Problem z PPPoE na WRT54GL

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
gorus1
Specjalista bezprzewodowy-junior

Problem z PPPoE na WRT54GL

Post autor: gorus1 »

Witam! Na powyższy router mam wgrane DD-WRT.
Mój provider radiowy uwierzytelnia dostęp po PPPoE. Ustawiam urządzenie w tryb client, konuję MAC, wpisuję nazwę użytkownika i hasło i nic tzn. nie chce się połączyć po PPPoE. Na innym routerze bez problemu się łączy, a na tym nie chce. Dodam, że tak samo było jak miałem wgrane tomato.
Czy to PPPoE działa tylko wtedy jak kablem do portu WAN się podłączy internet?
Szukałem na google, ale jednoznacznych odpowiedzi się nie doszukałem więc może ktoś tu na forum zmierzył się z podobnym problemem.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Problem z PPPoE na WRT54GL

Post autor: Jaco »

gorus1 pisze:Czy to PPPoE działa tylko wtedy jak kablem do portu WAN się podłączy internet?
Tylko pod WAN.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Jaco pisze:Tylko pod WAN.
Na dd-wrt to zależy który port jest skonfigurowany jako wan.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
gorus1

Krystianie, widzę że się orientujesz. Proszę o jakieś dalsze sugestie tzn. jeśli mam nieodpowiedni port skonfigurowany jako WAN to czy się da skonfigurować ten odpowiedni port. Jeśli tak, to jak to zrobić?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

IMO trzeba by zmienić pewnie adres MAC, ale interfejsu radiowego. Możliwe, że cały czas zmieniasz kablowego.
gorus1

Zmieniałem na obydwa sposoby. Próbowałem już różnych kombinacji i nic, a na drugim routerku ok.
Edit
zainstalowałem na WRT54GL openwrt i tu wszystko gra i buczy (no może nie do końca, bo openwrt zawiesza mi router stąd wolałbym, aby router pracował pod dd-wrt bądź tomato, ale na tych frimware-ach nie chce się łączyć). Czy to jest wina oprogramowania, czy też jest gdzieś jakaś magiczna opcja do przestawienia (w dd-wrt bądź tomato)?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Mysle ze to blad konfiguracji. Tomato i dd-wrt sa stabilne.
Nie pomagam na PW.
gorus1

Przeszukałem całe menu dd-wrt jak i tomato i nie widziałem żadnej opcji do "nakierowania" PPP0E na wiereless client. Być może coś jest nie tak w samym sofcie - już sam nie wiem. Natomiast bez problemu się zalogował na openwrt. Czytając trochę chociażby tu http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... poe+dd-wrt dochodzę do wniosku, że wina leży po stronie softu.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

gorus1 pisze:Przeszukałem całe menu dd-wrt jak i tomato i nie widziałem żadnej opcji do "nakierowania" PPP0E na wiereless client.
Musisz poprzestawiac VNETS - przyporzadkowac WAN do VNET LAN i WiFi odlaczyc od LAN.
Nie pomagam na PW.
gorus1

Jeżeli łączę się z inną siecią wifi, gdzie uwierzytelnianie następuje tylko po DHCP i WPA, to router pracując w trybie wireless client bez problemu się łączy z siecią i pobiera adresy po DHCP, a przecież analogicznie do PPPoE trzeba by było robić przekierowania portu WAN na wireless. Sam już nie wiem, ale chyba to niedopracowany soft.
ODPOWIEDZ