Witam i pytanie jak w temacie: ile anten do TL-WR941ND ?
Router fabrycznie ma 3 zewnętrze anteny R/P SMA.
Moc anteny wbudowanej to 3 dBi.
W sumie wystarcza ale chciałbym mocniejszą np: TL-ANT2408CL do 8 dBi.
Chodzi mi czy wystarczy jak dokupię jedną antenę czy muszę dokupić 3 takie same anteny ?
Mam zrobiony most po wifi między dwoma takimi samymi urządzeniami TL-WR941ND z dd-wrt na pokładzie.
I kolejne pytanie czy wystarczy jak kupię anteny do jednego urządzenia AP czy Client też musiał by mieć silniejsze anteny(ę) ?
Chodzi mi głównie o ilość anten jakie muszę dokupić, i jaka była by różnica jak bym zamontował 1 antenę silniejszą, a 3 silniejsze do jednego urządzenia ?
Jakie i ile anten do TL-WR941ND
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Jakie i ile anten do TL-WR941ND
To nie zmieniaj.stmartin pisze:W sumie wystarcza
Teoretycznie 3, ale moze byc gorzej niz na oryginalnych.stmartin pisze:muszę dokupić 3 takie same anteny
Nie pomagam na PW.
-
- Początkujący użytkownik forum
na routerach jest 49% - 51% siły sygnału, więc dlatego chciałem zmienić.
Mówisz, że raczej wszystkie 3 anteny zmienić, ale tylko na AP czy na urządzeniu, której pracuje jako Client też ?
Mówisz, że raczej wszystkie 3 anteny zmienić, ale tylko na AP czy na urządzeniu, której pracuje jako Client też ?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
http://pl.wikipedia.org/wiki/Multiple_I ... ple_Outputstmartin pisze:raczej wszystkie 3 anteny zmienić
Kazda antena to niezalezny kanal komunikacji.
Nie jestem fanem niesymetrycznych polaczen.stmartin pisze:tylko na AP czy na urządzeniu, której pracuje jako Client też
Ale nie jestem tez fanem anten dookolnych. Anteny dobiera sie pod warunki w ktorych maja pracowac.
Nie pomagam na PW.