Router z Qos na 6 userów
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Router z Qos na 6 userów
Mam neta z UPC 15mb i prosty router Tplinka model:TL-WR340G do którego jest podłączonych 6 userów(wszyscy przez WiFI), problem mam taki, że jak ktoś coś ściąga itp. to ja mam straszne laggi w grach online i w ogóle Net zamula, dlatego potrzebuje routera z Qos, w którym mógłbym przypisać dla każdego prędkość(15mb/6=2,5mb). Ale nie znam się na tym i proszę o pomoc w znalezieniu takiego routera(chodzi mi o to żeby cena była niska, a żeby router spełniał swoją funkcje i nie było z nim problemów typu wieszanie się neta, niestabilności itp. Czy np. taki najprostszy najtańszy TP-Link TL-WR740N będzie wystarczający?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Router z Qos na 6 userów
Z alternatywnym softem bedzie dobry.kubalino pisze:Czy np. taki najprostszy najtańszy TP-Link TL-WR740N będzie wystarczający?
Zwroc uwage, ze 6 kompow po WiFi dosc mocno obciaza to polaczenie, przez co sam QOS moze byc niewystarczajacy. Przenies (jesli mozesz) czesc polaczen na kabel, lub zrob z WR340G drugi AP.
Nie pomagam na PW.
-
przeniesienie połączen na kabel odpada, a to co piszesz, że Qos nie pociągnie 6 userów WiFI to się tyczy do tego w/w routera czy są takie co podołają temu(taki mnie interesuje). A z tym AP to nie wiem o co chodzi
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Zaden router WiFi nie obsluzy sprawnie szesciu klientow. Zapycha sie WiFi. QOS siedzi miedzy WAN a wewnetrznym LAN, wiec tylko posrednio moze cokolwiek pomoc.kubalino pisze:Qos nie pociągnie 6 userów WiFI to się tyczy do tego w/w routera czy są takie co podołają
O to zeby miec 2x3 klientow na WiFi a nie 1x6.kubalino pisze:A z tym AP to nie wiem o co chodzi
Nie pomagam na PW.
-
nie wiem czemu tak piszesz, ale przeciez mam 6 użytkowników na WiFI i działa, tylko nie mam tego Qos a wydaje mi się, że przy dzisiejszej technologi istnieją routery z Qos potrafiące ogarnąć 6 userów na WiFIkey pisze:Zaden router WiFi nie obsluzy sprawnie szesciu klientow. Zapycha sie WiFi.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Bo chociażby w standardzie 802.11g przy 6 końcówkach wychodzi ok 2Mb/s dla jednego użytkownika. Dorzucisz do tego słabą wydajność pakietową i QoS ci nie pomoże przy torrentach czy innych wynalazkach.kubalino pisze:nie wiem czemu tak piszesz,
Ale jak chcesz się pobawić, to jak najbardziej TP-Link, o którym wspomniałeś, ze zmienionym softem na chociażby Gargoyle, powinien poprawić sytuację.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Bo zyjemy w swiecie w ktorym obowiazuja pewne prawa fizyki.kubalino pisze:nie wiem czemu tak piszesz
Gdyby "dzialalo" nie pisal bys tego postu.kubalino pisze:ale przeciez mam 6 użytkowników na WiFI i działa
Powtorze sie: QOS nie ma w tym miejscu zadnego znaczenia. QOS limituje dostep do internetu, nie zapobiega zapychaniu sie WiFi.kubalino pisze:istnieją routery z Qos potrafiące ogarnąć 6 userów na WiFI
Nie pomagam na PW.
-
no ale mi się WiFi nie zapycha tylko chodzi mi o ten limit żebym miał małe latency w grach jak ktoś zasysa z neta
[ Dodano: 2011-08-08, 15:37 ]
LINKSYS WRT54GL czy taki router zapewni mi dynamiczny podział pasma?/
[ Dodano: 2011-08-08, 15:37 ]
LINKSYS WRT54GL czy taki router zapewni mi dynamiczny podział pasma?/
- Cz3ski
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Wydaje mi się dobrym rozwiązaniem było by kupno np. TP-LINK TL-WR741ND ona ma Qos, ustawił sobie Qos i lanem puścił neta do tego WR340G i wtedy użytkownicy niech się łączą a a ty będziesz miał swój router do tego jeszcze własne WIFI i qos zrobiony po lanie dla nich. Wydaje mi się że powinno być OK.
EeePC 904HD + Huawei E169
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Taaaaa....kubalino pisze:no ale mi się WiFi nie zapycha
Tak. QOS bedzie dziala.kubalino pisze:LINKSYS WRT54GL
Nie pomagam na PW.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Jeżeli zależy Ci na dobrym i tanim rozwiązaniu to Asus RT-N10 lub Ovislink 1600GL z Tomato: http://www.openlinksys.info/forum/viewt ... d_id=12779
jareq