Internet mobilny do laptopa
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Internet mobilny do laptopa
Witam, chciałbym się dowiedzieć coś o ofertach mobilnego Internetu (laptopa mam swojego i nie będę brać). W grę pewnie wchodzą pewnie oferty T-mobile(Era), Plus, Orange, Play i Cyfrowy Polsat, bo za pewne tylko Ci operatorzy oferują w pełni mobilny Internet. A może jest jeszcze jakiś operator który ma ogólnopolski zasięg?
Miałbym takie pytania:
1. Operatorzy niby odbierają dane które mamy do wykorzystania za równo za odebrane jak i wysłane dane. Jak korzystałem z Internetu w komórce w abonamencie w Erze, to zawsze przy przeglądaniu stron miałem jeszcze jakieś wysłane (nie wiem czemu), czy tak też będzie jak będę mieć jakiś internet mobilny w laptopie?
2. Jaki pakiet danych przydałby mi się do tylko i wyłącznie przeglądania portali informacyjnych, powiedzmy z 3 godzinny dziennie, sprawdzenie poczty i włączone gg?
3. Jak się przekroczy limit, to za pozostałe dane płacę dodatkowo, czy tylko obniży się transfer? Do ilu to się obniża ?
Z tego co widziałem to jest różnie o różnych operatorów. Z tym że te informacje podane na ich stronach są trochę okrojone.
4. Osprzęt to chyba najlepiej przy braniu abonamentu kupić u danego operatora, czy jest może możliwość samemu sobie kupić? Z tym że chyba samemu to wyjdzie drożej?
5. Który operator oferuje najlepszą prędkość transmisji danych? Czy w różnych abonamentach są inne rodzaje technologii? Czy każda technologia jest do każdego abonamentu? Czy jakoś będę musiał zmieniać sam sobie ten rodzaj technologii (UMTS, HSDPA) jak źle będzie chodzić internet, czy samo to będzie się przestawiać na najoptymalniejszy?
6. Jakie są koszty na wstępie, aktywacja, modem, może coś jeszcze? Na ile umowy są (chyba wszędzie na 2 lata), czy jest możliwość renegocjacji w trakcie umowy w trakcie jej trwania?
7. Jakie są różnice pomiędzy poszczególnymi abonamentami, (czego nie ma w najtańszym a jest ww najdroższym)?
8. Czy niewykorzystane dane przechodzą na następny miesiąc?
A może jest jakaś opcja nieabonamentowa, w komórkach są jakieś tam taryfy które są do korzystania z internetu, z tym że ja nie chcę korzystać z internetu w komórce tylko w laptopie.
Bardzo zachęcam do dyskusji osoby które są w temacie, posiadają jakiś abonament i chcą się podzielić uwagami i jakimiś szczegółami umowy. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.
Miałbym takie pytania:
1. Operatorzy niby odbierają dane które mamy do wykorzystania za równo za odebrane jak i wysłane dane. Jak korzystałem z Internetu w komórce w abonamencie w Erze, to zawsze przy przeglądaniu stron miałem jeszcze jakieś wysłane (nie wiem czemu), czy tak też będzie jak będę mieć jakiś internet mobilny w laptopie?
2. Jaki pakiet danych przydałby mi się do tylko i wyłącznie przeglądania portali informacyjnych, powiedzmy z 3 godzinny dziennie, sprawdzenie poczty i włączone gg?
3. Jak się przekroczy limit, to za pozostałe dane płacę dodatkowo, czy tylko obniży się transfer? Do ilu to się obniża ?
Z tego co widziałem to jest różnie o różnych operatorów. Z tym że te informacje podane na ich stronach są trochę okrojone.
4. Osprzęt to chyba najlepiej przy braniu abonamentu kupić u danego operatora, czy jest może możliwość samemu sobie kupić? Z tym że chyba samemu to wyjdzie drożej?
5. Który operator oferuje najlepszą prędkość transmisji danych? Czy w różnych abonamentach są inne rodzaje technologii? Czy każda technologia jest do każdego abonamentu? Czy jakoś będę musiał zmieniać sam sobie ten rodzaj technologii (UMTS, HSDPA) jak źle będzie chodzić internet, czy samo to będzie się przestawiać na najoptymalniejszy?
6. Jakie są koszty na wstępie, aktywacja, modem, może coś jeszcze? Na ile umowy są (chyba wszędzie na 2 lata), czy jest możliwość renegocjacji w trakcie umowy w trakcie jej trwania?
7. Jakie są różnice pomiędzy poszczególnymi abonamentami, (czego nie ma w najtańszym a jest ww najdroższym)?
8. Czy niewykorzystane dane przechodzą na następny miesiąc?
A może jest jakaś opcja nieabonamentowa, w komórkach są jakieś tam taryfy które są do korzystania z internetu, z tym że ja nie chcę korzystać z internetu w komórce tylko w laptopie.
Bardzo zachęcam do dyskusji osoby które są w temacie, posiadają jakiś abonament i chcą się podzielić uwagami i jakimiś szczegółami umowy. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Internet mobilny do laptopa
Play ma prawie ogólnopolski a Cyfrowy Polsat nie bardzo.cubes pisze:bo za pewne tylko Ci operatorzy oferują w pełni mobilny Internet
Ad1. Dane wysyłane zawsze będą.
Ad2. Portale informacyjne są przesycone dużą ilością multimediów, nie da się określić ile potrzebujesz.
Ad3. U jednych się obniża prędkość do 16/32/64kbps (można wykupić pakiet przyspieszający) a w CP się płaci.
Ad4. Lepiej samemu kupić modem.
Ad5. W róznych lokalizacjach jest różny zasięg i jakość danego operatora. Najlepiej wcześniej wypróbować ofertą prepaid.
Ad6. Modem 50-150, umowa na rok jeżeli bez modemu najczęściej. Zmiany w trakcie raczej słabo.
Ad7. W wyższych przeważnie jest większy limit i możliwe większe prędkości.
Ad8. Nie.
Są prepaidy na dane simdata, Orange Free na Kartę, Play Online na Kartę, Blueconnect czy tam jak to teraz się nazywa i jeszcze podobne opcje u operatorów MVNO.
Nie pomagam na PW!
-
Dziękuję za zainteresowanie, w sumie na początku może dobrym rozwiązaniem byłoby korzystanie z internetu mobilnego na kartę. Zorientowałbym się jaki potrzebuję pakiet danych.
Takie miałbym pytania:
1. Czy internet na kartę działa na tych samych nadajnikach i technologii co internet z abonamentu ? Jak tak to jakbym wziął abonament to będę mieć to samo wszystko jak na kartę ? A może:
2. Transfer danych jest wolniejszy niż w abonamencie ?
3. Z internetu chciałbym korzystać na laptopie, a nie w telefonie komórkowym, mam średniej wielkości wyświetlacz (telefon Nokia E51). Jak to od strony technicznej wygląda, potrzeba jakiegoś modemu ? Co będę podłączać do laptopa ?
4. Ta simdata to chyba teraz iPlus na kartę, tak ?
5. Czy na tą kartę to tylko przez określony czas będę mógł wykorzystywać mój pakiet danych, i po upływie terminu zablokują mi internet aż nie doładuję ?
6. Czy na wstępie będę musiał zdecydować się na ileś tam doładowań ?
Może ktoś poleci jakiś taki internet na kartę, proszę o pomoc w kwestii technicznej, jakie potrzebuję urządzenia aby korzystać z internetu na lapku. Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Pozdrawiam.
Takie miałbym pytania:
1. Czy internet na kartę działa na tych samych nadajnikach i technologii co internet z abonamentu ? Jak tak to jakbym wziął abonament to będę mieć to samo wszystko jak na kartę ? A może:
2. Transfer danych jest wolniejszy niż w abonamencie ?
3. Z internetu chciałbym korzystać na laptopie, a nie w telefonie komórkowym, mam średniej wielkości wyświetlacz (telefon Nokia E51). Jak to od strony technicznej wygląda, potrzeba jakiegoś modemu ? Co będę podłączać do laptopa ?
4. Ta simdata to chyba teraz iPlus na kartę, tak ?
5. Czy na tą kartę to tylko przez określony czas będę mógł wykorzystywać mój pakiet danych, i po upływie terminu zablokują mi internet aż nie doładuję ?
6. Czy na wstępie będę musiał zdecydować się na ileś tam doładowań ?
Może ktoś poleci jakiś taki internet na kartę, proszę o pomoc w kwestii technicznej, jakie potrzebuję urządzenia aby korzystać z internetu na lapku. Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Pozdrawiam.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
1 - Infrastruktura dla abo i na karte jest identyczna.
2 - Nie.
3 - kabel USB lub BT - komputer znajduje modem, ktory konfigurujesz odpowiednio. Lepiej kupic jednak modem.
5. Tak.
6. Nie.
Orange Free - karta z aledrogo, o ile masz pokrycie w miejscach cie interesujacych.
2 - Nie.
3 - kabel USB lub BT - komputer znajduje modem, ktory konfigurujesz odpowiednio. Lepiej kupic jednak modem.
5. Tak.
6. Nie.
Orange Free - karta z aledrogo, o ile masz pokrycie w miejscach cie interesujacych.
Nie pomagam na PW.
- wojteks
- *** Administrator ***
-
Nadal tej technicznej spray podłączenie nie rozumiem, ogólnie jak kupię tą kartę to tylko i wyłącznie będę z niej korzystać z internetu, bo za pewne rozmowy, sms-y są drosze niż w zwykłej karcie SIM przeznaczonej w zasadzie do rozmów.
Czego jest lepiej kupić modem ? Jeżeli chodzi o to że przez Bluetooth miałbym korzystać z internetu, to pewnie się to nie kalkuluje telefon szybko się by rozładował. A przez kabel USB to może byłby większy sens, mam w telefonie wejście mini USB (raczej mini, a nie micro, chociaż 100% pewności nie mam), a kabel zakończony jest USB.
Jak wygląda rozwiązanie z modemem ? Do tego modemu wkłada się tą zakupioną kartę SIM z internetem, i ten modem wkłada się do portu USB w laptopie ? Ja za bardzo nie mam pojęcia jak to ma być
Proszę powiedźcie mi co mam kupić, i może od razu podajcie jakieś symbole sprawdzonego sprzętu z ceną zapłaconą przez Was.
Z góry dzięki.
Czego jest lepiej kupić modem ? Jeżeli chodzi o to że przez Bluetooth miałbym korzystać z internetu, to pewnie się to nie kalkuluje telefon szybko się by rozładował. A przez kabel USB to może byłby większy sens, mam w telefonie wejście mini USB (raczej mini, a nie micro, chociaż 100% pewności nie mam), a kabel zakończony jest USB.
Jak wygląda rozwiązanie z modemem ? Do tego modemu wkłada się tą zakupioną kartę SIM z internetem, i ten modem wkłada się do portu USB w laptopie ? Ja za bardzo nie mam pojęcia jak to ma być

Z góry dzięki.
- wojteks
- *** Administrator ***
Orange Free na kartę ma minutę rozmowy za 29gr.cubes pisze:bo za pewne rozmowy
Tak.cubes pisze:Do tego modemu wkłada się tą zakupioną kartę SIM z internetem, i ten modem wkłada się do portu USB w laptopie ?
Z komórki możesz tez korzystać ale to jak już sam wspomniałeś słabe rozwiązanie i komórka musi mieć 3G lub lepszą opcję.
Przykładowo w salonie Play zestaw modem Huawei e173u-2 i starter za 129pln.cubes pisze:Proszę powiedźcie mi co mam kupić
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Bo zazwyczaj sa mniej uciazliwe w obsludze.cubes pisze:Czego jest lepiej kupić modem ?
Ceny podobne, ale kupujac pakiet "internetowy" zazwyczaj masz przyblokowane bonusy na rozmowy i SMSy.cubes pisze: sms-y są drosze niż w zwykłej karcie SIM przeznaczonej w zasadzie do rozmów.
Nie pomagam na PW.
-
Czyli w zasadzie aby korzystać z internetu w laptopie potrzebuję tylko:
-karty SIM,
-odpowiedniego modemu.
A jakaś antena nie jest potrzebna ? Jakaś płytka CD z jakimś programem do konfiguracji ?
Na modemach są może nakładane blokady Simlock ?
-karty SIM,
-odpowiedniego modemu.
A jakaś antena nie jest potrzebna ? Jakaś płytka CD z jakimś programem do konfiguracji ?
Na modemach są może nakładane blokady Simlock ?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Zalezy jaki masz "zasieg".cubes pisze:A jakaś antena nie jest potrzebna ?
jest wgrana do modemu.cubes pisze:Jakaś płytka CD z jakimś programem do konfiguracji ?
Najczesciej sa tylko blokowane dashboardy.cubes pisze:Na modemach są może nakładane blokady Simlock ?
Nie pomagam na PW.
-
Antena może wzmocnić słaby sygnał ?
Dana antena jest przeznaczona do danego modemu tego samego producenta ? Czy mogą być różnych producentów ?
Pierwsze można chyba wypróbować bez anteny, i jak slaby zasięg to dokupić antenę ?
Jak wygląda techniczne połączenie tej anteny z modemem ?
Co tą są te " dashboardy", nie mogę znaleźć takiej definicji w internecie, i jakie konsekwencje ma to że te dashboardy będą zablokowane ?
Dana antena jest przeznaczona do danego modemu tego samego producenta ? Czy mogą być różnych producentów ?
Pierwsze można chyba wypróbować bez anteny, i jak slaby zasięg to dokupić antenę ?
Jak wygląda techniczne połączenie tej anteny z modemem ?
Co tą są te " dashboardy", nie mogę znaleźć takiej definicji w internecie, i jakie konsekwencje ma to że te dashboardy będą zablokowane ?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Dashbord = oprogramowanie, które instaluje ci się automatycznie na komputerze przy pierwszym podłączeniu modemu i które służy do nawiązywania połączenia.cubes pisze:Co tą są te " dashboardy", nie mogę znaleźć takiej definicji w internecie, i jakie konsekwencje ma to że te dashboardy będą zablokowane ?
Zablokowany dashboard znaczy tyle, że nie możesz go ani zmienić (zwykle jak kupujesz modem od konkretnego operatora to dashboard jest z jego logiem i w jego kolorach) ani zaktualizować, chyba, że aktualizacja pochodzi od tego konkretnego operatora.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Najgorsze: nie mozesz wprowadzic profili innych operatorow.Jo_gurt pisze:Zablokowany dashboard znaczy tyle
Fajne z zablokowanym Dashboardem jest to, ze mozesz zainstalowac alternatywny z innego zrodla i po klopocie.
Nie pomagam na PW.
-
Co oznacza że nie mogę wprowadzać profili innych operatorów ?key pisze: Najgorsze: nie mozesz wprowadzic profili innych operatorow.
Fajne z zablokowanym Dashboardem jest to, ze mozesz zainstalowac alternatywny z innego zrodla i po klopocie.
A jak kupię modem u producenta a nie jakiegoś operatora to on będzie mieć jakieś oprogramowania do obsługi tego internetu ? Nie będzie jakiś kolizji, że oprogramowanie nie pociągnie na iPlusie ?
Co może być inny alternatywnym źródłem do zainstalowania innego Dashboard'u ? Przeważają modemy od operatorów czy jakieś takie od producentów w polskich internautów ?
Przepraszam, ale ja jestem całkowicie bez wiedzy w sprawach internetu

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To oznacza ze nie mozesz ustawic profili operatorow innych niz ten ktory blokowal dashboard. Tym samym ten dashboard nie dziala z innymi operatorami.cubes pisze:Co oznacza że nie mogę wprowadzać profili innych operatorów ?
Takcubes pisze:A jak kupię modem u producenta a nie jakiegoś operatora to on będzie mieć jakieś oprogramowania do obsługi tego internetu
Internetcubes pisze: Co może być inny alternatywnym źródłem do zainstalowania innego Dashboard'u ?
99% wszystkich modemow jest kupowane u operatorow - polskich lub zagranicznych.cubes pisze: Przeważają modemy od operatorów czy jakieś takie od producentów w polskich internautów ?
Nie pomagam na PW.
-
Czyli w internecie są gdzieś dostępne Dashbord'y dla wszystkich operatorów, i nie ma to różnicy od jakiego operatora ma się modem ? Te Dashbord'y to skąd można będzie pobrać, i ile kosztują ?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
1.) Jesli modem nie ma simlocka - tak
2.) Ze strony producenta modemu zazwyczaj mozna poprac niebrandowany dashboard. Albo ktos sie podzieli. Albo bedziesz uzywal uniwersalny dashboard, n.p. MWCONN, <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a>
2.) Ze strony producenta modemu zazwyczaj mozna poprac niebrandowany dashboard. Albo ktos sie podzieli. Albo bedziesz uzywal uniwersalny dashboard, n.p. MWCONN, <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a>
Nie pomagam na PW.
-
No tak, ale niby najczęściej są tylko blokowane dashboardy, wieć jak będę kupować modem to postaram się znaleźć taki bez Simlocka, chyba że mnie w salonie/na allegro oszukają i dadzą z Simlockiem, bo tego nie będę mógł zweryfikować.
A co z tą anteną ? Czym się kierować przy jej wyborze ? Jak się ją podłącza do modemu czy laptopa ?
A co z tą anteną ? Czym się kierować przy jej wyborze ? Jak się ją podłącza do modemu czy laptopa ?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
cubes, wystarczy 1x Pomógł na wątek.
[ Dodano: 2011-08-04, 15:07 ]
Antena podłączana jest bezpośrednio do modemu.
[ Dodano: 2011-08-04, 15:07 ]
Zablokowany dashboard to jedno a simlock to drugie.cubes pisze:No tak, ale niby najczęściej są tylko blokowane dashboardy, wieć jak będę kupować modem to postaram się znaleźć taki bez Simlocka,
Antenę wybierasz przede wszystkim pod daną częstotliwość pasma, a potem już najlepiej poczytać forum i zebrać opinie.cubes pisze:A co z tą anteną ? Czym się kierować przy jej wyborze ? Jak się ją podłącza do modemu czy laptopa ?
Antena podłączana jest bezpośrednio do modemu.
-
A sam modem nie wystarczy ? I ewentualnie jak będzie słaba jakoś internetu to wtedy dokupić antenę ?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Wystarczy i można później dokupić. Oby tylko modem miał złącze antenowe.cubes pisze:A sam modem nie wystarczy ? I ewentualnie jak będzie słaba jakoś internetu to wtedy dokupić antenę ?
-
A ten oferowany przez Play i T-mobile: Huawei E173 posiada złącze antenowe ? Chodzi o to że to złącze to gniazdo na antenę ? Bo jak tak to na google wyskakuje jakieś forum że ktoś się pyta o coś i opisuję że on ma gniazdo na antenę. Proszę o potwierdzenie.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie, skad by mial miec? Oferowany w zestawie biczyk sluzy najprawdopodobniej do wypasu gesi.cubes pisze:Huawei E173 posiada złącze antenowe ?

http://www.play.pl/pl/telefony/huaweie1 ... index.html
Nie pomagam na PW.
-
Pani z salony Play zapewniała mnie że antenę podłączę do tego modemu, o co chodzi z tym złączem antenowym ? Ten modem oferowany przez Play jest OK ?