Link Radiowy Miedzy Dwoma Blokami
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Link Radiowy Miedzy Dwoma Blokami
Witajcie.
Chce zbudować linka miedzy dwoma blokami oddalonymi o około 1km z doskonałą widocznością, tzw ogórek Fresnela też będzie zachowany.
Będzie to połączenie point-point.
Chcę to zrobić możliwie jak najtaniej.
Jakie anteny i ewentualny sprzęt AP polecacie.
Dodam że jedna antena będzie połączona z AP kablem o długości około 15m natomiast druga będzie połączona kablem o długości około 5m.
Chciałbym wydać na cały sprzęt (anteny, kable i AP) max około 150zł.
Odnośnie anten myślałem nad Yagi o zysku 16dB a co do AP to np TP-link WA500G.
Pozdrawiam i wielkie dziękuję za każde info.
Chce zbudować linka miedzy dwoma blokami oddalonymi o około 1km z doskonałą widocznością, tzw ogórek Fresnela też będzie zachowany.
Będzie to połączenie point-point.
Chcę to zrobić możliwie jak najtaniej.
Jakie anteny i ewentualny sprzęt AP polecacie.
Dodam że jedna antena będzie połączona z AP kablem o długości około 15m natomiast druga będzie połączona kablem o długości około 5m.
Chciałbym wydać na cały sprzęt (anteny, kable i AP) max około 150zł.
Odnośnie anten myślałem nad Yagi o zysku 16dB a co do AP to np TP-link WA500G.
Pozdrawiam i wielkie dziękuję za każde info.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Link Radiowy Miedzy Dwoma Blokami
Ile sieci wykrywasz na balkonie laptopem?
Na 2.4GHz raczej Ci się nie uda a 5GHz jest zdecydowanie droższe niż Twój limit. Zresztą w 2.4GHz tez 150zł nie wystarczy.
Na 2.4GHz raczej Ci się nie uda a 5GHz jest zdecydowanie droższe niż Twój limit. Zresztą w 2.4GHz tez 150zł nie wystarczy.
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Anteny panelowe, yagi sa dobre do suszenia skarpet.
Najlepiej jednak podbic limit do ~400 pln i postawic most na nanostatation, 5 GHz.
Najlepiej jednak podbic limit do ~400 pln i postawic most na nanostatation, 5 GHz.
Nie pomagam na PW.
- Cz3ski
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Kolega pewno zobaczył te super anteny YAGI z alledrogo które ślą nawet ponad 1km i kosztują 50zł niestety to nie przejdzie
Musisz się przyszkować że to będzie więcej kosztować.

EeePC 904HD + Huawei E169
-
- Użytkownik forum
Ja mam TAKIE anteny i z czystym sumieniem mogę polecić. Most 500m, zbudowany w otoczeniu 20 sieci WiFi (tyle "widzi" jedna z tych anten), w środku miasta, działa stabilnie; ping przeważnie 1-3ms, czasem skoczy do 7-8ms, pakietów zgubionych 1%. Konfiguracja: Bridge Point-To-Point.
Antena ma spory zysk, więc warto po zamontowaniu, eksperymentalnie obniżyć moc nadawania AP do poziomu stabilnego działania, będzie mniej niepożądanych sygnałów w naszym otoczeniu.
Antena ma spory zysk, więc warto po zamontowaniu, eksperymentalnie obniżyć moc nadawania AP do poziomu stabilnego działania, będzie mniej niepożądanych sygnałów w naszym otoczeniu.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Oto przykład jak szkodzi wyklepana teoria na "blachę", może napiszę jak to wygląda w realu-miałem taką antenę gdy 5-lat temu podpisałem umowę z ISP na dostarczanie netu po WiFi-2.4GHz, 14dB, po miesiącu zmieniłem na Marsa 18dB i jak sprawdziłem w statusie połączenia to proporcje sygnału były OK! Antena Yagi działała patrząc na siłę sygnału prawidłowo, ale osobiście nie polecam tego typu sprzetu-bo to są anteny do wszystkiego. Jako że od 3 lat korzystam już z netu w paśmie 5GHz to leżakowały na działce, robiąc instalację CDMA w oczekiwaniu na przesyłkę z anteną postanowiłem sprawdzić jak się zachowają w paśmie 420MHz i oczywiście mniejsza Yagi 200mmx200mm też tu śmiga sygnał przyzwoity, ale o dziwo podłączając większego Marsa 300mmx300mm zdziwienie sygnał prawie zerowy-wniosek : świetna separacja częstotliwości a i przy okazji nie zaśmiecanie pasmaAnteny panelowe, yagi sa dobre do suszenia skarpet.

Ostatnio zmieniony 2011-08-13, 16:45 przez jarek999, łącznie zmieniany 1 raz.
jareq
- wojteks
- *** Administrator ***
To chyba panel jak ma takie wymiary?jarek999 pisze:mniejsza Yagi 200x200
To też panel jak mniemam.jarek999 pisze:podłączając większego Marsa 300x300
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Antena Yagi dziala, gdy jest precyzyjnie wykonana. Przy WiFi G mowimy o dlugosci fali w zakresie 12..13mm, co daje elementy o dlugosci okolo 50mm -> wymagana precyzje na poziomie <1/10mm. Chinszczyzna z alledrogo nie spelnia tych warunkow.jarek999 pisze:Antena Yagi działała patrząc na siłę sygnału prawidłowo
Nie pomagam na PW.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Polszczyzna garażowa też najczęściej nie.key pisze:Chinszczyzna z alledrogo nie spelnia tych warunkow.