dd-wrt jako AP na dir-300

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
crazywarrior69
Początkujący użytkownik forum

dd-wrt jako AP na dir-300

Post autor: crazywarrior69 »

Sprawa wygląda następująco:

W budynku A jest router, ja jestem w budynku B. (brak możliwości przeciągnięcia kabla)
Niestety z budynku B nie łapie mi sygnału w laptopie.
Pomyślałem że przyda się AP, bo ma antenkę (zawsze można dokupić większą/inną).

Na razie mam D-Linka Dir-300 z oficjalnym softem, jest tam opcja Access Point ale tylko na takiej zasadzie, że sygnał musi dochodzić do routera po kablu i rozsyła po WiFi, także mnie to nie urządza.

W takim razie na myśl przyszła mi myśl o instalacji oprogramowania dd-wrt na w/w sprzęcie.

Domyślam się że po zainstalowaniu tego oprogramowanie będę mógł za pomocą AP "złapać" sygnał i przesłać go dalej ? np. do lapka
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: dd-wrt jako AP na dir-300

Post autor: Jo_gurt »

crazywarrior69 pisze:Domyślam się że po zainstalowaniu tego oprogramowanie będę mógł za pomocą AP "złapać" sygnał i przesłać go dalej ? np. do lapka
Najpewniej tak. I najpewniej przesłać do lapka kablem.
crazywarrior69

no ale najpierw do lapka kablem tylko po to żeby skonfigurować ? potem wifi tak ?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

crazywarrior69 pisze:no ale najpierw do lapka kablem tylko po to żeby skonfigurować ? potem wifi tak ?
Jeśli zadziała Universal Repeater to tak. Jak nie zadziała (co jest prawdopodobne) - to nie.
crazywarrior69

Sory że odświeżam temat po takim czasie ale dopiero teraz znalazłem czas żeby zainstalować dd-wrt. Jestem przytłoczony tak dużo opcji :gwiazdki:

Wracając do problemu:

Jak skonfigurować router dir-300 z oprogramowaniem dd-wrt, tak aby łapał sygnał wifi i przekazywał go dalej najlepiej wifi(czyli na chłopski rozum wzmocnienie sygnału), ale w ostateczności może być i kabel.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
vic2099
Stały użytkownik forum

Post autor: vic2099 »

Sorry, ale Dlink 300 nie daje opcji która cie interesuje = REPEATER / REPEATER BRIDGE (+ dodanie Virtual SSID)

Tutaj masz dokladną instrukcję jak sobie z tym poradzić:

http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/AP ... NK_Dir-300
ODPOWIEDZ