Router TP - Link WR1043ND
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Router TP - Link WR1043ND
Witam. Kupiłem właśnie router - TP - Link WR1043ND i mam problem z połączeniem z internetem. Internet mam kablowy i chciałem go podpiąć pod router żebym mógł tak samo na laptopie z niego korzystać. Wszystko dobrze podpiąłem zainstalowałem oprogramowanie, skonfigurowałem wszystko i ogólnie połączenie z internetem jest tylko nie działa mi żadna strona. Tak samo na laptopie i na komputerze stacjonarnym. Wgrałem nowy firmware aby sklonować mac i udało się i po reinstalacji miałem internet i na jednym komputerze i na drugim internet. Podziałało pół godziny i znowu nie wyświetla mi się żadna strona mimo że połączenie jest. Próbowałem restartować router i instalować na nowo ale nic nie pomaga cały czas to samo.
Proszę o jakąkolwiek pomoc.
I mam jeszcze pytanie czy mac w lanie i w wanie ma być taki sam? Bo mam dwa różne i może to jest tego winą. Jak tak to jak to zmienić?
Pozdrawiam.
edit: Bo dziwi mnie np że mac lana jest inny niż na moim komputerze.
Jestem zielony w tym temacie i szukam każdego rozwiązania.
Proszę o jakąkolwiek pomoc.
I mam jeszcze pytanie czy mac w lanie i w wanie ma być taki sam? Bo mam dwa różne i może to jest tego winą. Jak tak to jak to zmienić?
Pozdrawiam.
edit: Bo dziwi mnie np że mac lana jest inny niż na moim komputerze.
Jestem zielony w tym temacie i szukam każdego rozwiązania.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Router TP - Link WR1043ND
Maja byc rozne.sailent7 pisze:Bo mam dwa różne i może to jest tego winą. Jak tak to jak to zmienić?
Tak ma byc.sailent7 pisze:Bo dziwi mnie np że mac lana jest inny niż na moim komputerze.
Kto jest ISP?
Jakim kablem dostarczany jest net?
Nie pomagam na PW.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
sailent7, najprawdopodobniej Twój dostawca internetu rozpoznaje podłączone urządzenia po adresach MAC. Najprościej skonfigurować wszystko w ten sposób, że podłączyć najpierw komputer do modemu kablowego (zakładam, że to jakaś kablówka) i uruchomić na nim działające połączenie z Internetem. Potem, kiedy wszystko już zadziała, router podłączyć do modemu, a komputer (ważne aby był to ten sam komputer) do routera i spróbować ponownie. Teraz najprawdopodobniej nie powinno działać. Zaloguj się więc do routera i sklonuj adres MAC. Od tej pory wszystko powinno zacząć działać.
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
-
- Początkujący użytkownik forum
Dzięki chłopaki za pomoc ale budzę się rano odpalam laptopa i wszystko działa normalnie. Nie wiem jak ale działa ;d w razie problemów będę jeszcze pisał.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Typowe n.p. dla UPC - nowy MAC wymaga odczekania dluzszej chwili lub przeresetowania modemu.sailent7 pisze: Nie wiem jak ale działa
Nie pomagam na PW.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nie zauważyłem. U mnie działa w około 30s (boot modemu + komunikacja z CMTSem).key pisze:Typowe n.p. dla UPC - nowy MAC wymaga odczekania dluzszej chwili lub przeresetowania modemu.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Mowilem o przepieciu kabla bez nowej inicjalizacji modemu.Jo_gurt pisze:U mnie działa w około 30s (boot modemu + komunikacja z CMTSem).

Nie pomagam na PW.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Faktycznie, nie doczytałem do końca:
Mój błąd.key pisze:lub przeresetowania modemu.