Problem laika z domową siecią WiFi

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
snky1987
Początkujący użytkownik forum

Problem laika z domową siecią WiFi

Post autor: snky1987 »

Witam.

Mam na chwilę obecną taką sieć:

Internet leci kablem z centrali IMG Dałowo i podłączone jest do portu WAN routera Dlink DIR-300. Dalej jest ASUS RT-10N jako Repreater gdyż Dlink jest daleko i siłę sygnału bez ASUSA miałem tylko 40%. Internet 2mb/s download i 750kbps/s upload.

Do sieci podłączone są 3 komputery. Dzisiaj testowaliśmy łącze po raz pierwszy.

Przy pełnym obciążeniu (3x torrenty na trzech kompach) wszystkim śmigało pięknie (ok. 100kb/s na ściąganiu).

Problem pojawia się średnio raz na ok.15 minut (nieregularnie). Prędkość ściągania u wszystkich spada na 10-15 sek do 0kb/s i po upływie 10-15 sek znowu leci po maxie.

W tym czasie gram w Lineage 2 i w czasie tych 10-15 sek mam laga który już nie puszcza i muszę się relogować. Jest to bardzo upierdliwie i mam pytanie: Czy da się temu jakoś zapobiec ?

Od razu napiszę że ten Dlink nie jest mój i nie mam możliwości zainstalować DD-WRT a nie stać mnie na lepszy sprzęt bo to w sumie tylko stancja i nie mam co inwestować na rok.

Jestem laikiem do tego stopnia że nawet nie potrafiłem dobrze skonfigurować firewalla bo niby robiłem ok ale jednak program Utorrent którego port zablokowałem dla swojego IP dalej działał.

Proszę o pomoc.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Problem laika z domową siecią WiFi

Post autor: key »

snky1987 pisze:jest ASUS RT-10N jako Repreater
To moze powodowac bledy. Zrob polaczenie miedzy routerami kablem i ustaw Asusa jako AP.

BTW: zmiana softu jest odwracalna.
Nie pomagam na PW.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

To moze powodowac bledy.
Repreater to nie jest dobre rozwiązanie-można łączyć ale najlepiej przy zastosowaniu identycznego sprzętu i oprogramowania, aby to działało dobrze to już wydatek ponad 500zł ;)
jareq
snky1987

no bez ASUSA jako Repreater sygnał jest zbyt słaby żeby odbierać go u mnie.

Spróbuję później podłączyć ASUSA kablem jako AP może to pomoże :)
snky1987

Całą sprawę rozwiązały ustawienia QoS.

Problem stanowiło to że w Manual Wireless Settings na D'Link DIR-300 było aktywne Wireless QoS do tego Smart QoS był włączony w ustawieniach Advanced routera D'Link DIR-300 i do tego jeszcze w ustawieniach karty sieciowej TP-LINK też aktywny był QoS.

To powodowało niestabilność połączenia. Rozwiązałem to wyłączając Wireless QoS na D'Link i QoS na TP-LINK a aktywując tylko Smart QoS z ręcznym ustawieniem górnej granicy na 2mb/s (taką mam prędkość łącza).

Testowałem wszystko przy pomocy Testspeed.net oraz po obserwacjach połączeń BitTorrent na plikach powyżej 100 seeds.

Teraz wszystko chodzi ładnie i nie zrywa połączenia jak wcześniej.
ODPOWIEDZ