Problem z połączeniem
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Problem z połączeniem
Mam internet CDMA w Orange i nieraz jak włączę kompa, włączy się Total Connection i połączy się z siecią CDMA to i tak żadne strony nie działają, pisze połączony a nic nie chodzi. Dopiero restart komputera pomaga. Co mógłbym zrobić żeby to włączać komputera od nowa?
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: Problem z połączeniem
A rozłączenie i ponowne połączenie nie pomaga? W połączeniach sieciowych (widzę że korzystasz z XP) powinno być aktywne połączenie . Rozłącz je i połącz ponownie.rafi89 pisze: Dopiero restart komputera pomaga. Co mógłbym zrobić żeby to włączać komputera od nowa?
-
Przyczyn może być wiele , nie wykluczałbym nawet wirusów na kompie , sprawdzałeś może na innej przeglądarce ? (IE , Opera ? ) . Jaką masz siłę sygnału i prędkość ?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Przy tym systemie operacyjnym to normalka. Proponuję poszukać na Allegro router Asusa WL-500gp v1,2-używane można kupić nie drogo wgrać do niego Tomato DUAL-WAN i do niego podłączyć modem (jest support do tego modemu w firmware) i net jest on-line 

jareq
-
Normalnie korzystając z TCM nie ma aktywnego połączeni w połączaniach sieciowych. Ale ja je sobie stworzyłem i korzystam z dodatkowo z Autoconnectu i internet łączy mi się automatycznie. Rozłączanie nic nie pomaga.Nawet odłączenie modemu też nic nie daje.Tak sobie przypominam, że jak sam łączyłem ręcznie to chyba takie coś nie występowało.Jaco pisze:A rozłączenie i ponowne połączenie nie pomaga? W połączeniach sieciowych (widzę że korzystasz z XP) powinno być aktywne połączenie . Rozłącz je i połącz ponownie.
Wirusy raczej odpadają, trochę się znam na kompach to bym zauważył. Przeglądarka nie ma znaczenia bo pingowanie na różne serwery nie daje pozytywnych efektów. Zasięg na maksa, a prędkość, cóż właśnie jak się nie łączy to niemaYorhn pisze:wirusów na kompie , sprawdzałeś może na innej przeglądarce ? (IE , Opera ? ) . Jaką masz siłę sygnału i prędkość ?

jarek999 pisze:Przy tym systemie operacyjnym to normalka. Proponuję poszukać na Allegro router Asusa WL-500gp v1,2-używane można kupić nie drogo wgrać do niego Tomato DUAL-WAN i do niego podłączyć modem (jest support do tego modemu w firmware) i net jest on-line
Muszę się przyznać że do teraz nie wiedziałem że jest router do CDMA który współpracuje z tym modemem. Popatrzę to ale raczej nie skorzystam.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Twój wybór, zainstaluj Linuxa będzie ci łatwiejMuszę się przyznać że do teraz nie wiedziałem że jest router do CDMA który współpracuje z tym modemem. Popatrzę to ale raczej nie skorzystam.

jareq
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
rafi89 a gg Ci działa jak www nie idzie?
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Ilem masz do BTS/a? czy korzystasz z anteny zewnętrznej? masz jakieś inne BTS w okolicy? i od kiedy zauważyłeś to pogorszenie?
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Co ty piszesz? Ja mam na dwóch kompach XP i nigdy nie było problemów z łączeniem z internetem.jarek999 pisze:Przy tym systemie operacyjnym to normalka.
Tu może leżeć problem tak jak zasugerował onimusza666,. Zanik zasięgu może powodować takie anomalie.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Nie jednokrotnie miałem taki przypadek na Wendows XP, mając Play Online dla tego zainwestowałem w router, a było to 3 lata temu-sygnał Playa mam na full BTS jakieś 200m, teraz korzystam z iplusa-zupełnie innego powodu (Play nie udostępnia zewnętrznego IP )Co ty piszesz? Ja mam na dwóch kompach XP i nigdy nie było problemów z łączeniem z internetem.

jareq
-
Nie do końca wiem ale raczej nie, no bo jak żadne pakiety nie wychodzą to czemu by miały na serwer gg iść.YaHooo pisze:a gg Ci działa jak www nie idzie?
Ma to jakiś wpływ. Po restarcie wszystko jest OK. Do Bts mam z chyba 7 km jak dobrze pamiętam. I w okolicy żadnych innych. Antenę mam nawet muszę się pochwalić że sam ją zrobiłem, a w zasadzie przerobiłem z 900Mhz dipola. A to się dzieję właśnie wtedy jak zacząłem używać autoconectu. Czy możliwe by było że za wcześnie się łączy i i łapie pustą przestrzeń. Ale z drugiej strony rozłącznie i połączeni nie daje żadnych pozytywnych rezultatów. Zasięg mam zawsze na maksa. Wina windowsa nie sądzę(dosyć świeży jest). Szkoda że nie mogę w Autocenocie jakieś opóźnienie zastosować.onimusza666 pisze:Ilem masz do BTS/a? czy korzystasz z anteny zewnętrznej? masz jakieś inne BTS w okolicy? i od kiedy zauważyłeś to pogorszenie?
-
- Stary wyga bezprzewodowy
A z tym adu500a nie będzie chodził forumowy Top Netinfo ? W nim można ustawić opóźnienie między podaniem PINu i próba łączenia tak by modem zdążył się zalogować do sieci
-
Tak też zrobiłem, ustawiłem na 4 sekundy i teraz będę patrzył i czekał czy kiedyś to się powtórzy jak coś dam znać.bdkacz pisze:A z tym adu500a nie będzie chodził forumowy Top Netinfo ? W nim można ustawić opóźnienie między podaniem PINu i próba łączenia tak by modem zdążył się zalogować do siec
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Pytanie było w takim celu zapewne, że GG działa bez poprawnie ustawionego serwera DNS, bo posługuje się tylko IPkami. Zatem czasami jest tak, że działa GG a nie działają strony WWW. Często w ten sposób można wykryć problemy z DNS w amatorski sposób.rafi89 pisze:Nie do końca wiem ale raczej nie, no bo jak żadne pakiety nie wychodzą to czemu by miały na serwer gg iść.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
To nie wiedziałem. Sprawdzę.BliSki pisze:Pytanie było w takim celu zapewne, że GG działa bez poprawnie ustawionego serwera DNS, bo posługuje się tylko IPkami. Zatem czasami jest tak, że działa GG a nie działają strony WWW. Często w ten sposób można wykryć problemy z DNS w amatorski sposób.rafi89 pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2011-08-06, 10:07 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-08-06, 09:06 przez rafi89, łącznie zmieniany 1 raz.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Myślałem, że po prostu masz błąd powiązany z DNS'ami. Ale widzę, że kolega BliSki już usprawiedliwił moje pytanie.rafi89 pisze:Nie do końca wiem ale raczej nie, no bo jak żadne pakiety nie wychodzą to czemu by miały na serwer gg iść.
Ja bym sobie ręcznie ustawił OpenDNS <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=97704#97704" target="_blank">»DNS«</a>rafi89 pisze:To nie wiedziałem. Sprawdzę.
Pozdrawiam YaHooo 

-
A jakie DNS mam zastosować? Te od orange komórkowe mogą by. To jest przecież CDMA.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*