Witam!
Mój problem polega na tym, że na drugim komputerze brata, chciałbym podłączyć router. Niestety z jego kartą sieciową jest coś nie tak. Najpierw jej nie wykrywało, a teraz problem z połączeniem. No więc zacznę od tego, że na początku wystarczyło włączyć ją w BIOSie (kartę sieciową), następnie wyglądało na to, że wszystko będzie w porządku. Jednak nie... Podłączam router z uśmiechem na twarzy, bo myślę sobie, w końcu będzie internet, a tu... NIC! Kompletnie zero reakcji... Dzięki pomocy osób z innego forum komputerowe, udało dojść mi się do tego, że trzeba zmienić duplex czy jak to się nazywało. Testowałem różne "duplexy", aż w końcu zaczęło coś się dziać przy ustawieniu 100Mbps / Half duplex.
No i tu się pojawia problem. Podłączam kabelek do pc, lampka mruga, więc niby karta działa, ten monitorek w tray'u zmienia się w monitorek wokół którego lata jakaś kulka, więc niby łaczy, ale... no właśnie... Łączy i nagle "kabel sieciowy jest odłączony", łączy, "kabel sieciowy jest odłączony" i tak w kółko.
W takim razie gdzie leży przyczyna? Router/kabel działa w porządku, gdyż na moim komputerze nie ma z tym problemu. Karta sieciowa również nie wygląda mi na uszkodzoną, gdyż lampka mruga i "próbuje" wykryć ten router/połączyć z siecią.
Także co działać w takiej sytuacji? Problem tak jakby leżał po stronie konfiguracji, ale konfiguracji czego? Routera? Karty sieciowej? Systemu?
Nie mam zielonego pojęcia, co zrobić w takiej sytuacji.
Router to Axesstel MV 510R.
Konfiguracja komputera:
Manufacturer: Dell Computer Corp. 02x378
Processor: Intel Pentium 4 1.8GHz
Chipset: Intel i845G
Southbridge: Intel 82801DB (ICH4)
Pamięć: 768MB DDR4
Model karty sieciowej: Intel 82540EM Based Network Connection.
Proszę pomóżcie, bo sam już nie wiem co mam działać...
Problem z podłączeniem routera.
Moderator: Moderatorzy
-
- Mistrz bezprzewodowy
Problem z podłączeniem routera.
Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 

- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: Problem z podłączeniem routera.
Ja bym na dzień dobry odinstalował ją i ponownie zainstalował. Być może sterownik jest wywalony.Procio pisze:Karta sieciowa również nie wygląda mi na uszkodzoną, gdyż lampka mruga i "próbuje" wykryć ten router/połączyć z siecią.
Podłączając router do obojętnie innego komputera ze sprawną kartą sieciową internet powinien być po kliknięciu ,, Połącz,, w menadżerze połączeń dla Axesstel.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Problem z podłączeniem routera.
Sterowniki przeinstalowywałem.
Tak, mam go zainstalowanego.bdkacz pisze:A sterowniki masz tutaj
Przy full duplex nic się nie dzieje. Jedynie przy half duplex dioda mruga i próbuje połączyć z siecią.Poza tym jak już to full duplex..
Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215