Orange Free - dolicza limit

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
szkura
Użytkownik forum

Orange Free - dolicza limit

Post autor: szkura »

Sprawa wygląda tak: od kilku dni mam wykorzystany limit i jak sprawdzałem na stronie to zostało 3MB dziś internet przyspieszył i jak sprawdziłem to mam ponad 300MB. Taką sytuację miałem miesiąc temu gdy po wykorzystaniu limitu codziennie doliczało mi około 50MB.
Nie wiem o co chodzi. Czy komuś tez tak się dzieje?
Mam orange free i korzystam z CDMA.
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Re: Orange Free - dolicza limit

Post autor: ryba825 »

szkura, w zeszłym miesiącu poniosłeś jakieś koszty przez to?
szkura
Użytkownik forum

Post autor: szkura »

Żadnych kosztów ani upomnienia nie dostałem. możliwe że to jakiś błąd. Od jutra mam nowy limit to będę obserwował co się dzieję.
volvo132
Początkujący użytkownik forum

Post autor: volvo132 »

Witam wszystkich, nie będę rozpoczynał nowego tematu gdyż problem, który zaraz opisze jest podobny.

Od obecnego okresu rozliczeniowego zaczęły się dziać bardzo dziwne rzeczy z limitem. Mianowicie mam niby 4gb 3+1(z tytułu przedłożenia umowy) zazwyczaj starczało mi to do 4-5 każdego miesiąca. Czasem krócej, czasem dłużej. Okres rozliczeniowy w moim przydpadku to od 16-15 każdego miesiąca. 29 lipca dostałem info sms, że pozostało mi wolnego ~750mb czyli zużyłem 3Gb na oko. Mam zainstalowany net limiter do zliczania danych i wg niego po zsumowaniu DL/UP wyszło, że wykorzystałem ~2GB. 3 sierpnia miałem 200mb wolnego co jest bzdurą bo wykorzystałem dużo mniej dokupiłem pakiet 1GB. Od tego czasu wykorzystałem około 800mb, więc powinno zostać 400mb. Natomiast po dzisiejszym zalogowaniu patrze a tam 30mb limitu.... Po 5min wizycie po necie(poczta, newsy) wyłaczyłem lapka. Nagle 2godziny poźniej dostaje sms, twój limit został wykorzystany O.o Jak to jest możliwe, skoro nie korzystałem z kompa. Dodam, że przy kazdorazowym sprawdzaniu limitu na stronie orange godzina pokrywała się z aktualną. W domu korzystam z interentu po wifi, sieć jest zabezpieczona po wpa, mac, ukryte ssid. 29lipca dzowniłem do orange i wmawiali mi, że wszystko jest w jak najlepszym porządku. Na stronie przy wykazie połączeń i ich zsumowaniu to już w ogóle wychodzą dziwne rzeczy. Doradzcie mi co mam w tej sytuacji zrobić. Nie chce mi się wierzyć, że Netlimiter może być aż tak nie dokładny. Jedyne co mi przychodzi do głowy to poczekanie na koniec okresu rozliczeniowego na fakture szczególowa, kalkulator do reki i policzyc wykorzystany transfer...
Awatar użytkownika
Damian05077
Stały użytkownik forum

Post autor: Damian05077 »

Najlepiej pójść z tym do orange. Może to uszkodzony modem?
volvo132
Początkujący użytkownik forum

Post autor: volvo132 »

Od poniedziałku godzina 21.59 dostałem sms o wykorzystanym limicie. Dzisiaj loguje się na Orange i ku mojemu zdziwieniu ilość danych do wykorzystania 32473,00 KB, dane aktualne na 14.09.2011 14:56. Oczywiście po tym sms internet odrazu zwolnił.. tylko jakim cudem dostaje monit o wykorzystanym limicie skoro są jeszcze dane do wykorzystania??

Druga sprawa.
Ostatnio zauważyłem, że router Axesstel MV410R strasznie się grzeje i zawiesza co jakiś czas, tylko restart routera pomaga. Również karta RUIM jest bardzo ciepła, wręcz parzy jak się ją dotyka. Czy jest to normalne z tym routerem, czy są to oznaki uszkodzenia tego ustrojstwa??
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

volvo132 pisze:Dzisiaj loguje się na Orange i ku mojemu zdziwieniu ilość danych do wykorzystania 32473,00 KB, dane aktualne na 14.09.2011 14:56. Oczywiście po tym sms internet odrazu zwolnił.. tylko jakim cudem dostaje monit o wykorzystanym limicie skoro są jeszcze dane do wykorzystania??
Zapewne powiedzą, że dane na stronie mogą być aktualizowane z opóźnieniem (mimo tej aktualności...)
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ODPOWIEDZ