Router oraz antena do modemu Huawei E352

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Pedrito
Początkujący użytkownik forum

Router oraz antena do modemu Huawei E352

Post autor: Pedrito »

Witam serdecznie,
jestem nowym użytkownikiem na forum, bardzo proszę o wyrozumiałość jeśli umieściłem temat w złym dziale :). Jak w temacie, uprzejmie proszę o pomoc w zakupie routera i anteny do modemu Huawei E352. Posiadam internet mobilny w sieci T-Mobile, którego maksymalna deklarowana prędkość w technologii HSPA + wynosi 21 Mb/s. Chciałbym podzielić łącze na dwa komputery (oba znajdują się w domu), dlatego router musi posiadać złącze usb w celu podłączenia tegoż modemu oraz działać w technologii 4G: HSPA + , 3 G + (max. prędkość nie może być ograniczona do mniej niż 21 Mb/s). Mimo, iż mieszkam w Warszawie (dzielnica Wawer) mój modem łapie bez antenki tylko sygnał 2G. Gdy podłącze krótką antenę (15 cm) - sygnał zamienia się na 3G lub 3G+ (niestety tylko 1 "kreska" i czasem gubi zamieniając się znowu w 2G na moją niekorzyść ). Dlatego przy okazji zakupu routera musiałbym się zaopatrzyć w dobrą antenkę do niego, w celu nie tyle co zwiększenia zasięgu samego Wi Fi, ale bezproblemowego złapania zasięgu 3 G+ od nadajnika. Miło gdyby oba te czynniki szły w parze ;) Stąd moje pytania: Jaki router polecacie ? Jakiej mocy antena będzie mi potrzebna? Którą możecie zarekomendować ? Jaki może być całkowity koszt tych przyjemności ?
Jeśli ktoś zechciałby zerknąć na mapkę BTS, to podaje mój dokładny adres: Warszawa, Zwoleńska 104. Przepraszam za chaotyczność i niefachowość mojej wypowiedzi, ale jak już wspomniałem na wstępie to dopiero mój pierwszy post. Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
Cz3ski
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Router oraz antena do modemu Huawei E352

Post autor: Cz3ski »

A więc tak:

Router z opcją podłączenia modemu 3G TP-LINK TL-MR3420 działa bez problemu. Prosta konfiguracja, ma WIFI + 4 LAN.

Modem sprawdziłeś może przy oknie? innych częściach mieszkania? być może zasięg w innym miejscu będzie lepszy wtedy tam byś mógł postawić TP-LINKa i podłączyć modem a internetu używać w PC po WIFI.
EeePC 904HD + Huawei E169
Pedrito

Dziękuje za odpowiedź. Sytuacja wygląda następująco: mieszkam w domu z użytkowym poddaszem i tam korzystam z Internetu (laptop z wpiętym modemem). Jak już wcześniej wspomniałem po podłączeniu krótkiej antenki łapie sygnał 3 G + (bez antenki 2G). Gdy zejdę na parter i wyjdę przed dom drzwiami frontowymi jest możliwość złapania 3 G + bez antenki. W budynku takowej możliwości niema (raczej w każdym miejscu konieczna jest antenka). Co ciekawe, po przejściu z drugiej strony budynku - na taras - bez atenki nie łapie 3 G+, a więc zapewne nadajnik z którego "łapany" jest Internet zasłania mój dom. Dlatego zapewne będzie potrzebna antenka wzmacniająca sygnał.
Jest jeszcze jedna kwestia, która mnie nurtuje: otóż, czy model routera który mi podałeś nadaje się dla modemu pracującego w technologii 4 G ? Bo Huawei E352 to właśnie taki modem. Rozmawiałem w salonie z przedstawicielem T-Mobile i on mi powiedział że mój router musi być wyposażony w tryb pracy 4 G (czy też inna nazwa 3 G + ). Jestem zielony z zakresu specyfikacji routerów i <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> co oznaczają podane tam skróty 3,75 G. Bardzo proszę o wytłumaczenie totalnemu laikowi.
Mam jeszcze jedno pytanie: w tym tp-linku są dwie antenki .. Jakie role one spełniają ? Wzmacniają sygnał odbierany z nadajnika czy zwiększają zasięg samego "rozprowadzenia" Internetu przez wifi.

Bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuje. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Cz3ski

Router jak najbardziej kompatybilny z twoim modemem. Wszystko będzie działać bez problemu.
TP LINK LIST

TP-LINK ma 2 antenki służą one do zwiększenia zasięgu sieci WIFI, nie służą one do wzmacniania sygnał z nadajnika.

Z anteną do modemu nie pomogę bo nie wiem jaka może być najlepsza. Jednak z tego co mówisz konieczne jest jej dokupienie.
Pedrito

Dzięki, rozumiem. Ale jest jedno ale .. nie chodziło mi o kompatybilność jako samą możliwość podłączenia modemu do routera, ale działania całej sieci w technologii 4 G. Podobno router musi być wyposażony w tą technologię. Czyli HSPA +. Dekladrowana przez operatora prędkośc Internetu za pomocą tego modemu huawei e352 to 21 mb/s czy tam nawet 41 mb/s i moje pytanie czy router temu podoła?
Awatar użytkownika
Cz3ski

Zacznijmy od tego że zapomnij że uzyskasz taką prędkość :P zwróć uwagę że zawsze piszę internet do 7,2 21mb/s czyli jeżeli jesteś w słabszym zasięgu nie ma szans na uzyskanie takiej prędkości. To porostu ściema nie z tej ziemi. Żeby próbować uzyskać taką prędkość musi być bardzo dużo czynników sprzyjających temu np. odległość od nadajnika, obciążenie sieci :P

HSPA WIKI
Ostatnio zmieniony 2011-08-08, 08:02 przez Cz3ski, łącznie zmieniany 1 raz.
Pedrito

Tak, wiem. Bo szczerze mowiac mialem możliwość wzięcia z abonamentem routera z max. prędkością do 7,2 mb/s i byłoby po sprawie. Ale pan w punkcie doradził mi abym kupił sobie tego e352 z prędkością do 21 mb/s. Powiedział, że sam tak zrobił i poprostu dokupił sobie jakiś tam router z możliwością wpięcia modemu. Zaznaczył , że wprawdzie nie jest możliwe uzyskanie prędkości 21 mb/s , ale jak sieć nie jest zbytnio obciążona to jemu udaje się osiągnąć speeda na poziomie 8-9 mb/s. Dlategoż właśnie niezdecydowałem się na wzięcie routera, tylko szukam teraz alternatywnego rozwiązania. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Pedrito pisze: Zaznaczył , że wprawdzie nie jest możliwe uzyskanie prędkości 21 mb/s , ale jak sieć nie jest zbytnio obciążona to jemu udaje się osiągnąć speeda na poziomie 8-9 mb/s.
Miał na myśli, że na modemie nie da się więcej uzyskać, niezależnie czy jest podłączony do modemu czy do routera.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
Cz3ski

Jako router polecam Ci tego TP-LINKA, z anteną to może ktoś jeszcze doradzi ale myślę że ta powinna być dobra.

Antena PANEL MAX 15 dBi 1900-2100 MHz (UMTS)
Awatar użytkownika
valdens
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: valdens »

Huawei E352 działa też bardzo dobrze z routerem Huawei D100 (nawet na starszym firmware).
Pedrito

Dziękuje wszystkim za odpowiedź. Ale czy na routerach o których mówicie UDA MI SIĘ w dogodnych warunkach, po podłączeniu modemu, osiągnąc prędkość powyżej 7,2 mb/s. Nie mówie tu oczywiście o tych nierealnych 21 mb/s, ale na przykład 8 albo 9 mb/s. Bo generalnie na tym modemie e352 jest możliwe osiągnięcie prędkości powyżej 7,2 mb/s, ale moje pytanie brzmi czy router nie będzie tego w jakiś sposób ograniczał? Pozdrawiam.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

ale moje pytanie brzmi czy router nie będzie tego w jakiś sposób ograniczał?
Nie miałem takiego problemu.Wiele sobie obiecujesz z tymi prędkościami, oto mój wynik z przed chwili: http://www.speedtest.net/result/1421958359.png , kiedyś gdy nie było żadnych limitów to max miałem 14Mb/s, nie wiem jak prądożerny jest twój modem ale warto zawsze zastosować aktywny HUB-mój Asus WL-500gpv2 nie dawał rady z zasilaniem modemu-objawiało się to zrywaniem połączenia co 1-24h, teraz mam już status połączenia 13-ty dzień :ok: A tak w nocy http://www.speedtest.net/result/1422067530.png
Ostatnio zmieniony 2011-08-07, 23:22 przez jarek999, łącznie zmieniany 1 raz.
jareq
Pedrito

No mi teraz wyszło niecałe 3 mb/s downloadu , ale może to przez niedobrą pogodę. A wracając do routera, to właśnie chodzi mi o to czy po podłączeniu modemu do routera nadal TEORETYCZNIE moja max. prędkość będzie wynosić 21 mb/s ? Czyli poprostu poza rozdzieleniem łącza nic się nie zmienia, tak? Bo router, który dawano mi w salonie operatora miał max. prędkość 7 mb/s i właśnie dlatego go nie wziąłem, tylko zdecydowałem sie na e352. Bo tak naprawdę to chodzi mi o to , żeby rozdzielić łącze, ale żeby było ono najszybsze jak tylko jest to możliwe. Pozdrawiam

[ Dodano: 2011-08-07, 22:52 ]
Aha i jeszcze jedna sprawa ;) Mógłbyś mi wytłumaczyć co to ten "HUB"? Jak już mówiłem jestem zielony w tej tematyce. Pozdrawiam
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

czy po podłączeniu modemu do routera nadal TEORETYCZNIE moja max. prędkość będzie wynosić 21 mb/s ?
Router jest w tej mierze pasywnym elementem, zestawia jedynie połączenie z APN-nie zwiększy ci transferu ani nie zabierze, predkości zależą od osiąganych przez modem i wydolności sieci operatora-obciążenia sieci przez użytkowników
Mógłbyś mi wytłumaczyć co to ten "HUB"?
To taki "rozgałęźnik" USB-z układem sterującym, aktywny-mamy zasilacz w zestawie http://allegro.pl/belkin-hub-4-port-z-z ... 08745.html
jareq
Awatar użytkownika
Cz3ski

Kupuj router, testuj i zobaczysz czy potrzebujesz HUBa.
Pedrito

Okey, dziękuje wszystkim za pomoc. A powiedzcie mi jeszcze jedno ;) Czy te dwie antenki 3dBi, które są dołączone do tego routera TP-Link, dadzą radę objąć zasięgiem cały mój dom (parter + pierwsze piętro, całość ok. 200 m). Chodzi mi o to czy, jeśli router postawie na dole, to czy będe mógł korzystać z Internetu na górze i na odwrót ;) ? Pozdrawiam.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Pedrito pisze:Czy te dwie antenki 3dBi, które są dołączone do tego routera TP-Link, dadzą radę objąć zasięgiem cały mój dom
Nie. Poprzedzajac nastepne pytanie: dwa taleze satelitarne 35 dBi tez nie dadza rady. I wszysto co jest pomiedzy tez nie.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Cz3ski

Ja bym jednak spróbował i zobaczył jak to będzie działać. Kolega ma TP-LINKA WR741ND dom ok. 150m2 router początkowo na górze u niego w pokoju zasięg na dole w salonie ok. 3reski, potem dał go na schodach między piętrem a parterem i hula nawet w ogrodzie, jeżeli jest u ciebie taka możliwość np. umieszczenia routera na schodach między parterem a I piętrem jeżeli nie popróbujesz nie będziesz miał 100% odpowiedzi. Trzeba przetestować różne części domu.
Pedrito

Jest taka możliwość, właśnie tam planowałem. Dzięki serdeczne za pomoc. Pozdrawiam
Micusek

Post autor: Micusek »

Sam teraz dręczę obeznanych w temacie konfigurowania sieci, ale czytając post key'a :
key pisze: Nie. Poprzedzajac nastepne pytanie: dwa taleze satelitarne 35 dBi tez nie dadza rady. I wszysto co jest pomiedzy tez nie.
Bez urazy, żeby nie było że podważam twój autorytet (bo w końcu to ty mi głównie doradzasz w moim temacie), ale akurat mój Pentagram P6361 , z jedną antenką, obejmuje z poddasza cały parter i nawet na dworze łapie. Może to też zależy od budowy domu, czy jest to przestrzeń bardziej otwarta czy zamknięta, grubość ścian, bo akurat u mnie na poddaszu ściany są z kartongipsu, aczkolwiek dół jest już "normalny" ,ale jakby nie było łapie tam. Tak więc ja bym radził spróbować, bo a nóż widelec będzie działało.
Awatar użytkownika
bl@dy

Post autor: bl@dy »

witam podepnę się do tematu :)
posidam modem Huawei e352 z rosyjskiej sieci Megafon dokładnie taki:

Kod: Zaznacz cały

http://allegro.pl/modem-huawei-e352-aero2-nowe-karty-14-4-mbit-s-i2466874044.html
jak <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> spisuje się świetnie z siecią AERO2 :) ale tu nie o tym...

moje pytanie brzmi następująco: czy ktoś testował na tym modemie jakiś router?
chcę dokupić routerek do tego modemu ale nie jestem pewny jego kompatybilności...
Proszę o podpowiedź czy tp-Link MR3430 będzie hulał??

Napisałem do supportu TP-Linka... otrzymałem natęoującą odpowiedź:
"Poniżej przesyłam Panu listę kompatybilności routera TL-MR3420 z modemami USB:
http://www.tp-link.com.pl/support/3g-co ... =TL-MR3420
Pozdrawiam"

Tyle to i ja sobie znalazłem... wrrr! :(

Więc zwracam się do Was o pomoc...

Dziękuje :)
E352+Własnej budowy Biquad 2100Mhz+AERO2 =>95-97% zasiegu=>6km do BTSa+wiele drzew :P
ODPOWIEDZ