skoro wcześniej działało normalnie , a router nie był ruszany z miejsca .
@onimusza666 : Mój problem też zaczął się jakieś 3 dni temu , sugerujesz że to może Orange coś kombinuje ?
@onimusza666 : Mój problem też zaczął się jakieś 3 dni temu , sugerujesz że to może Orange coś kombinuje ?
Awaria sieciYorhn pisze:sugerujesz że to może Orange coś kombinuje

-
Rozsądne podejście , ale co mam robić jeśli nic się nie zmieni ? Myślicie ze antena może pomóc ? Wolałbym jednak się od tego wstrzymać , no bo jak wcześniej wspomniałem , net działał !?
Całe szczęście mam jeszcze okres próbny ....

Moim zdaniem jak masz do BTS ok.2km. to antena Ci nie potrzebna(chociaż nie jestem fachowcem) ja do BTS mam ok.15km.bez anteny miałem gorsze osiągi- no ale kiedyś chodziło to lepiej
Na ''chłopski rozum'' jak antena była by za ''mocna'' to ''przestrzelił'' byś BTS
chodź mogę się mylić.Poczekaj na fachowca przed podjęciem decyzji. 

-
Jutro do Orange zadzwonię , może oni mi w czymś pomogą
Najlepsze w tym wszystkim jest to ze przez kilka lat pracowałem jako pomoc techniczna pewnej sieci , a teraz nie mogę sobie poradzić 

-
- Stały użytkownik forum
U mnie problem jest w wczytywaniu stron internetowych. Jakby były jakieś opóźnienia no ale pingi są niższe bo w granicach 70ms a wcześniej bywało ponad 100ms. Co dziwne czy mam przepustowość 2Mb/s czy jak teraz 40Kb/s strony wgrywają się tak samo wolno. Jeszcze przedwczoraj tego nie było 

Jak pisałem net niby jest-ale przeglądarka tak długo ''mieli'' w miejscu ze wyskakuje monit o błędzie,nic nie pomaga. Po EDGE działa to szybciej.Ciekawi mnie to czy jak bym miał tą kartę RUIM to czy działała by ona w telefonie? tzn. czy miał bym neta po GSM jak nie mam modemu dualnego?Mógłbym wtedy wymienić kartę i do stycznia jakoś od biedy korzystać z neta bez zbędnych kosztów.mały73 pisze:wgrywają się tak samo wolno.
[ Dodano: 2011-08-02, 05:44 ]

Limitu chyba jeszcze nie mam-kombinowałem wczoraj co to może być ,a dziś rano odłączyłem antenę kierunkową ATK10 i chyba znalazłem przyczynę! Albo problemy z BTS albo coś z anteną

-
Rozmawiałem dzisiaj z kolegą który pracuje w Orange i powiedział że przyczyna moze leżeć po stronie orange właśnie , ponieważ od pierwszego sierpnia współdzieli swoje nadajniki z T-mobile , wskutek czego na niektórych nadajnikach mógła sie zmniejszyć siła sygnału orange a zwiększyć t-mobile ... Obiecał ze dowie sie wiecej szczegółów , jak tylko bede miał od niego info to dam wam znać 

-
- Mistrz bezprzewodowy
Problem jest taki iż Orange nastawiła się na zarabianie na maxa i ma gdzieś użytkowników którym sprzedała tą usługę w opcji Freedom Pro, sprzedaje dualne modemy w ofercie Orange Free i sieć CDMA jest tak przeciążona, a jej obciążenie jest tak nieprzewidywalne i mamy to co w postach wyżej 

jareq
-
- Stały użytkownik forum
Chyba jeszcze nie dzieli. Raczej czynią przygotowania do tego.Yorhn pisze:Rozmawiałem dzisiaj z kolegą który pracuje w Orange i powiedział że przyczyna moze leżeć po stronie orange właśnie , ponieważ od pierwszego sierpnia współdzieli swoje nadajniki z T-mobile , wskutek czego na niektórych nadajnikach mógła sie zmniejszyć siła sygnału orange a zwiększyć t-mobile ... Obiecał ze dowie sie wiecej szczegółów , jak tylko bede miał od niego info to dam wam znać
-
Od 1 sierpnia ta umowa weszła oficjalnie w życie w związku z tym , tam gdzie istnieja możliwosci techniczne już ta współpraca ma miejsce w namacalny sposób . Mianowicie do końca roku 2015 orange i t-mobile beda współdzielic juz wszystkie nadajniki , likwidując przy tym te które sie powielają . Cytuje tutaj słowa znajomego ;] Prawdopodobne orange majstruje aktualnie przy swoich nadajnikach , co moze powodować zakłócenia w odbiorze . Pozostaje nam tylko czekać i mieć nadzieje ze sygnał wróci do normy 

-
- Mistrz bezprzewodowy
Co ma piernik do CDMA? Masz jakieś namiary NetWorks!?Yorhn pisze: ponieważ od pierwszego sierpnia współdzieli swoje nadajniki z T-mobile , wskutek czego na niektórych nadajnikach mógła sie zmniejszyć siła sygnału orange a zwiększyć t-mobile
Może i coś majstrują-jak widać wyżej rano działało tylko na antenach standardowych.Rano też napisałem do BOK odpowiedzi jeszcze nie mam,dzwoniłem do nich także i jakiś tam konsultant sprawdził że z ''ich strony'' jest wszystko ok'- wziąłem więc kartę SIM i umowę i po pracy zajechałem do salonu.Karta miała niby jakiś błąd - podłączyłem do rutera jak i również antenę zewnętrzną - net działa-więc wina karty/lub też coś robili na BTS.Umowy nie zerwałem bo normalnie mi się to nie opłaca,taniej wyjdzie dotrwanie do stycznia nawet tego nie używając
Włączyłem także ''Szczęśliwe Godziny'' do końca roku za darmo a potem 19zł/miesiąc (ciekawe nabijanie kasy). Pytałem się też w Plus co i jak- i muszę mieć tylko dowód osobisty i rachunek nawet ten z Orange
Korci mnie to wziąć-pewnie działało by lepiej,bo do BTS mam 8a nie 15km. sieć może nie jest jeszcze przeciążona
to plusy-ale są i minusy-tu mam za tą samą cenę 6GB a tam tylko 3GB tu za ''szczęśliwe Godziny'' bym płacił 19zł. a tam przez rok jest darmo-ale co potem?No i w Orange po 22stycznia umowa przejdzie na czas nieokreślony ,więc można chyba w każdej chwili ją rozwiązać?? a z Plusem trzeba na 2lata. No i sam już nie wiem co robić 

Ostatnio zmieniony 2011-08-02, 17:21 przez EmTeeDee, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Pewnie są umowy na rok bez modemu. Zawsze można na simdacie testować.onimusza666 pisze:a z Plusem trzeba na 2lata
Nie pomagam na PW!
tyle że wpierw trzeba by było mieć taki modemwojteks pisze:rok bez modemu

- wojteks
- *** Administrator ***
Powiedzmy 129pln e173u-2 w Play, starter z zestawu można komuś podarować. Trzeba się spieszyć, zestawy promocyjne się kończą.onimusza666 pisze:tyle że wpierw trzeba by było mieć taki modem
Nie pomagam na PW!
obsługuje on CDMA-bo o tym rozmawiamywojteks pisze: e173u-2

- wojteks
- *** Administrator ***
To lepiej do Nordiska iść niż do Plusa.onimusza666 pisze:obsługuje on CDMA-bo o tym rozmawiamy
Nie pomagam na PW!
Ciekawe czy taki Nordisk działa w okolicach Ełkuwojteks pisze: do Nordiska

- wojteks
- *** Administrator ***
CDMA iPlus to to samo co Nordisk (Plus kupił Nordiska).onimusza666 pisze:Ciekawe czy taki Nordisk działa w okolicach Ełku
Nie pomagam na PW!
Więc w czym różnica? na mapie BTS/UKE mam dwa BTS Nordiska a jeśli zaznaczę CDMA Plus to nic nie ma? a jak byłem dziś w Plusie to jestem w zasięgu i proponowano mi Axssestela 

- wojteks
- *** Administrator ***
Poszukaj na forum informacji o Nordisk, wejdź na ich www.onimusza666 pisze:a jak byłem dziś w Plusie to jestem w zasięgu i proponowano mi Axssestela
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
@onimusza666
Masz 3 Bts cdma 420. Jeden w centrum Ełku, i 2 odpowiednio na południe (ok. 20 km.) i północ (ok. 15 km). Licząc ofkoz od Ełku. Oferta nordiska jeszcze parę miesięcy temu była korzystniejsza od tej plusowej, nie wiem jak teraz. No i jak wspomnieli poprzednicy cdma nordiska i cdma plusa to ta sama infrastruktura, w sensie btsy. U mnie ostatnio też pojawiło się kilka nadajników cdma 420, ale nie rezygnuję z orange ponieważ net chodzi bez zarzutów już od ponad 2,5 roku. Pozdrawiam
Masz 3 Bts cdma 420. Jeden w centrum Ełku, i 2 odpowiednio na południe (ok. 20 km.) i północ (ok. 15 km). Licząc ofkoz od Ełku. Oferta nordiska jeszcze parę miesięcy temu była korzystniejsza od tej plusowej, nie wiem jak teraz. No i jak wspomnieli poprzednicy cdma nordiska i cdma plusa to ta sama infrastruktura, w sensie btsy. U mnie ostatnio też pojawiło się kilka nadajników cdma 420, ale nie rezygnuję z orange ponieważ net chodzi bez zarzutów już od ponad 2,5 roku. Pozdrawiam

Do Nordisca napisałem czekam na odpowiedź
U mnie Orange trochę się popsuło -zrywać umowy mi się nie opłaca jak pisałem.Wezmę sobie Plusa na próbę i zobaczę jak to chodzi.Mi generalnie potrzebny jest niski ping a nie duża prędkość
W Orange wielkim plusem jest także to że co miesiąc mam te 20zł. na rozmowy i sms-tak że nie muszę zasilać fona gdyż mi to wystarcza.
[ Dodano: 2011-08-03, 05:49 ]
No tak wybiła godzina 5.45-brak neta
dioda conect się nie świeci! odłączam antenę zewnętrzną/przykręcam standardową-net jest! O co
chodzi??!!

[ Dodano: 2011-08-03, 05:49 ]
No tak wybiła godzina 5.45-brak neta

-
- Stary wyga bezprzewodowy
@onimusza666 a próbowałeś po prostu wyłączyć i włączyć ponownie router bez podmiany anten ? U mnie tak samo ni stąd ni zowąd gubił sygnał (bez względu na rodzaj podpiętej anteny) i wystarczyło wył/wł i ponowne zapodanie PINu. Teraz poszedł do serwisu i niech z nim coś zrobią,bo rok temu inny egz wzięty na próbę tak nie wariował,a przy okazji wgrają może ten firmware z 2011 z możliwością zapisania PINu
-
- Mistrz bezprzewodowy
onimusza666, antena/kabel/wtyk są sprawne? Może coś się uszkodziło/odkręciło/przekręciło?
Raczej tak ruter stoi na półce przy oknie tak że nikt go nawet nie dotyka.Moim zdaniem coś robią na tym BTS bo dlaczego po prawie 3latach zwiększył mi się PING? jeśli gram w tą samą grę na ulubionym serwerze-nie miałem kłopotów z graniem nawet po limicie.Po robocie nie chce mi się łazić po dachu-zrobię to w sobotę/przekręcę antenę na inny BTS.ryba825 pisze:antena/kabel/wtyk są sprawne?
[ Dodano: 2011-08-03, 17:40 ]
Dziwią mnie jeszcze te ''skoki'' raz jest to znowu nie ma?! tak samo jak prędkość-na antenie zewnętrznej nadal nic choć pokazuje pełen zasięg. I to są pomiary prawie w tym samym czasie: