Ograniczenie lub brak łączności
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Ograniczenie lub brak łączności
Witam, zwracam się do was z prośbą o poinstruowanie bądź porady w sprawie mojego połączenia internetowego.
Aktualnie korzystam z internetu iPlus, połączenie się z nim jest prostsze niz zainstalowanie byle programu. Po 2 latach męczenia się z limitem ściągania danych i z okropnym pingiem ~150(przy najlepszym zasięgu) postanowiłem zmienić internet na osiedlowy nadawany od sąsiada który mieszka naprzeciwko mnie. Poprosiłem go o kilka dni testu żebym mógł sprawdzić czy odpowiada mi ten internet. Połączyłem się z tym internetem przez konsolkę PS3 i zasięg był 100%, grając w gry przez PlaystationNetwork miałem znakomity ping. Po okresie próbnym zdecydowałem że wezmę ten internet, lecz zdecydowałem że chce go podłączyć do komputera i Play`a więc zakupiłem sobie router Air Live. Gość ktory dostarcza mi ten internet powiedział żebym na starcie zresetował router, podłączył go do komputera i postępował zgodnie z instrukcją. Zrobiłem wszystko co zalecił, podłączyłem router do zintegrowanej karty internetowej ktora działa poprawnie i wykryło mi sieć (Połączenie lokalne)a pod tym "ograniczenie lub brak łączności". Dostawca powiedział mi że około godziny 15 zostanie aktywowany adres MAC mojego routera, i zebym do tego czasu znalazl przy pomocy routera jego nadajnik. Zatem proszę was o pomoc. Z góry dzięki.
Aktualnie korzystam z internetu iPlus, połączenie się z nim jest prostsze niz zainstalowanie byle programu. Po 2 latach męczenia się z limitem ściągania danych i z okropnym pingiem ~150(przy najlepszym zasięgu) postanowiłem zmienić internet na osiedlowy nadawany od sąsiada który mieszka naprzeciwko mnie. Poprosiłem go o kilka dni testu żebym mógł sprawdzić czy odpowiada mi ten internet. Połączyłem się z tym internetem przez konsolkę PS3 i zasięg był 100%, grając w gry przez PlaystationNetwork miałem znakomity ping. Po okresie próbnym zdecydowałem że wezmę ten internet, lecz zdecydowałem że chce go podłączyć do komputera i Play`a więc zakupiłem sobie router Air Live. Gość ktory dostarcza mi ten internet powiedział żebym na starcie zresetował router, podłączył go do komputera i postępował zgodnie z instrukcją. Zrobiłem wszystko co zalecił, podłączyłem router do zintegrowanej karty internetowej ktora działa poprawnie i wykryło mi sieć (Połączenie lokalne)a pod tym "ograniczenie lub brak łączności". Dostawca powiedział mi że około godziny 15 zostanie aktywowany adres MAC mojego routera, i zebym do tego czasu znalazl przy pomocy routera jego nadajnik. Zatem proszę was o pomoc. Z góry dzięki.
- Cz3ski
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Ograniczenie lub brak łączności
Wydaje mi się że powinieneś podać temu gościowi MAC routera no chyba że zostało to już zrobione, jaki to AirLive?
EeePC 904HD + Huawei E169
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Chcesz zebysmy przesuneli czas? SCNRFranki149 pisze:ostawca powiedział mi że około godziny 15 zostanie aktywowany adres MAC mojego routera.... Zatem proszę was o pomoc.
Router konfigurujesz jako "AP-Client".
W opcjach routera powinna byc zakladka "WiFi" a tam przycisk wyszukiwania sieci.
W zasadzie ISP powinien pomoc Ci skonfigurowac calosc - w koncu za cos bierze kase.
Nie pomagam na PW.
- Cz3ski
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Kasę to on bierze ale za udostępnienie neta a konfiguracja to już pewno osobne koszty znając życieW zasadzie ISP powinien pomoc Ci skonfigurowac calosc - w koncu za cos bierze kase.

EeePC 904HD + Huawei E169
-
- Początkujący użytkownik forum
Zamykam temat, udalo mi się podłączyć z internetem. Powod: trzeba bylo zmienic w Panel sterowania->Połączenia sieciowe->Połączenie lokalne->Właściwości->Protokół internetywy TCP/IP i tam trzeba bylo wpisac jakies IP (prawdopodobnie tego routera, juz sam zapomnialem) nastepnie wpisujac w przegladarke to samo IP wchodziłem w konfiguracje routera i ustawiłem tryb przekazywania sieci przez router, nastepnie wyszukalem daną siec, podalem klucz zabezpieczajacy, zapisalem ustawienia. Ponownie Panel sterowania->Połączenia sieciowe->Połączenie lokalne->Właściwości->Protokół internetywy TCP/IP i zmieniłem na Uzyskaj adres IP automatycznie, dzieki czemu nie dało sie juz grzebac w ustawieniach routera, ale za to połączył się z nadajnikiem 

- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Na tym forum <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=82778#82778">»nie zamykamy tematów«</a>.Franki149 pisze:Zamykam temat
Częsty problem z wejściem w konfigurację rutera i dlatego na sztywno należy wpisać tam 192.168.1.100 i pod maskę 255.255.255.0 . Wówczas udaje się wejść w konfigurację routera i zmienić co się chce.Franki149 pisze: Powod: trzeba bylo zmienic w Panel sterowania->Połączenia sieciowe->Połączenie lokalne->Właściwości->Protokół internetywy TCP/IP i tam trzeba bylo wpisac jakies IP (prawdopodobnie tego routera, juz sam zapomnialem)