Czy to zadziała ?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mareee
Początkujący użytkownik forum

Czy to zadziała ?

Post autor: mareee »

Witam ! Obecnie posiadam osiedlowy internet radiowy odbierany za pomocą kierunkowej anteny i AP Edimax BR-6204Wg. Jeszcze w tym miesiącu uruchomią mi internet na łączu TP w związku z czym nastąpiły pewne komplikacje. Dokładnie chodzi o problematyczne położenie jedynego w domku gniazdka telefonicznego oraz położenia względem gniazdka komputerów stacjonarnych. Plan już wymyśliłem. Gniazdko znajduje się na parterze w salonie i tam zostanie zakupiony router ADSL Netgear DGN2200-100PES. Ten router miałby służyć do wysyłania sygnału bezprzewodowego do dwóch laptopów oraz do na początku wspomnianego wyżej AP. Dlaczego do AP ? Ponieważ 2 PC są już na piętrze podłączone kablami ethernetowymi do AP wystarczy tylko w jego ustawieniach zmienić ustawienia na nową sieć postawioną na routerze ADSL.

I teraz pytania:
1. Czy ta konfiguracja ma prawo działać ? Obecnie AP jest ustawiony jako Station-Infrastructure na nadajnik ISP
2. Czy jeśli ta konfiguracja miałaby zadziałać to czy komputery stacjonarne stracą na pingach i prędkości ? (Łącze 10 Mb)
3. Jak to będzie z zasięgiem ? W domku jednorodzinnym (2 piętra) , a router na parterze ?
4. Czy router ADSL odpowiedni ? Szczególnie zależy mi na złączu USB to założenia serwerka plików na nim . Jakaś lepsza opcja do 250 zł ?

Mogłem to napisać wszystko troszkę zbyt chaotycznie , więc załączam niezbyt profesjonalny
:) schemat zrobiony w paintcie .

Pozdrawiam !

Obrazek
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Czy to zadziała ?

Post autor: Jo_gurt »

Ad 1) Jak najbardziej.
Ad 2) O ile o pingi bym się nie martwił, o tyle z tymi 10Mbps może być różnie przy włączonych wszystkich klientach WiFi.
Ad 3) Jedno piętro wyżej - da radę, dwa - mizerne szanse.
mareee
Początkujący użytkownik forum

Post autor: mareee »

Sam mam wątpliwości, jednakże jest to dom jednorodzinny. Podłogi są raczej dosyć cienkie , schody drewniane dużej odległości pomiędzy piętrami nie ma. Najbardziej mi zależy na jakości połączenia w komputerach stacjonarnych tam będzie coś ściągane , ten jeden laptop na wi-fi tylko przeglądanie internetu , e-mail i ewentualnie vod online. Router według Ciebie OK ? Czy masz inną propozycję z USB ?

Pozdrawiam !
bdkacz
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: bdkacz »

To pociągnij na piętro normalną skrętkę od tego DGN i tyle.
ODPOWIEDZ