Ustawienia routera i TCP/IP
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Ustawienia routera i TCP/IP
Witam,
szukałem, szukałem, szukałem, ale niewiele znalazłem. Potrzebuję konkretnych ustawień dla takiego zestawu:
Komputer (winXP) z modemem Blueconnect -> internet -> wejście LAN1 - kabel Cross- w Pentagram P6361 -> laptopy/telefony
Otóż sprawa wygląda następująco...
Przy ustawieniach w TCP/IP na kompie:
Adres IP: 192.168.0.1
Maska: 255.255.255.0
Brama domyślna: ---------
Preferowany serwer DNS: 192.168.1.100
Alternatywny serwer DNS: ---------------
oraz ustawieniach routera:
IP Adress: 192.168.1.100
Subnet Mask: 255.255.255.0
Gateway: 192.168.0.1
Pirmary DNS: 192.168.0.1
internet po WiFi działa tylko w laptopie, ale też nie zawsze. Co jakiś czas wyskakuje w przeglądarce błąd dotyczący serwera DNS. Natomiast jeśli chcę się połączyć telefonem, PlayStation - ok fajnie, ale internet W OGÓLE nie chce chodzić.
Wcześniej wszystko działało, aż do czasu kiedy nagle padła sieć, nic się nie łączyło więc wdusiłem przycisk reset z tyłu obudowy i tak się zakończyło działanie...
W dodatku wcześniej router był podpięty, aczkolwiek na 100% pewny nie jestem, przez port WAN. Mi po porcie WAN nijak nie udało się ustawić żeby chociaż laptopy działały.
Zakładam więc, że wszystko to wina ustawień. Możliwe, że dla wtajemniczonych aktualne ustawienia są śmieszne, ale po wielu próbach tylko to mi działało...
Wczoraj zmieniłem serwer DNS na kompie na jakiś znaleziony na tym forum i przez chwilę nawet działał internet w telefonie, ale potem znowu wszystko się sypnęło.
Tak więc umie ktoś poradzić co poustawiać, jak podłączyć , jakim kablem tak żebym wszędzie mógł dobierać internet? Fajnie, jakby nie byłby to tylko dostęp do internetu (AP?) ale także sieć (aktualnie na laptopie mam podgląd na rzeczy w "serwerze", tylko te nieszczęsne problemy z DNS i brak netu na telefonie mnie drażni).
Pozdrawiam.
szukałem, szukałem, szukałem, ale niewiele znalazłem. Potrzebuję konkretnych ustawień dla takiego zestawu:
Komputer (winXP) z modemem Blueconnect -> internet -> wejście LAN1 - kabel Cross- w Pentagram P6361 -> laptopy/telefony
Otóż sprawa wygląda następująco...
Przy ustawieniach w TCP/IP na kompie:
Adres IP: 192.168.0.1
Maska: 255.255.255.0
Brama domyślna: ---------
Preferowany serwer DNS: 192.168.1.100
Alternatywny serwer DNS: ---------------
oraz ustawieniach routera:
IP Adress: 192.168.1.100
Subnet Mask: 255.255.255.0
Gateway: 192.168.0.1
Pirmary DNS: 192.168.0.1
internet po WiFi działa tylko w laptopie, ale też nie zawsze. Co jakiś czas wyskakuje w przeglądarce błąd dotyczący serwera DNS. Natomiast jeśli chcę się połączyć telefonem, PlayStation - ok fajnie, ale internet W OGÓLE nie chce chodzić.
Wcześniej wszystko działało, aż do czasu kiedy nagle padła sieć, nic się nie łączyło więc wdusiłem przycisk reset z tyłu obudowy i tak się zakończyło działanie...
W dodatku wcześniej router był podpięty, aczkolwiek na 100% pewny nie jestem, przez port WAN. Mi po porcie WAN nijak nie udało się ustawić żeby chociaż laptopy działały.
Zakładam więc, że wszystko to wina ustawień. Możliwe, że dla wtajemniczonych aktualne ustawienia są śmieszne, ale po wielu próbach tylko to mi działało...
Wczoraj zmieniłem serwer DNS na kompie na jakiś znaleziony na tym forum i przez chwilę nawet działał internet w telefonie, ale potem znowu wszystko się sypnęło.
Tak więc umie ktoś poradzić co poustawiać, jak podłączyć , jakim kablem tak żebym wszędzie mógł dobierać internet? Fajnie, jakby nie byłby to tylko dostęp do internetu (AP?) ale także sieć (aktualnie na laptopie mam podgląd na rzeczy w "serwerze", tylko te nieszczęsne problemy z DNS i brak netu na telefonie mnie drażni).
Pozdrawiam.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Ustawienia routera i TCP/IP
Tu nic nie wpisuj a w komputerach ustaw DNS z tej listy jakiś <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=97704#97704" target="_blank">»DNS«</a>Micusek pisze:Preferowany serwer DNS: 192.168.1.100
Nie pomagam na PW!
-
Niestety nie działa, może to wina tych moich wspaniałych ustawień reszty?
A może wiecie jakie ustawienia powinny być przy podłączeniu pod WAN?
O, jeszcze jedno, co jakiś czas (no nawet częściej) wyskakuje u mnie na kompie komunikat "W sieci znajduje się taki sam adres ip" (coś w ten deseń). Czy to wina ustawionego statycznego ip na routerze? Na opcji Dynamic IP niestety nie udało mi się skonfigurować (po podpięciu routera pod WAN nie ma możliwości zmiany ustawień, tylko na LAN mogę się do niego zalogować).
A może wiecie jakie ustawienia powinny być przy podłączeniu pod WAN?
O, jeszcze jedno, co jakiś czas (no nawet częściej) wyskakuje u mnie na kompie komunikat "W sieci znajduje się taki sam adres ip" (coś w ten deseń). Czy to wina ustawionego statycznego ip na routerze? Na opcji Dynamic IP niestety nie udało mi się skonfigurować (po podpięciu routera pod WAN nie ma możliwości zmiany ustawień, tylko na LAN mogę się do niego zalogować).
- wojteks
- *** Administrator ***
Ustawienie WAN są obojętne.Micusek pisze: jakie ustawienia powinny być przy podłączeniu pod WAN?
Po stronie LAN DHCP musi być wyłączone a komputery IP mają mieć skonfigurowane ręcznie.
Nie pomagam na PW!
-
Czekaj czekaj... Po stronie LAN, tzn? Przykro mi, ale jakoś super doświadczony nie jestem jeśli chodzi o tworzenie sieci.
I czy przy takich ustawieniach muszę każdemu urządzeniu przypisywać ip? Troszkę to kłopotliwe...
I czy przy takich ustawieniach muszę każdemu urządzeniu przypisywać ip? Troszkę to kłopotliwe...
- wojteks
- *** Administrator ***
Po tej stronie gdzie się podłączasz kablem/WiFi, od strony dostawcy jest WAN.Micusek pisze:Po stronie LAN, tzn?
Tak by było najlepiej, nie zawsze <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a> prawidłowo przydziela IP.Micusek pisze:I czy przy takich ustawieniach muszę każdemu urządzeniu przypisywać ip?
Nie pomagam na PW!
-
Czyli teraz powinno być ..
komputer z netem:
ip: 192.168.0.1
maska: 255.255.255.0
reszta pusta
idzie to crossem do któregoś wejścia LAN w routerze z ustawieniami jak w pierwszym poście
i teraz w telefonie maska ta sama, dns jeden z T-Mobile i pytanie, kolejne, co wpisać w polu Router oraz IP ? Bo chyba dowolne ip nie może być?
komputer z netem:
ip: 192.168.0.1
maska: 255.255.255.0
reszta pusta
idzie to crossem do któregoś wejścia LAN w routerze z ustawieniami jak w pierwszym poście
i teraz w telefonie maska ta sama, dns jeden z T-Mobile i pytanie, kolejne, co wpisać w polu Router oraz IP ? Bo chyba dowolne ip nie może być?
- wojteks
- *** Administrator ***
IP: 192.168.0.21 i kolejne dla kolejnych urządzeńMicusek pisze:co wpisać w polu Router oraz IP ?
Router czyli gateway (brama): 192.168.0.1
Nie pomagam na PW!
-
Nie działa ...
Wpisałem w telefonie tak jak mówiłeś, na kompie tylko ip i brama i nic.
Jedyne co, to non stop wyskakuje ten komunikat "Istnieje konflikt adresów IP z innym systemem w sieci".
Co najśmieszniejsze to oczywiście laptop śmiga i to bez ustawiania żadnych ip, dns i innych...
Czasem wyskakuje ten błąd z DNS, ale działa, natomiast, na telefonie ani na dhcp ani na statycznym nic nie łączy... To samo było z poprzednim telefonem i playstation.
A jak podłączę kompa do portu WAN to wtedy będzie jedynie internet? Bez sieci i udostępniania plików, drukarek itp? Pomijając że też nie wiem co wtedy ustawiać...

Wpisałem w telefonie tak jak mówiłeś, na kompie tylko ip i brama i nic.
Jedyne co, to non stop wyskakuje ten komunikat "Istnieje konflikt adresów IP z innym systemem w sieci".
Co najśmieszniejsze to oczywiście laptop śmiga i to bez ustawiania żadnych ip, dns i innych...

A jak podłączę kompa do portu WAN to wtedy będzie jedynie internet? Bez sieci i udostępniania plików, drukarek itp? Pomijając że też nie wiem co wtedy ustawiać...
- wojteks
- *** Administrator ***
Powinien być. taką próbę też możesz zrobić.Micusek pisze:A jak podłączę kompa do portu WAN to wtedy będzie jedynie internet? Bez sieci i udostępniania plików
Nie pomagam na PW!
-
Dobra, to może teraz spróbujmy przez WAN.
Pamiętam, że za czasów "działania" sieci właśnie podpięte było pod WAN, a w ustawieniach kompa "serwera" było właśnie tylko ip (192.168.0.1) oraz brama (255...).
Tylko jakie ustawienia dać wtedy na routerze? Bo z tymi samymi jak teraz nie działało. A jeśli chcę dać w routerze opcję Dynamic IP to potrzebne jest podpięcie do WAN, inaczej wyskakuje jakiś error, ale zarządzać routerem mogę tylko przez któreś z wejść LAN. Ewentualnie... mógłbym do WANa podpiąć kompa, a do konfiguracji podpiąć się do LANa laptopem. Pokombinuję coś...
Pamiętam, że za czasów "działania" sieci właśnie podpięte było pod WAN, a w ustawieniach kompa "serwera" było właśnie tylko ip (192.168.0.1) oraz brama (255...).
Tylko jakie ustawienia dać wtedy na routerze? Bo z tymi samymi jak teraz nie działało. A jeśli chcę dać w routerze opcję Dynamic IP to potrzebne jest podpięcie do WAN, inaczej wyskakuje jakiś error, ale zarządzać routerem mogę tylko przez któreś z wejść LAN. Ewentualnie... mógłbym do WANa podpiąć kompa, a do konfiguracji podpiąć się do LANa laptopem. Pokombinuję coś...
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jestes swiadom ze uruchamiasz podsiec? IMHO najgorsze z mozliwych rozwiazan.Micusek pisze:Dobra, to może teraz spróbujmy przez WAN.
Port WAN DHCP ClientMicusek pisze: Tylko jakie ustawienia dać wtedy na routerze?
Port LAN 192.168.100.1
Reszta powinna przejsc na ustawieniach domyslnych.
Dla pewnosci najpierw zresetuj router.
Musisz uaktywnic administracje z zewnatrz.Micusek pisze:ale zarządzać routerem mogę tylko przez któreś z wejść LAN.
Nie pomagam na PW.
-
Podsieć? Nie wiem co to znaczy, ale wiem, że dawniej tak było i działało.
No i jak uaktywnić administrację z zewnątrz? Najpierw przez LAN coś zmienić a potem podpinać pod WAN i wszystko ustawiać?
Postaram się uporać z problemem w jak najmniejszej ilości postów i pytań, ale na razie ciężko to idzie...
No i jak uaktywnić administrację z zewnątrz? Najpierw przez LAN coś zmienić a potem podpinać pod WAN i wszystko ustawiać?
Prosiłbym tak troszkę dokładniej, może totalnie łopatologicznie, czyli co w które okienko i na którym sprzęcie...key pisze: Port WAN DHCP Client - czyli na routerze wybrać opcję Dynamic IP?
Port LAN 192.168.100.1 - a na to już nie mam pomysłu
Postaram się uporać z problemem w jak najmniejszej ilości postów i pytań, ale na razie ciężko to idzie...
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To znaczy ze komputery podlaczone do routera beda oddzielone (nie widzialne) od komputera z ktorym laczysz sie z netem.Micusek pisze:Nie wiem co to znaczy
Tak.Micusek pisze:czyli na routerze wybrać opcję Dynamic IP?
http://pentagram.pl/content/download/79 ... %29+PL.pdf str. 15Micusek pisze:a na to już nie mam pomysłu
Osobiscie zrobil bym to inaczej

Nie pomagam na PW.
-
Dzięki za szybkie odpowiedzi.
A teraz drogą dedukcji, wnioskuję, że ip podane 2 posty wcześniej jako port LAN mam wpisać w ustawieniach LAN settings zamiast domyślnego ip 192.168.0.1 co umożliwi zarządzanie z WANa?
I czy wtedy na komputerze dać automatyczne ip i dns? Czy to co jest teraz ?
A co do routera - zaraz poczytam, ale zapytam od razu - czy będzie on mógł działać z modemem samodzielnie? Czyli bez włączania komputera, łączenia przez program i konieczności działania kompa żeby działał internet? No i czy jest on lepszej jakości (coś pisali że 2.4 ghz, a teraz to sa i 5 ghz)?
W każdym razie najpierw przydałoby się tego ruszyć do 100% działania.
A teraz drogą dedukcji, wnioskuję, że ip podane 2 posty wcześniej jako port LAN mam wpisać w ustawieniach LAN settings zamiast domyślnego ip 192.168.0.1 co umożliwi zarządzanie z WANa?
I czy wtedy na komputerze dać automatyczne ip i dns? Czy to co jest teraz ?
A co do routera - zaraz poczytam, ale zapytam od razu - czy będzie on mógł działać z modemem samodzielnie? Czyli bez włączania komputera, łączenia przez program i konieczności działania kompa żeby działał internet? No i czy jest on lepszej jakości (coś pisali że 2.4 ghz, a teraz to sa i 5 ghz)?
W każdym razie najpierw przydałoby się tego ruszyć do 100% działania.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
W tej chwili twoj komputer pracuje jak router: z jednej strony laczy sie z internetem, z drugiej udostepnia internet poprzez LAN (wewnetrzna siec). Wewnetrzna siec ma IP 192.168.0.0/24, komputer ma zalaczony DHCP serwer.
Teraz masz dwie mozliowsci:
Preferowana:
Podlaczyc router do portu LAN, ustawic go na n.p. 192.168.0.100/24, bramke na 192.168.0.1, DHCP 192.168.0.1, wylaczyc DHCP na routerze. Wszystkie kompy w sieci powinny pobrac swoje ustawienia z DHCP kompa udostepniajacego.
Alternatywna:
Router laczysz przez port WAN, Dynamic client. Port LAN ustawiasz na inne IP, n.p 192.168.100.1/24. Reszta ustawien domyslnie. Kompy podlaczone do routera sa w innej sieci, tracisz czas na niepotrzbny routing/NAT na pentagramie.
Teraz masz dwie mozliowsci:
Preferowana:
Podlaczyc router do portu LAN, ustawic go na n.p. 192.168.0.100/24, bramke na 192.168.0.1, DHCP 192.168.0.1, wylaczyc DHCP na routerze. Wszystkie kompy w sieci powinny pobrac swoje ustawienia z DHCP kompa udostepniajacego.
Alternatywna:
Router laczysz przez port WAN, Dynamic client. Port LAN ustawiasz na inne IP, n.p 192.168.100.1/24. Reszta ustawien domyslnie. Kompy podlaczone do routera sa w innej sieci, tracisz czas na niepotrzbny routing/NAT na pentagramie.
Nie pomagam na PW.
-
Sorry, to musi być strasznie irytujące...
Zmieniłem ten port LAN na podany, ale nadal nie mogłem zalogować się przez WAN.
1.
2.
3.
4. Dobra, czyli teoretycznie powyższe się zgadza, a teraz poniższe w routerze -
1. IP Adress: 192.168.0.100
2. Subnet Mask: 255.255.255.0
3. Gateway: 192.168.0.1
4. Pirmary DNS: ??? (musi być jakiś)
5.
Nie wiem czy kiedyś uda się to ustawić. Tak żeby było łatwiej to ponumerowałem każdą kwestię i prosiłbym o najlepiej odpowiedź w formie - 1 - tak, nie, okienko o tytule "dns". - albo coś takiego, to łatwiej to wszystko ogarnę.
Zmieniłem ten port LAN na podany, ale nadal nie mogłem zalogować się przez WAN.
1.
Tak dla pewności - DHCP = dynamic ip? Czyli wybierając static ip jakby automatycznie wyłączam dhcp?wylaczyc DHCP na routerze
2.
To jest wtedy kiedy jest automatycznie włączone przydzielanie ip?komputer ma zalaczony DHCP serwer.
3.
Od początku - w komputerze jest automatyczne przydzielanie, teraz przez LAN1 zmieniłem port LAN na 192.168.100.1 i od teraz przez ten adres zarządzam routerem, ale nadal przez LAN (przez WAN na tym ip nie odpowiada), chyba że zakładając że staram się odpalić to przez LAN to dać znowu port LAN na domyślny (192.168.0.1)?Podlaczyc router do portu LAN, ustawic go na n.p. 192.168.0.100/24, bramke na 192.168.0.1, DHCP 192.168.0.1, wylaczyc DHCP na routerze. Wszystkie kompy w sieci powinny pobrac swoje ustawienia z DHCP kompa udostepniajacego.
4. Dobra, czyli teoretycznie powyższe się zgadza, a teraz poniższe w routerze -
1. IP Adress: 192.168.0.100
2. Subnet Mask: 255.255.255.0
3. Gateway: 192.168.0.1
4. Pirmary DNS: ??? (musi być jakiś)
5.
W którym okienku to wpisać?bramke na xxx, DHCP 192.168.0.1, wylaczyć dhcp na routerze
Nie wiem czy kiedyś uda się to ustawić. Tak żeby było łatwiej to ponumerowałem każdą kwestię i prosiłbym o najlepiej odpowiedź w formie - 1 - tak, nie, okienko o tytule "dns". - albo coś takiego, to łatwiej to wszystko ogarnę.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Kombinujesz z niewiadomo jak przeustawianym routerem.Micusek pisze: Sorry, to musi być strasznie irytujące...
Potem decyzja: robisz wersje z czy bez splitingu sieci.
Zeby polaczyc sie przez WAN, musisz udostepnic administracje przez port WAN - RTFM.
Moja sugestia:
Zacznij od resetu routera do ustawien fabrycznych. Potem:
Ewentualnie z innego komputera, ten na ktorym masz ICS ma IP kolidujace z routerem po resecie.key pisze:Podlaczyc router do portu LAN, ustawic go na n.p. 192.168.0.100/24, bramke na 192.168.0.1, DHCP 192.168.0.1, wylaczyc DHCP na routerze. Wszystkie kompy w sieci powinny pobrac swoje ustawienia z DHCP kompa udostepniajacego.
Nastepnie: laczysz sie kablem (IMHO bez crossa) z portem LAN routera i sprawdzasz czy router odpowiada na ping.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez key, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW.
-
Dobra, od początku. Router zresetowany, crossem ustawiam co trzeba.
Zaraz poustawiam, sprawdzę ping.
DNS na routerze nadal ten z <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=97704#97704" target="_blank">»DNS«</a> ?
Sprawa ma się następująco, po ustawieniu tego co napisałeś (tylko nie wiem gdzie wpisać ten adres DHCP) wywala mi błąd routera "IP Adress is identical to LAN!", jeśli zmienię port LAN na 192.167.0.1 to wtedy konfiguracja jest bez błędu. I ciągle, nawet po ustawieniu, na "stronie głównej" routera w informacjach wszystkie adresy ip, dns są na 0.0.0.0 jakby nie mógł sobie tego pobrać. I konfiguruję router przez zwykły bez crossa, działa tak samo jak z crossem.
Coś raz czytałem że chyba sklonowanie MAC coś dało, ale nie pamiętam co i nie wiem gdzie to było.
Zaraz poustawiam, sprawdzę ping.
DNS na routerze nadal ten z <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=97704#97704" target="_blank">»DNS«</a> ?
Sprawa ma się następująco, po ustawieniu tego co napisałeś (tylko nie wiem gdzie wpisać ten adres DHCP) wywala mi błąd routera "IP Adress is identical to LAN!", jeśli zmienię port LAN na 192.167.0.1 to wtedy konfiguracja jest bez błędu. I ciągle, nawet po ustawieniu, na "stronie głównej" routera w informacjach wszystkie adresy ip, dns są na 0.0.0.0 jakby nie mógł sobie tego pobrać. I konfiguruję router przez zwykły bez crossa, działa tak samo jak z crossem.
Coś raz czytałem że chyba sklonowanie MAC coś dało, ale nie pamiętam co i nie wiem gdzie to było.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
192.168.0.1 lub/i 8.8.8.8Micusek pisze:DNS na routerze nadal ten z »DNS« ?
To daj koncowke 250. I wylacz DHCP na routerze.Micusek pisze:"IP Adress is identical to LAN!"
To jest w porzadku - router bedzie dzialal bez WAN.Micusek pisze:I ciągle, nawet po ustawieniu, na "stronie głównej" routera w informacjach wszystkie adresy ip, dns są na 0.0.0.0 jakby nie mógł sobie tego pobrać.
Nie w tym wypadku.Micusek pisze:Coś raz czytałem że chyba sklonowanie MAC coś dało
Nie pomagam na PW.
-
Dałem IP Adress w routerze na 192.168.0.250 i nadal ten sam błąd.
DHCP wyłączyłem, wpisałem oba DNS'y i nie wiem co innego może pomóc niż zmiana portu LAN na coś w stylu 192.167.x., tylko rozumiem, że wtedy tworzy się podsieć , której nie chcemy? Czy to zmienia tylko adres logowania i nic więcej?
DHCP wyłączyłem, wpisałem oba DNS'y i nie wiem co innego może pomóc niż zmiana portu LAN na coś w stylu 192.167.x., tylko rozumiem, że wtedy tworzy się podsieć , której nie chcemy? Czy to zmienia tylko adres logowania i nic więcej?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie mam pojecia co przekombinowales - powinno dzialac bez problemu.
Zrob prosze nastepujace kroki:
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a> /all z kompa z ktorego chcesz udostepniac internet, zalaczony internet i komp wpiety kablem w port WAN routera.
j.w. ale z podpieciem w port LAN
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a> /all z innego kompa podpietego kablem z portem LAN routera.
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a> /all z innego kompa wpietego do kompa udostepniajacego skrosowanym kablem.
Do routera, poza zasilanien i testujacym kompem nie powinno nic innego byc podlaczone (tez nie po wifi).
Zrob prosze nastepujace kroki:
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a> /all z kompa z ktorego chcesz udostepniac internet, zalaczony internet i komp wpiety kablem w port WAN routera.
j.w. ale z podpieciem w port LAN
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a> /all z innego kompa podpietego kablem z portem LAN routera.
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a> /all z innego kompa wpietego do kompa udostepniajacego skrosowanym kablem.
Do routera, poza zasilanien i testujacym kompem nie powinno nic innego byc podlaczone (tez nie po wifi).
Nie pomagam na PW.
-
TCP/IP ustawione na automatyczne pobieranie:
1. Wan przez normalny kabel
2. J.W. ale przez LAN
3
4
Chyba to oleję a kiedyś kupię router przy którym komp nie będzie musiał chodzić. Teoretycznie mam jeszcze E5 który ma wifi akurat do uzywania w telefonie tylko on slaby zasieg ma...
1. Wan przez normalny kabel
Kod: Zaznacz cały
Konfiguracja IP systemu Windows
Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : komputer
Sufiks podstawowej domeny DNS . . . . . . :
Typ węzła . . . . . . . . . . . . : Mieszany
Routing IP włączony . . . . . . . : Tak
Serwer WINS Proxy włączony. . . . : Nie
Karta Ethernet Połączenie lokalne:
Sufiks DNS konkretnego połączenia :
Opis . . . . . . . . . . . . . . : Realtek PCIe GBE Family Controller
Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-1A-4D-94-1E-7E
DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak
Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
Adres IP autokonfiguracji . . . . : 169.254.218.176
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.0.0
Brama domyślna. . . . . . . . . . :
Karta PPP blueconnect:
Opis . . . . . . . . . . . . . . : WAN (PPP/SLIP) Interface
Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-53-45-00-00-00
DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie
Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 10.114.13.33
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.255
Brama domyślna. . . . . . . . . . : 10.114.13.33
Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 213.158.199.1
213.158.199.5
NetBIOS przez Tcpip . . . . . . . : Wyłączony
Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : komputer
Sufiks podstawowej domeny DNS . . . . . . :
Routing IP włączony . . . . . . . : Tak
Opis . . . . . . . . . . . . . . : Realtek PCIe GBE Family Controller
Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-1A-4D-94-1E-7E
Adres IP autokonfiguracji . . . . : 169.254.218.176
Karta PPP blueconnect:
Opis . . . . . . . . . . . . . . : WAN (PPP/SLIP) Interface
Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-53-45-00-00-00
Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 10.114.13.33
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.255
Brama domyślna. . . . . . . . . . : 10.114.13.33
Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 213.158.199.1
213.158.199.5
NetBIOS przez Tcpip . . . . . . . : Wyłączony
Microsoft Windows [Wersja 6.1.7600]
Copyright (c) 2009 Microsoft Corporation. Wszelkie prawa zastrzeżone.
C:\Users\Mikołaj>ipconfig /all
Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : Mikolaj
Sufiks podstawowej domeny DNS . . :
Routing IP włączony . . . . . . . : Nie
Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Atheros AR8121/AR8113/AR8114 PCI-E Ethern
et Controller
Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 20-CF-30-17-68-33
Adres IPv6 połączenia lokalnego . : fe80::f5f1:18df:76cd:964d%12(Preferowane)
Adres IPv4 autokonfiguracji . . . . : 169.254.150.77(Preferowane)
Identyfikator IAID DHCPv6 . . . . : 337694512
Identyfikator DUID klienta DHCPv6 : 00-01-00-01-13-DA-60-EA-74-F0-6D-2B-59-C5
Serwery DNS . . . . . . . . . . . : fec0:0:0:ffff::1%1
fec0:0:0:ffff::2%1
fec0:0:0:ffff::3%1
NetBIOS przez Tcpip . . . . . . . : Włączony
Karta bezprzewodowej sieci LAN Połączenie sieci bezprzewodowej:
Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Atheros AR9285 Wireless Network Adapter
Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 74-F0-6D-2B-59-C5
Adres IPv6 połączenia lokalnego . : fe80::8400:b055:51d6:deb8%11(Preferowane)
Adres IPv4 autokonfiguracji . . . . : 169.254.222.184(Prowizoryczne)
Identyfikator IAID DHCPv6 . . . . : 242544749
Karta tunelowa isatap.{2EBF2125-33F9-4A36-A34E-49F568DD1095}:
Stan nośnika . . . . . . . . . . .: Nośnik odłączony
Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Karta Microsoft ISATAP #3
Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
Karta tunelowa Teredo Tunneling Pseudo-Interface:
Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Teredo Tunneling Pseudo-Interface
Karta tunelowa isatap.{525E8BAC-D009-41EE-9F37-02487A01D6FC}:
Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Karta Microsoft ISATAP #4
C:\Users\Mikołaj>ipconfig /all
Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : Mikolaj
Sufiks podstawowej domeny DNS . . :
Routing IP włączony . . . . . . . : Nie
Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Atheros AR8121/AR8113/AR8114 PCI-E Ethern
et Controller
Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 20-CF-30-17-68-33
Adres IPv6 połączenia lokalnego . : fe80::f5f1:18df:76cd:964d%12(Preferowane)
Adres IPv4 autokonfiguracji . . . . : 169.254.150.77(Preferowane)
Identyfikator IAID DHCPv6 . . . . : 337694512
Karta bezprzewodowej sieci LAN Połączenie sieci bezprzewodowej:
Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Atheros AR9285 Wireless Network Adapter
Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 74-F0-6D-2B-59-C5
Adres IPv6 połączenia lokalnego . : fe80::8400:b055:51d6:deb8%11(Preferowane)
Adres IPv4 autokonfiguracji . . . . : 169.254.222.184(Preferowane)
Identyfikator IAID DHCPv6 . . . . : 242544749
Karta tunelowa isatap.{2EBF2125-33F9-4A36-A34E-49F568DD1095}:
Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Karta Microsoft ISATAP #3
Karta tunelowa Teredo Tunneling Pseudo-Interface:
Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Teredo Tunneling Pseudo-Interface
Karta tunelowa isatap.{525E8BAC-D009-41EE-9F37-02487A01D6FC}:
Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Karta Microsoft ISATAP #4
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Skopana konfiguracja - odezwe sie poznym wieczorem....
Najprosciej.Micusek pisze:Chyba to oleję a kiedyś kupię router przy którym komp nie będzie musiał chodzić.
Nie pomagam na PW.
-
Najprościej - owszem, tylko pytanie czy rodzice byliby chętnie żeby się do tego dorzucić, bo to już by była kolejna moja "zachcianka" do której potrzebowałbym ich lekkiego dofinansowania, bo za swoje to jednak już się robi szkoda...
A jeszcze jedna sprawa, czy ten cerberus jest na tym samym poziomie co to:
(TL-WR741ND) TP-LINK ROUTER DSL WI-FI 150MB/S
(1*WAN RJ45) 4*LAN(RJ45,10/100MB/S); WI-FI:802.11n(150 MB/S) ?
Bo mam jeszcze taki router, tylko że nie w domu, łatwiejsze to będzie w konfiguracji?
Jeśli niewiele lepsze, albo gorsze pod względem chociażby parametrów to olewka, pomyślę o jakimś routerze 3G.
A jeszcze jedna sprawa, czy ten cerberus jest na tym samym poziomie co to:
(TL-WR741ND) TP-LINK ROUTER DSL WI-FI 150MB/S
(1*WAN RJ45) 4*LAN(RJ45,10/100MB/S); WI-FI:802.11n(150 MB/S) ?
Bo mam jeszcze taki router, tylko że nie w domu, łatwiejsze to będzie w konfiguracji?
Jeśli niewiele lepsze, albo gorsze pod względem chociażby parametrów to olewka, pomyślę o jakimś routerze 3G.
-
Pomimo wszystkiego jakby ci się chciało to ja jednak jeszcze poprobujękey pisze:Skopana konfiguracja - odezwe sie poznym wieczorem....