Przebudowa sieci 2,4 Ghz na 5 Ghz

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Grzes987
Początkujący użytkownik forum

Przebudowa sieci 2,4 Ghz na 5 Ghz

Post autor: Grzes987 »

Witam

Od kilku lat posiadam sieć internetową w pasmie 2,4 ghz i od tych kilku lat działa i śmiga jak ta lala. Ale niestety albo stety prędkości internetu tak się zwiększają że dochodzę już do kresu możliwości 2,4 Ghz. Czyli 4 MB/s, taki jest limit dla mojej sieci, pojedyncze połączenie ma maks wartość 4 MB/s więc to jest także całe pasmo jakie mogę jednocześnie rozdzielić na użytkowników. Obecnie mam ich 8 więc maja przydzielone po 500 Kb/s.

Sieć wyglada tak: http://imageshack.us/photo/my-images/839/siec.jpg/

Obrazek

Niestety muszę mieć ta jedną antenę kierunkową, bo mam dwóch klientów w miejscu gdzie tylko w ten sposób mogą odbierać internet!

Obecnie chciałbym pomału przechodzić na 5Ghz. Tylko potrzebuję pomocy jak to zrobić, aby sieć była wykonana porządnie i się nie uwalała jak to często bywa jak słyszę od moich znajomych którzy biorą internet od ludzi którzy podłączają tylu ludzi ilu się tylko da niezwazajac na możliwości.

Najfajniej by było zamienić router na taki aby zarówno obsługiwał 2,4 jak i 5 ghz.

Moje pytanie brzmi jak się ma sprawa z Microtickiem? Poszukiwałem troszkę informacji w internecie ale nadal wielu rzeczy nie kumam i fajnie by było jakby ktoś mógłby mi to rozjaśnić

Jest cos takiego jak routerboard - jak rozumiem jest to serce systemu i router jak z nazwy wynika

Myślałem o czymś takim jak moim routerze http://www.wirelesslan.com.pl/urzadz.ph ... 35&idx=999

lub może sami polecicie coś innego (obecnie mam 8 użytkowników internetu i pewnie się to nie zmieni - chodzi mi tylko o zwiększenie możliwości transferu, 5 ghz daje możliwość do 54 MB/s wiec mi to na pewno wystarczy, podejrzewam że nie szybko dojdę do 20 MB.)

pytanie jaki level mi wystarczy i jak płyta

chciałbym do niego dać 2 karty do obsługi wifi jedna na 2,4 i drugą na 5ghz jak rozumiem do tego służą wejścia miniPC,

do portów lan podłaczyłbym

2 moje kompy po lanie
serwerek Qnap
tv z lanem
i moze w przyszłosci coś zawsze wyskoczy

tak więc z 4 LAN to minimum, najlepiej byloby 6 tyle mysle ze na maksa mi wystarczy tak rozwojowo. :-)

Pytanie czy moje myślenie jest poprawne i czy taki układ będzie działał w ten sposób jak chcę, a jesli nie co zmienić.

Drugie pytanie to jak wygląda obsługa microticka, obecnie wysztkim zarzadzałem poprzez Tomato, za pomoca prostęgo i łatwego interfejsu i nie wiem jak to wyglada w przypadku microticka.???

Proszę o pomoc i podpowiedzi.

Z góry dziekuję
Ostatnio zmieniony 2011-08-14, 20:23 przez Grzes987, łącznie zmieniany 2 razy.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Przebudowa sieci 2,4 Ghz na 5 Ghz

Post autor: key »

Mozesz ten post przeedytowac i wywalic wszystkie podwojne, potrojne i pieciokrotne wpisy?
Nie pomagam na PW.
Grzes987

własnie to zrobiłem ;-) sorki
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Nie pomagam na PW.
Grzes987

widziałem ale jednak wolałbym pojść w strone microticka!
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

wolałbym pojść w strone microticka!
Jak koniecznie ma być Mikrotik to popytaj tu: http://www.trzepak.pl/
jareq
ODPOWIEDZ