Witam ! Obecnie posiadam osiedlowy internet radiowy odbierany za pomocą kierunkowej anteny i AP Edimax BR-6204Wg. Jeszcze w tym miesiącu uruchomią mi internet na łączu TP w związku z czym nastąpiły pewne komplikacje. Dokładnie chodzi o problematyczne położenie jedynego w domku gniazdka telefonicznego oraz położenia względem gniazdka komputerów stacjonarnych. Plan już wymyśliłem. Gniazdko znajduje się na parterze w salonie i tam zostanie zakupiony router ADSL Netgear DGN2200-100PES. Ten router miałby służyć do wysyłania sygnału bezprzewodowego do dwóch laptopów oraz do na początku wspomnianego wyżej AP. Dlaczego do AP ? Ponieważ 2 PC są już na piętrze podłączone kablami ethernetowymi do AP wystarczy tylko w jego ustawieniach zmienić ustawienia na nową sieć postawioną na routerze ADSL.
I teraz pytania:
1. Czy ta konfiguracja ma prawo działać ? Obecnie AP jest ustawiony jako Station-Infrastructure na nadajnik ISP
2. Czy jeśli ta konfiguracja miałaby zadziałać to czy komputery stacjonarne stracą na pingach i prędkości ? (Łącze 10 Mb)
3. Jak to będzie z zasięgiem ? W domku jednorodzinnym (2 piętra) , a router na parterze ?
4. Czy router ADSL odpowiedni ? Szczególnie zależy mi na złączu USB to założenia serwerka plików na nim . Jakaś lepsza opcja do 250 zł ?
Mogłem to napisać wszystko troszkę zbyt chaotycznie , więc załączam niezbyt profesjonalny

schemat zrobiony w paintcie .
Pozdrawiam !