Huawei E173U-2 - Jak sobie radzi bez anteny zewnętrznej?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Linuxiarz
Specjalista bezprzewodowy-junior

Huawei E173U-2 - Jak sobie radzi bez anteny zewnętrznej?

Post autor: Linuxiarz »

Witam.

Zamierzam dzisiaj kupić w Salonie Play modem Huawei E173U-2 z limitowanej serii za 129 zł.
Do tej pory używałem Huawei K3565, ale za to że się restartuje za często, ma mały Download/Upload no i nie posiada UMTS 900 którego potrzebuje, zmieniam na E173U-2.
No więc chciałem się zapytać, jak ten Huawei E173U-2 radzi sobie bez podłączonej anteny zewnętrznej w miejscach takich jak las, wieś?
Czy ktoś ma porównanie testował Huawei K3565><Huawei E173U-2?
Modem u mnie będzie pracował na paśmie GSM 900 i UMTS 900 bo UMTS 2100 nie mam.
Antenę mam zamiar zakupić, ale nie w tym czasie, dlatego będę korzystał bez niej chwilowo.

Pozdrawiam.
dzumin
Początkujący użytkownik forum

Re: Huawei E173U-2 - Jak sobie radzi bez anteny zewnętrznej?

Post autor: dzumin »

Posiadam ten modem i od razu po zakupie zmuszony byłem do kupna chociażby tej najtańszej Anteny z allegro, bo bez tego nie było wcale zasięgu . Powiem tyle że u mnie działa taki zestaw na umts 900 jakieś 3km od stacji bazowej z przeszkodami (lasy). Sygnał jest na poziomie -90dBm

Dodam jeszcze wynik testu szybkości Speedtest
Awatar użytkownika
Linuxiarz

Dziękuje za odpowiedź. Antenę kupię jak tylko będę miał trochę kasy.
Kupiłem modem Huawei E173U-2 z Salonu Play godzinę temu za 129 zł Edycja Limitowana.
Wypakowała mi modem i różnie pisało nie gdzie E173 tak jak te z T-Mobile, a nie gdzie te prawidłowe E173U-2, otwarłem modem jego klapkę i tam pisało E173u-2 więc nie miałem wątpliwości że to ten z UMTS 900. Ogólnie jestem zadowolony, szybciej reaguje wczytuje strony niż mój poprzedni K3565. Modem wart polecenia, za tak niską cenę. Co ciekawe złapałem sygnał Aero2 z 7 km i UMTS 900 z Play z 9 km tylko logować się nie chce, ale myślę jak antenę dokupię to szansa jest. ;)
kogutov
Użytkownik forum

Post autor: kogutov »

Powiem, że jak dla mnie ten modem jest rewelacyjny za tą cenę.
Radzi sobie dużo lepiej, niż E-160.
Dla porównania:
E-160 z anteną 8db nie radził sobie wcale.
E-173u-2 z tą samą anteną śmiga aż miło, oczywiście zasięg jest słaby, ale na 6-10% zasięgu osiąga w play nawet 1mB/s więc to mówi samo za siebie.

Z wad tego modemu to bym może wymienił dość niewygodną wymianę karty, bo trzeba obudowę zdjąć, ale w końcu to nie telefon i kart się tak często nie wyjmuje.
nargoriel

Post autor: nargoriel »

Z racji że mój stary E169 odpadł z wyścigu. Poprostu przestał działać (jest na gwarancji, w naprawie) Zakupiłem za 129 zł w Play własnie ten modem. Funkcjonalność taka sama jak E169 (microsd, wejscie na antene) Tyle strony szybciej sie ładuja i ping mam 40ms (!!!!????) Na starym E169 miałem po 90ms i myślałem że to szczyt tej technologi. Jednak specyfikacja tych modemów różni sie tym że ten drugi posiada Double HSUPA. A że latencje mam niską to nie wiem co to powoduje. Ekstra modem :)
Awatar użytkownika
Linuxiarz

No więc kupiłem ten modem, jak wcześniej mówiłem. Z działania modemu i szybkości wczytywania stron jestem mile zadowolony jak na 50% zasięgu 2G.
Aczkolwiek ostatnio kupiłem antenę ATK-20 z Dipola z 10 metrowym kablem RLF-5 wtyk FME i do tego Konektor Antenowy z wyjściem FME z Cybertecha.
Wszystko podłączyłem, poskręcałem jak trzeba, wywalam anteną 10 m do góry ponad dach niestety zasięg jest o połowę gorszy niż na samym modemie ustawionym przy oknie na kablu USB.
Do najbliższych nadajników GSM/DCS operatorów GSM mam 1,5 km - 4 km - 7 km - 9 km.
Antenę kręciłem stopniowo i sprawdzałem sygnał, dziwne bo tak jakby skakał, raz miałem -89 dBm a za chwilę -101 dBm a jak już się umiarkowało bo trochę ją przekręciłem to sygnał był stabilny ale ani mocny ani słaby. Mam blisko siebie wysoki las sosnowy i pagórek, to znaczy stronę południowy - zachód mam pokryty wysokim lasem ok. 50 - 100 m ode mnie.
Zachwalano ta antenę w testach tu na forum i mi ją doradzono kupić, a tu widzę nie jest aż tak dobra.
Proszę o sugestię, co mam zrobić w takiej sytuacji?
nargoriel

polecalbym sprawdzenie na innym modemie, wlasnie dzis czytalem tutaj na forum pewien pan wyklinal pewna antene a po zmianie modemu ja wychwala ;>
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=30167
Hmm.. byc moze wtyk od anteny jest lewy czy cos. Trudno powiedziec, wiec jezeli mozesz to sprawdz na innym sprzecie.
Awatar użytkownika
valdens
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: valdens »

Huawei E173 dobrze radzi sobie bez anteny. Lepiej niż starsze modele.

Na E122 nie miałem zasięgu wewnątrz wcale (komp na ziemi, w rogu pokoju), a na E173 mam.
Awatar użytkownika
Linuxiarz

nargoriel pisze:Trudno powiedziec, wiec jezeli mozesz to sprawdz na innym sprzecie.
Nie mam gdzie. Stawiam na straty na kablu albo te drzewa porządnie tłumią sygnał.
Choć na zasięgu 36 % z anteny, internet mi szybciej chodzi niż na zasięgu 51 % na samym modemie, zasięg z tego samego nadajnika dziwne.
valdens pisze:Huawei E173 dobrze radzi sobie bez anteny.
Wiem, bo mam porównanie z Huawei K3565 - Rev 2.
nargoriel

Moj E173 ma taki sam zasieg jak E169. Tyle ze jakosc lacza jest lepsza. (mniejszy ping)
ODPOWIEDZ